marți, 14 octombrie 2014

Spovedania unui intelectual de marcă



                                                                                                  10 octombrie 2014






          Nu știu, sau nu vreau să știu, care sunt motivele că  activitățile cu cartea sunt destul de rare. Și, pentru că sunt rare, nici nu sunt popularizate. Oamenii trebuie să cunoască asemenea acțiuni pentru că vor fi curioși și vor veni la altele viitoare. Dar nu ne-a surprins organizarea de către Biblioteca Județeană I. G. Sbiera”, prestigioasă instituție de cultură a județului nostru, a unei acțiuni cu cartea, la care a mobilizat foarte mulți spectatori.
          Un prilej excelent de-a organiza o prezentare de carte a fost sărbătorirea ”Zilei Mondiale a educației”, iar în această zi prezentarea cărții unei distinse profesoare, carte cu caracter memorialistic. Această idee a fost de milioane.
          Evenimentul a fost organizat di n inițiativa Filialei Suceava a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ( președinte prof. dr. Gabriel Cărăbuș), sub egida Consiliului Județean Suceava, în primitoarea sală ”Elena Greculesi” a bibliotecii. Sala a devenit neîncăpătoare pentru ascultători. Vă asigur că intervențiile au fost atât de interesante, încât au fost ascultate cu sufletul la gură, unele momente fiind chiar subliniate cu aplauze.
          În primul rând s-a asigurat o atmosferă elevată: în surdină se auzeau acordurile dumnezeiești ale ”Baladei” lui Ciprian Porumbescu, iar pe ecranul din fața sălii rula un film în care erau prezentate scene desprinse din carte. Și, pentru a satisface curiozitatea cititorilor, spun că a fost vorba despre cartea ”Suflet de orfan”, roman autobiografic scris de distinsa profesoară Saveta Văcăreanu, originară din satul Hreațca al comunei Dărmănești.
          Prof. Dr. Gabriel Cărăbuș, gazda manifestării, a urat bun-venit participanților, arătând  sub egida cui este organizată și de ce eveniment este prilejuită. Am remarcat în sală și un grup mare de elevi de la Colegiul ”Petru Mușat”, condus de două doamne profesoare.
          S-au spus multe cuvinte alese la adresa autoarei, dar și a cărții sale. Personalități de marcă ale județului au evocat întâmplări din viața autoarei, dar și din cele prezentate în carte, dovadă c-au citit-o. Să nu se supere nimeni pe mine, dar nu pot reda tot ce-am reținut, aici prezentând doar o carte.
          ”Este necesar să înțeleagă tineretul de azi cum se făcea carte înainte. Vor constata, citind această carte, în ce condiții grele a învățat și autoarea.  Este o portretistică desăvârșită, de mare talent. Atâtea și atâtea învățăminte se pot trage din această carte,  a spus ‚[]\;------------------ printre altele, prof. dr. Cărăbuș. A exemplificat cele spuse, citind un pasaj din carte.
  „Acest volum prezintă lumea văzută prin ochii unei femei. Paginile au caracter autoreflexiv, autoarea prezentându-și propriile trăiri. A avut o copilărie tristă, dar ea nu vrea să șocheze cu această carte. Limbajul este simplu, direct, fără zorzoane stilistice” a conchis domnul Alexandru- Ovidiu Vintilă, redactor- șef al revistei  ”Bucovina literară”.
”Cartea pornește de la realitățile crude ale vieții unui orfan. Pare că nu este unitară, ca fiind concepută în lungi perioade de timp. Partea de copilărie este lacrimogenă. Copilul își pune mereu întrebări: de ce, unde, cum, pentru când… Are o capacitate deosebită de descriere. Profesoara de română și limbi străine își arată aici talentul. Întâlnim revoltă în toate etapele: copilărie, studenție, profesorat, dar nu una distructivă, ci pune temelie pentru o construcție” a conchis preotul Gabriel Herea, paroh al bisericii din Pătrăuți. A arătat c-a întâlnit în carte recunoștință, care e o realitate a vieții Savetei Stoica devenită Saveta Văcăreanu. A subliniat direcțiile iconografice în care se manifestă recunoștința autoarei: mama, bunicul, țara, rudele, colegii, prietenii ei permanenți.
          Doamna Maria Matran, verișoara autoarei, a arătat că ”autoarea este un model de demnitate. Multe întâmplări relatate în carte ler-am trăit împreună. Bunicul ei este străbunicul meu. Cartea aceasta trebuie citită de toți tinerii, pentru că tineretul are ce învăța din paginile ei. Se desprinde din carte că, dacă muncești perseverent, ajungi unde-ți dorești. Autoarea este o mândrie pentru familia și satul nostru.”
          ”Citind această carte, mintea m-a dus la romanul < Singur pe lume>. Am citit-o cu pixul în mână, pentru c-am avut multe de reținut din ea, pe care pot să le spun și altora. Am trăit și eu multe din întâmplările prezentate în carte… Dac-aș fi avut și eu talentul doamnei Văcăreanu, aș fi scris așa o carte, dar… Propun ca Uniunea Ucrainenilor să achiziționeze câteva exemplare și să organizeze lansarea acestei cărți în satul ei natal. Autoarea are un mare talent de portretist”. Alese și emoționate cuvinte spuse de domnul profesor Kolea Kureliuc.
          ”Un om care lasă ceva pentru alții devine un artist care trezește emoții. Citind cartea, am simțit acel iz al oamenilor de demult, care ne lipsește acum. Am simțit viața aceea trăită în frică de orice. Cel mai mult m-a impresionat că și părinții meu au crescut orfani. Chiar mi-am vizitat recent părinții ca să le mai alin din dorul de părinții lor”, a spus, vădit emoționat, cu tremur în glas, domnul Boris Petrașciuc, președintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România.
          Aveam impresia că, la un moment dat, autoarea nu va mai putea vorbi din cauza emoției și a, lacrimilor care i se rostogoleau pe obraz. Dar a învins. Cu cartea în mână a citit pasajele la care s-au referit  vorbitorii. A încheiat cu îndemnul reprodus pe coperta cărții: ” Pentru că sejurul meu pe Terra se apropie de sfârșit,
                                                          


          Aș vrea să fac o mărturisire de suflet tuturor celor care au respirat același aer, cu care am împărțit și am răbdat aceleași necazuri și bucurii, de la care \am învățat ceva și de la care am primit ajutor la nevoie. Tuturor vă spun din suflet. VĂ IUBESC! Te iubesc , ȚARA MEA, minune între minunile lumii, care m-ai făcut OM. Vă iubesc, români, popor trecut prin sabie și foc, pe voi care veți învinge RĂUL, instalat comod în viața voastră! Vă iubesc amintirea, dragi profesori! Vă iubesc, dragi colegi ! Vă iubesc pe toți aceia, pe care Dumnezeu v-a adus în sufletul meu de orfan și v-a  instalat acolo pentru toată viața și recunoștința mea”. Semnificativ este faptul că acest pasaj poartă titlul de ”Viață, te iubesc așa cum ai fost !”
          După încheiere, domnul Gabriel Cărăbuș a mulțumit pentru participare, autoarea a oferit autografe, dar mulți am mai rămas în fața unui pahar de vin sau de samahoancă, discuțiile continuând, pentru c-am avut ce ne spune.
          O activitate de excepție, din care\ se pot trage multe învățăminte, mai ales că această carte\ este prezentarea unei amare experiențe de viață. demn de remarcat este faptul că autoarea și-a deschis inima  în fața tuturor, prezentând cititorilor multe lucruri din intimitatea vieții personale. Pentru cititori, această carete este ca o spovedanie.
                                                       Text și foto: prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu