luni, 6 octombrie 2014

Crris, iepurașul filatelist



                                                                                           29 septembrie 2014
Note de lector



          Recent, în literatura filatelică românească ( poate cea mai săracă rudă a literaturii române) a văzut lumina tiparului o carte de excepție Este vorba de volumul ”Crris, iepurașul filatelist”, autoarea fiind doamna profesoară Mihaela Bulai, conducătoarea Clubului filatelic ”Ștefan Petică” al școlii gimnaziale cu același nume  din comuna Liești, județul Galați. Precizez doar faptul că doamna profesoară a înființat acest club filatelic, pe care-l conduce cu pasiune, cu dragoste pentru micii filateliști și cu competență. Dovadă sunt prezențele membrilor acestui club  la expozițiile interjudețene și naționale, de unde s-au întors cu premii multe.
          Doamna profesoară este de-acum o filatelistă cu vechi state de serviciu în domeniul filateliei. Este și normal pentru că, după ucenicia făcută, are deja
14 ani de când activează oficial în filatelie, mai precis de când a pus bazele acestui club filatelic. Rostul lui, după mărturisirea făcută de doamna profesoară, a fost acela de-ai aduna pe mici filateliști sub aceeași umbrelă pentru desfășurarea de activități filatelice în mod organizat.
          Consider că această carte- document s-a închegat în urma experienței acumulate și are drept scop, după cum este scris chiar pe coperta ei ” să fie și ghid pentru cercurile școlare de filatelie și/ sau pentru cursurile școlare opționale”. Deci este o intenție nobilă.
          Volumul este realizat echilibrat. Este compus din 8 capitole, în fața cărora autoarea plasează un ”Argument”. Acesta pornește de la definirea filateliei, caracterul ei, legătura cu alte discipline, obiectul ei, nominalizarea  celor  de la care autoarea a învățat, cum a  ajuns la ”Crris, iepurașul filatelist”, încheind cu mărturisirea de suflet de ce-i place filatelia.  Foarte interesantă este meditația doamnei despre filatelie: ”Filatelia este frumoasă pentru că ne învață altfel, mai plăcut și, dacă vrem, mai ușor, lecții despre lumea din jur. Nu credeți ? Deschideți această carte și faceți cunoștință cu un iepuraș nostim, care vă învață câteva lucruri esențiale despre colecționarea timbrelor.” Vreți un îndemn mai competent? Nu cred.
          Capitolul întâi are un titlu sugestiv ”Cum am devenit filatelist ”, dar și cu exerciții pentru cititor, cerându-i-se acestuia să explice câțiva termeni filatelici, încheindu-se cu un tabel în care tânărul filatelist să-și noteze prietenii cu toate datele lor de contact.
În capitolul al doilea ”Am primit o scrisoare” este un bun prilej de a explica unii termeni cu care lucrează oamenii, de regulă: scrisoare, destinatar, expeditor. Cunoașterea corectă a acestor termeni este foarte importantă pentru orice om, nu numai pentru filateliști.
Era normal ca următorul capitol să se intituleze ”Am cea mai frumoasă colecție !” Aici sunt prezentate diferite emisiuni de mărci poștale. Totodată, explicându-se altă serie de termeni filatelici . mancolistă, emisiune, dantelură, catalog, listă de prețuri etc.
”Știu cum este o marcă poștală” se intitulează capitolul al patrulea. Este reprodus un dialog imaginar între tată și iepuraș despre structura unei mărci poștale, pentru aceasta utilizându-se un dicționar filatelic.
Interesantă este propunerea de participare la o expoziție filatelică și tocmai de aceea se intitulează așa capitolul următor. Discuția dintre tată și fiu este foarte interesantă și cititorul află foarte multe despre cum se alege o temă și cum se realizează un exponat pentru expozițiile filatelice. Autoarea prezintă și modul în care tinerii filateliști trebuie să manipuleze mărcile poștale., educându-i pentru o manevrare corectă. Câțiva ani la rând și  micii filateliști din Liești au fost în vizită la expoziția ”MARTINEL-Micimako”, care-a fost organizată la Miercurea Ciuc.  Tot acolo au fost organizate și expoziții de filatelic competitive, de unde tinerii filateliști s-au întors cu premii.
          ”Vești de la Martinel” se intitulează capitolul al șaselea în care autoarea își propune să clarifice cum se spune ”marcă” sau ”timbru”, lucru pe care îl rezolvă cu brio. Dar acesta este doar un pretext pentru a evoca legăturile cu Clubul filatelic din Miecurea Ciuc, care-a organizat de-a lungul anilor expoziția- concurs ”Martinel-Micimako”.        
          Capitolul ”Vreau timbrulețul acela!” este un pretext pentru a-i învăța pe tinerii filateliști cum se pot desprinde de pe plicuri mărcile poștale pentru a putea fi aranjate în clasor. Recomandă tinerilor filateliști să pună în clasoare fragmentele de plic pe care sunt mărcile poștale  pe care le doresc.
          În capitolul al optulea autoarea clarifică ce este o pasiune , în general, și pasiunea pentru filatelie, în special. Procedează metodic, exact ca la o oră de clasă la limba și literatura română. În cazul în care  mai mulți copii vor citit această carte, în general, și acel capitol, în special, vor deveni pasionați de filatelie, așa de frumos, elegant, convingător  și interesant pledează doamna profesoară pentru filatelie. Și, cum filatelia pentru tineret în România suferă foarte mult, va fi un câștig pentru aceasta.
          Foarte interesante și utile sunt două lucruri pentru această carte. În primul filatelice culese , fie din ”Almanahul filatelic”, fie din alte publicații.
De un efect deosebit sunt epigramele,  sfaturile  pentru începători și spațiul lăsat pentru diferite însemnări filatelice. După unele capitole se face și puțină istorie poștală sau se dau sarcini pentru cititori. Excelent !
Al doilea lucru demn de semnalat este acela că la începutul fiecărui capitol sunt date cuvintele-cheie, așa cum se procedează și la lecțiile de limba și literatura română. Astfel cititorul este avertizat asupra căror noțiuni trebuie să se aplece cu mai multă atenție. Tot în sprijinul tinerilor filateliști este și tabelul în care apar câteva zeci de țări din lume arătându-se care este indicativul acestora pe mărcile emise de ele.
După ultimul capitol este inserat un ”Dicționar filatelic” luat din volumul realizat de Marcel Dănescu în anul 1979. Sunt explicați zeci de termeni, care sunt de un  real folos filateliștilor începători. Urmează mai multe informații despre diferite teme căutate de filateliști și în care publicații se găsesc. După aceasta urmează precizarea și a bibliografiei care a fost folosită pentru realizarea acestei lucrări.
Volumul este încheiat în mod strălucit prin prezentarea color a mai multor planșe foarte utile pentru tinerii filateliști: mărci și întreguri poștale, imaginea primei serii de mărci poștale românești, mărci poștale din diferite țări, exemplu de serii de mărci poștale, ilustrate maxime, FDC-uri, materialele cu care se poate realiza exponatul ”Locomotive” ( mărci, întreguri, ilustrate maxime). Urmează  prezentarea ziarului românesc ”Zimbrulu și vulturulu”( 1858), cel mai scump ziar din lume, care este cotat la 4 milioane de euro în zilele noastre.
Urmează, cum era și firesc,  reproducerea câtorva fotografii cu membrii clubului filatelic al școlii, copiii fiind surprinși de obiectivul aparatului de fotografiat în timpul activităților lor filatelice sau conexe filateliei.
Recomand cu cea mai mare căldură achiziționarea acestui volum- document, care va fi de un real ajutor filateliștilor actuali, dar și acelora care, probabil mai târziu, se vor  dedica filateliei. O fi lectura, după cronicarul moldovean ” cea mai plăcută zăbavă, iar eu adaug la lectură și filatelia. Este o carte de excepție, care sintetizează munca asiduă a doamnei profesoare, dublată de o mare pasiune și o dragoste nețărmurită față de copii. Pentru acest volum merită cele mai sincere felicitări și urările noastre de sănătate multă, multă, pentru că filatelia mai are mult de învățat de la dânsa.

    A consemnat cu admirație, mândrie și mare interes,
                                           prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu