sâmbătă, 18 octombrie 2014

Din heraldica Bucovinei istorice



                                   14 octombrie 2014

          Filiala Cluj a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina cuprinde un număr impresionant de membri, toți născuți în Bucovina, de diferite profesii, stabiliți pe meleagurile clujene.      
   Este și meritul actualului președinte al acestei filiale, dr. Corneliu Grigorovici și al predecesorilor săi, care-au știut să-i depisteze și să-i atragă la activitățile filialei pe bucovinenii de diferite vârste din zona aceasta. În plus, au fost atrași și studenți din Ucraina sau Basarabia, care studiază în capitala de pe Someș.
          Recent, această filială a scos pe piață o carte foarte interesantă. Este vorba de ”Din heraldica teritorială a Bucovinei istorice, Hotinului și Herței”, după cunoștințele mele, și sper să nu greșesc, este singura lucrare recentă cu această tematică. Autorul ei este prof. univ. dr. ing. Alexandru-Grigore Pisoschi, membru asociat al institutului Român de Genealogie și Heraldică ”Sever Zotta” din Iași.
          Cartea se deschide cu un motto semnat de Neagu Djuvara: ”Este obligatoriu să ne cunoaștem trecutul pentru a ne explica prezentul și an prefigura viitorul”, afirmă reputatul patriot. Cât adevăr este în afirmația acestuia !
          Pornind de la aceste considerente3, dr. Grigorovici l-a rugat pe autorul cărții să vorbească membrilor filialei despre heraldică, să scrie despre ea și apoi, drumul firesc, să scrie o carte. Și astfel s-a pus la dispoziția publicului o foarte interesantă carte despre trecutul istoric al Bucovinei.
          Este cunoscut faptul că istoria unei țări poate fi descifrată și din steme sau sigilii, lucru ce-l încearcă și reușește pe deplin în această carte. Este un studiu succint, dar de mare folos pentru orice român.
          Autorul studiului mulțumește personalităților, distinși profesori universitari, care-au contribuit la realizarea acestui studiu istoric, dar și editorilor și tipografilor care” au asigurat calitatea și acuratețea necesară pentru o asemenea lucrare”.
          Urmează harta etnografică a Ducatului Bucovinei, care-a fost realizată de istoricul ion Nistor, conform recensământului din anul 1910, hartă realizată în mod științific.
          În capitolul I ,” Date generale introductive”, compus din două părți, autorul prezintă un scurt istoric al Bucovinei oprindu-se mai ales, la explicarea toponimului ”Bucovina” și dezvoltarea a\cesteia până în anul 1941.
           În partea a doua a acestui capitol ne sunt prezentate elementele unei steme, precum și semnificația numărului de turburi care sunt reprezentate pe o stema.


Capitolul al II-lea , ”Din heraldica teritorială a Ducatului Bucovinei” prezentă cele două steme ale Ducatului Bucovina ( stema mare și stema mică). În continuare sunt descrise, în amănunt, stemele orașelor Suceava, Cernăuți,Siret,  ( mai târziu adăugându-se și denumirea de Moldovenesc), Rădăuți și Cuciurul Mare.
             În capitolul al III-lea autorul prezintă ”Heraldica teritorială a Bucovinei istorice, Hotinului și Herței din cadrul României Mari. Sunt prezentate stemele județelor Câmpulung, Câmpulung Moldovenesc, Cernăuți, Rădăuți, Storojineț,  Suceava și Hotin, cu stemele orașelor din fiecare județ.
             În capitolul următor este prezentată heraldica teritorială a Bucovinei istorice, a Hotinului și a Herței după anul 1989. Din partea de sud a Bucovinei istorice sunt prezentate stemele municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Suceava, vatra Dornei, ale orașelor Gura Humorului, Siret, Vicovu de Sud și ale comunelor Putna și Volovăț.
          În partea a doua a acestui capitol sunt prezentate stemele localităților românești care-au fost rupte samavolnic de la Țara-Mamă, aparținând actualmente Ucrainei. Acestea sunt: Cernăuți, Cozmei, Sadagura, Storojineț,Vășcăuți, Vijnița, Zastavna,Hotin și Herța.
          Pe lângă faptul că sunt prezentate imaginile policolor ale acestor steme, la fiecare este făcută și o descriere amănunțită cu toate elementele sale.   
          Constatăm că autorul, pentru a realiza această lucrare, a studiat o bibliografie bogată pe tema heraldicii, în general, și a celei bucovinene, în special, pe care o pune la dispoziție și cititorilor.
          Urmează un indice de localități, ținuturi și județe, cititorul putând găsi cu ușurință localitatea pe care o caută, la fiecare noțiune fijnd specificate ținutul, județul, municipiul, raionul și suburbia.
          Volumul se-ncheie cu un rezumat redactat în limbile franceză și engleză, lucru ce-l face pe acest volum să fie de circulație internațională.
          Studiindu-l cu mare atenție, am ajuns la concluzia că este foarte interesant, contribuind la completarea cunoștințelor de cultură generală ale celor interesați să afle lucruri deosebite și foarte interesante despre Bucovina noastră istorică. Tocmai de aceea îl recomandăm cititorilor cu căldură, pentru că, studiindu-l își vor îmbogăți cunoștințele despre aceste ținuturi încărcate de istorie.

                                                                    Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu