marți, 7 octombrie 2014

Personalități culturale siretene



                                                                                                       


  3 octombrie 2014
                                  
            Cine studiază cu atenție istoria orașului Siret sub multiplele sale aspecte: istoric, cultural, educativ, economic și social poate constata cu ușurință  că plaiurile siretene, mustind de istorie, au dat ținutului, țării , și nu numai, personalități puternice, de primă mărime.
Ținând cont de acest lucru, filial locală a Socieytății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina ( președinte prof. Florin Crețu) și-a făcut un bun obicei de-a comemora aceste personalități sau a le omagia la diferite intervale de timp. Așa s-a întâmplat și recent când, în cadrul cursurilor Universității Populare ”Ion Nistor”, a organizat manifestarea cultural ”Personalități ale culturii din orașul Siret.”
            La manifestarea menționată  au participat intelectuali, pensionari și în activitate, din oraș  și din împrejurimi, elevi din clasele terminale ale Grupului școlar ””Lațcu Vodă” din oraș, alți cetățeni, manifestarea având loc în primitoarea sală de ședințe a primăriei din localitate.
            Domnul professor Florin Crețu, președintele filialei Societății pentru Cultura și Literatura Română din localitate, a prezentat invitații, a arătat scopul întrinirii și a vorbit despre revista < Freamătul literar > și colaboratorii săi”. A prezentat apoi invitații, care au prexzentat comunicările: ”Teopdor Ștefanelli, membru fondator sl  Societății academice studențești < Arboroasa> din Cernăuți”( prof. Silvestru Pânzariu); ”Nicolae Simionovici, colaboratro al presei pedagogice  ” ( înv. Corina Călinescu); ”Un moment important din istoria Moldovei ”( prof. Radu Vizitiu); ” Nicolae Ițcuș, manager și om de cultură” (Cristina Ciobanu și Lica-  Narcisa Daniliuc, bibliotecare); ”Eugenie Sireteanu, membru în conducerea Societății < Arboroasa >”( ec. Ion Burciu); ”Muzeul etnografic Siret ” ( Dorel Ursachi, muzeograf) și  ”Muzeul lui Toaderi Hrib și amenajarea noului muzeu etnografic arborean” ( prof. Gh.Dolinski).
            Domnul prof. Petru Bejinariu a prezentat asistenței ultimul număr al revistei ”Septentrion”, organul de presă al SCLRB, insistând asupra articolelor în care este evocată viața Bucovinei în timpul primului război mondial. A recomandat asistenței să-și procure această revistă, de fapt o adevărată carte, pentru a o  studia cu temeinicie, pentru că vor avea foarte multe de aflat, multe din lucruri fiind inedite.
            Participanții au putut vizita și-o expoziție de carte despre istoria  și cultura Bucovinei, cărți scrise de bucovineni, și nu numai, care a fost amenajata
în incinta bibliotecii orașului,  ”Teodor Ștefanelli”.
            Prin grija prof. Petru Bejinariu a fost realizat un elegant și foarte interesant  program al activității. El a cuprins citate din diferite articole scrise de Iorgu G. Toma, Ion Popescu- Sireteanu și un extras din Anuarul Liceului de Stat ”E.Hurmuzachi” ( 1922). Au fost reproduse și fotografii de-ale lui Ștefanelli, Teliman, a casei în care-a locuit Ștefanelli, Simon- Florea Marian, precum și cu harta Bucovinei istorice. Tot Domnia- sa a făcut și o donație de carte pentru biblioteca orășenească Siret.
            A fost o manifestare culturală foarte interesantă, instructivă și educativă, informând participanții cu unele date inedite, datorită muncii minuțioase a celor care-au prezentat comunicările. Meritul acestora este  mare pentru că aceștia au dat dovadă de multă competență în redactarea lor. Acum așteptăm cu nerăbdare ca alte filiale să ne invite la asemenea acțiuni. Deja știm că următoarea va fi la Biblioteca județeană ”I.G.Sbiera”, unde vom asista la o prezentare de carte.
                                                              Text și foto. prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu