vineri, 24 octombrie 2014

Călătoria



                                                                                             19 octombrie 2014
Note de lector
                                                                    Alexandru-Decebal Seul
          Nu s-au scurs decât  9 ani de la debutul editorial al autorului cu volumul ” Zâmbetul” și iată c-a ajuns la a paisprezecea carte. Nu știu precis ce l-a determinat ca-n anul 2014 să scoată trei volume. S-ar părea că s-a speriat că scosese 13 cărți și  știe ce cred unii despre acest număr. Doar ultimele două volume poartă titluri mai lungi, în rest titluri de unul- două, maximum trei cuvinte. Nu se dezminte nici cu volumul de față, care are titlul dintr-un singur cuvânt.
          Este cunoscut faptul că autorul este un campion al prozelor scurte și foarte scurte. Dar de data aceasta el dezvoltă un subiect pe 50 de pagini, record personal. Mult, foarte mult pentru domnul Seul. Nu sunt sigur, dar s-ar părea că se pregătește pentru un roman. Mai știi? Se tot plânge că trăiește într-un loc unde ” nu se întâmplă nimic” și că n-are despre ce să scrie. Însă, urmărindu-i subiectele pe care le tratează în cărțile sale sau în articolele pe care le publică în ziarul ”Crai nou”, în ”Monitorul de Suceava” sau în ”Curierul ucrainean”, îți dai seama că are subiecte din abundență. S-ar părea că autorul nu cântărește realitatea ” la rece”.
          Nu sunt sigur, dar s-ar părea că subiectul acestei povestiri, dar, mai ales, finalul ei crud, ne readuce în memorie o întâmplare tragică din viața autorului, întâmplare care i-a dat peste cap toată filosofia despre viață, întâmplare care, după afirmația autorului, nu-i va ieși din minte până la plecarea lui din această viață. Și are mare dreptate, pentru că nu este nimic mai dureros pe pământ decât faptul de a-ți pierde cea mai scumpă ființă.
          De data aceasta ni se dezvăluie o latură mai puțin cunoscută a  autorului: mânuirea uimitoare a dialogului.  Dar el îmbină fericit și excelent  în acest volum
Dialogul cu narațiunea și cu descrierea. Fiecare mod de expunere din cele menționate mai sus poate fi analizat separat și numai în favoarea autorului.
          Apreciez pretextul pe care l-a avut acel ”mânuitor de cuvinte” care și-a propus ca, în perioada în care se trata la o stațiune de pe litoralul românesc de reumatism să scrie o carte. Dovadă că era un individ care nu putea sta locului fără a face ceva. Iar ceea ce trebuia scris ” i-a mocnit în labirintul minții”. Este planul pe care și-l face un scriitor, pe-o anumită temă, pentru a dezvolta un anumit subiect. Autorul a aflat tot ce trebuia de la ” acel bătrânel simpatic…care avea să-și desfășoare, prin graiul său de povestitor autentic firul unui ghem cu secvențe din viața unui tânăr, cu urcușurile ( nefiresc de puține) și coborâșurile ei…”
           Nu știu de ce, dar eu, să mă ierte autorul dacă greșesc, l-am văzut în tânărul respectiv, pe iubitul său fiu, care s-a urcat prea de timpuriu și pe nedrept, la Cer,la dreapta Tatălui.  Îmi pare rău pentru că-i răscolesc amintiri dureroase, dar trebuie să-mi spun părerea.
          Am remarcat insistența cu care ”mânuitorul de slove” îl urmărește pe tovarășul său de călătorie pentru a-i da informații complete, nelăsându-l nici măcar să se odihnească bine. Scriitorul participă afectiv și la necazurile vârstnicului. Îl compătimește pentru traiul său solitar ( murindu-i recent soția0, de comportamentul proprietarilor unde a locuit și care s-au purtat câinește cu el, de suferința alături de fiul său bolnav, precum și de preocupările sale pentru a-i procura cele mai eficiente medicamente. Și, cu  autorul a fost asistent medical, unele lucruri sin spital le descrie cu termeni medicali, la fel și denumirile unor boli, descriind chiar în termeni de specialitate un tratament lut, precum și denumirile științifice ale unor medicamente.
          Limbajul folosit de autor este unul normal, dar utilizează și unele expresii populare, pe care le presară în tot cuprinsul cărții. Așa sunt : ” s-o tai spre Techirghiol”, ” amicul somn nu și-a aflat cotlon în inima mea”, ”acceleratul gonea fără glumă”, ” le-am făcut pașaportul”, ” fetița Doinița a pătruns cu dreptul în lumina cărților”, ”bagajele și-au luat zborul”, ” din spirit de prevedere m-am îmbrăcat sărăcăcios”, ”..suptul paharelor”, unele din acestea constituindu-se  și într-un limbaj ” colorat”, dar ”gustat” mult de cititori. Și folosirea acestui limbaj face din carte o lectură plăcută.
          Pentru toate cele menționate mai sus, recomand cititorilor să-și procure această carte și sunt sigur că va fi pe placul multora. Va fi o lectură plăcută, atractivă, interesantă pentru  orice cititor oricât  de  pretențios ar fi și orice fel de literatură ar fi pe placul lui. Stilul lui Decebal-Seul este inconfundabil, dar deosebit de plăcut. Și, dacă mie îmi plac foarte mult cărțile lui, mai ales că sunt foarte pretențios în privința lecturii, sunt sigur că și această carte va fi citită cu plăcere de oricine. Cititorul , care a mai avut în mână cărți de-ale lui, va fi încântat și de această nouă carte, ca și de ineditul subiectului ei.
                                 A consemnat cu plăcere,
                                                 prof. Gh.Dolinski


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu