joi, 23 octombrie 2014

Venit-au maeștrii bucureșteni la Rădăuți



                                                                                                     21 octombrie 2014



          De când e lumea și pământul există o zicală care spune :” Toamna se numără bobocii”. Dar, de data aceasta mă voi referi la…tablouri. Și nu orice fel de tablouri, ci din cele cu tematică religioasă. Și nu din cele pictate de maeștri de pe meleagurile bucovinene, ci de cei veniți hăt de departe, tocmai din capitala țării.
          Maestrul Emil Ianuș, prin legăturile pe care le are în lumea artistică, a reușit să-i aducă din urbea Bucureștilor în cea a Rădăuților pe doi maeștri ai penelului și ai peniței: Tudor Meiloiu și Gavril Mocenco. După mărturisirea unuia dintre ei este prima dată când calcă pe pământul sfânta al Bucovinei și este fericit pentru aceasta. Aici sunt impresionați de monumentele noastre medievale, de minunatele peisaje și de oameni. Nu trebuie uitat nici domnul general(r) Viorel Onica, cel care a asigurat totul pentru ca această manifestare culturală să fie una de succes
          Într-un cadru intim, asigurat de Galeria de artă din municipiu, a fost amenajată expoziția compusă din 10 picturi și 10 lucrări de grafică (T.Meiloiu) și 16 lucrări de pictură (G.Mocenco). Chiar aranjamentul, pe tematici, a impresionat publicul.
          Domnul Emil Ianuș, amfitrion, îmbrăcat în roba de avocat, a pledat pentru pedepsirea aspră a celor doi maeștri pentru lucrările lor: ”Autorii sunt foarte cunoscuți, în țară și peste hotare, pentru faptele  lor comise în principalele orașe ale țării, dar și în alte țări. Semnându-și lucrările, sunt cunoscuți, dar  semnătura lor este… conspirativă. De multă vreme sunt în atenția publicului, a camerelor de luat vederi și a presei, dar și a DNA…P (Direcția Națională a Artiștilor Plastici)…Pledez pentru vinovăția lor clară și le cer condamnarea, în mod exemplar,, la călduroase felicitări, furtunoase aplauze și calde urări de recidivă” a spus, printre altele, maestrul. A citit apoi poezia dedicată  maestrului Meiloiu, pe care-a publicat-o în revista ”Obcina literară”, precum și epigramele închinate gen. Onica, lui Mihai frunză, lui Mihai Pânzaru-PIM, prezent și Domnia sa la manifestare.
          În continuare, maestrul PIM a arătat: ”Sunt încântat de această nouă expoziție a unui tandem de maeștri. Cunoști un prieten dacă stai și-n casa lui și eu am petrecut destul timp în atelierele dumnealor…Opera lui Meiloiu o admir pentru că este și  un adevărat filosof. Dincolo de idei admir travaliul lor în fața șevaletului. Dvs. vă mulțumesc c-ați venit să admirați aceste capodopere.”
          Maestrul Dumi Brad, care, după câte îl cunoaștem, se entuziasmează întotdeauna în fața unui lucru de excepție, a mărturisit: ”Asistăm la această
expoziție ca niște favoriți ai sorții. Inimilor și sensibilităților noastre ni se pun la dispoziție niște opere rotunde și frumos articulate. Sunt recunoscător celor care m-au invitat aici, unde întâlnesc frumoși nebuni ai marilor orașe cărora le mulțumesc pentru că mi-au dăruit această zi fastă”.
          Nu putem spune că domnul Tiberiu Cosovan, directorul ziarului ”Monitorul de Suceava” n-a văzut multe expoziții de pictură în viața dumnealui. Cu toate acestea a afirmat: ” Consider c-am folosit foarte bine ziua și sunt fericit c-am cunoscut doi maeștri ai penelului și-ai peniței. Mai vin pe la noi bucureșteni, dar de-ai noștri. Studiind cu atenție lucrările prezentate, am constatat că prin ele s-au creat punți între generații diferite.”
          ”Mulțumesc mult celor care ne-au invitat. Eu nu mânuiesc bine cuvintele, ci numai penelul și penița. Vă mulțumesc din suflet ca-ți venit astăzi, aici, pentru a vedea roadele muncii noastre”, a spus scurt maestrul Meiloiu.
          ”Alese mulțumiri organizatorilor. Aici am cunoscut multe personalități ale Rădăuților. Ne-ați întărit pentru munca viitoare. Am venit puțin descurajat, pentru că Bucovina este destul de departe de București. Dai aici mi-am reîncărcat bateriile și mă-ntorc la București cu mare poftă de lucru. Sunteți niște gazde grozave” a conchis maestrul Mocenco.
          Participanții au asistat la un scurt moment artistic prezentat de Mihai Hrincescu, cunoscut rapsod popular bucovinean. Pe melodia ”Cântă cucu-n Bucovina” a a prezentat versuri compuse de maestrul Ianuș închinat acestor doi maeștri. Spicuim doar versurile. ” Cântă cucu-n tot zăvoiu/ Și-l cheamă pe Meiloiu/ Ca să vină prin april /Cu Mocenco, zis Gavril/Ca-mpreună, bată-i vina,/ Să picteze Bucovina.”
          Au urmat discuții în fața lucrărilor, explicații din partea autorilor, păreri, controverse chiar. Și toate au condus spre  masa la care domnul gen. Onica a fost socru mare, pe cinste, servindu-și oaspeții cu bunătăți, pe care le-am stropit cu… palincă și vin de soi. Și, când te gândești că ne-am dus acolo pentru vreo jumătate de oră, am petrecut peste două ore…Am plecat mulțumiți pentru c-am reușit s-aducem maeștri bucureșteni ,get-beget, pentru așa o manifestare de excepție. Unde mai pui c-am plecat și mai bogați de-acolo, maestrul Meiloiu dăruindu-ne câteva lucrări de grafică, pe care le vom păstra ca pe niște amintiri scumpe.

                                                         Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu