joi, 17 octombrie 2013

Trecurăm cu folos prin veacuri



                                                                                            4 septembrie 2013

                                       
            Nu există bucurie mai mare pentru oameni ca atuncvi vcând se revăd după ani și ani, unii chiar după zeci de ani. Respectiva întâlnire este un prilej fericit de-a depăna amintiri din copilărie, din anii de școală…
Așa a fgost și în cazul elevilor arboreni care în anul 1963, deci acum exact 50 de ani u absolvit școala relementară de 7 ani, de fapt ultima promoție cvu 7 ani, în cele 3 șcvoli din comuna abore. Școala centru, de pe clit, din Cutul de jos.
            Se pare că și natura a ținut cu ei, probabil după sufletul lor. După zile mohorâte, cu ploaie destulă, mult prea răcoroase parcă față de data la care ne aflam, soarele ne-a zâmbit și ne-a mângâiat cu razele lui darnice, dătătoare de speranță. Deși organizatorii se temeau că nu vor veni mulți, sala de festivități a Școlii Gimnaziale ”Luca Arbure” ( fostă Școala Centru) s-a umplut cu foști elevi, cu soțiile lor și chiar cu copii de-ai lor.
            Ideea organizării acestei emoționante întâlniri a fost a câtorva sufletiști din generația lor: Floarea Apostol și Toader Tiperciuc, pentru Școala Cutul de Jos, Vasile Bodnar, pentru Școala Centru și Gheorghe Leonte, pentru Școala de pe Clit.
              Mai trăiesc doar 9 din cei 25 de dascăli care i-au învățat la ciclul gimnazial, din care 6 au fost la festivitate. Ceilalți trei, fie din cauza distanței mari față de Arbore, fie că erau bolnavi , nu s-au putut deplasa la Arbore. Iar din cei          elevi, sunt decedați 34    , rândurile lor răsrindu-se dewstul de ,mult în acești 50 de ani de la absolvire.
            Consider că cel mai emoționant și foarte interesant moment s-a produs la întâlnirea lor. După declarațiile unora, s-au grăbit foarte mult la întâlnire pentru a avea mai mult timp să stea cu colegii de școală, pentru că nu se văzuseră cu unii de 5o de ani. S-au despărțit adolescenți de 14 ani și-cum s-au revăzut oameni respectabili ,de 64- 65 de ani, mulți fiind chiar bunici. Unii dintre ei mai, mai c-ar fi scos și cartea de indentitate ca să dovedească cine sunt.
            Strigarea cataloagelor a fost făcută de profesorii Mircea Ciobotariu
( Școala Centru), Ioan Grigoraș (Școala pe Clit ) și Amfilofie Chițan (Școala Cutul de Jos). Deși terminaseră într-o perioadă foarte grea a țării, când puțini absolvenți mergeau la studii mai departe, am aflat cu surprindere că peste 60% dintre ei urmaseră școli profesionale, licee și chiar facultăți. Au raportat c-au fost profesori, ingineri de diferite specialități, economiști, ofițeri, lucrători calificați în industria textilă, metalurgică, minieră etc., deci oameni de bază ai țării.La această dată toți fiind pensionari.
            Într-o veselie generală s-a raportat și numărul de copii al fiecăruia, ba unii dintre ei au și nepoți. Câțiva dintre ei au venit cu soția și chiar cu copii.
Un alt moment foarte vesel a fost acela când mulți dintre ei au relatat, cu mult umor, unele întâmplări deosebite din viața lor de școlar. Au fost întâmplări al căror mister a fost dezlegat de foștii lor profesori de-abia acum.. Astfel, satisfacția neastâmpăraților a fost și mai mare. Dacă ar fi fost contemporan cu ei, Creangă ar fi exclamat. ”Ptiu, pughibalelor! Bată-vă norocul, să vă bată!. Să mai fi trăit o sută de ani nu mi-ar fi trecut prin cap că tu ai făcut…”
            Și profesorii prezenți au avut ceva de spus. ” În sfârșit am și eu o bucurie mare de când a  decedatl soțui meu, și încă una foarte mare. Nici nu vă închipuiți cu ce emoții am venit la această sărbătoare a voastră.Ați fost niște copii foarte buni și-așa ați și rămas. Dumnezeu să vă binecuvânteze! ”(O.Tinei, profesoară). ”Voi ați fost copii foarte buni, dar și neastâmpărați. Să știți că mulți m-ați păcălit cu poznele voastre prof. A Chițan)  Ați ajuns foarte bine, oameni mari și acest lucru se datorește și școlii. Ei trebuie să-I mulțumiți.”(I.Grigoraș)
            Cum memoria celor plecați dintre ei trebuia cinstită, elevii, însoțiți de profesori, s-au deplasat la biserica ”Sfnta Treime”. Preotul Constiantin Bereholschi a ținut o slujbă înălțătoare, de pomenire, în memoria celor trecuți la cele veșnice și una pentru sănătatea celor prezenți la manifestare. I-a felicitat pe organizatori pentru întreaga manifestare, dar și pentru strălucita idée de-ai pomeni pe cei adormiți și pe cei vii.
            S-au deplasat toți, cu mic cu mare, la o pensiune unde, în fața unor mese încărcate, pe lângă un pahar de tărie sau de vin, au vorbit mult de tot, ore în șir. La despărțirea și-au jurat să se întâlnească și în anul următor. Vor face tot ce se poate pentru a-i aduce și pe alți colegi.
            O întâlnire de excepție a doua din viața mea de profesor, după cea organizată de Tiperciuc Iacob, plecat în Austria. O întâlnire de suflet, emoționantă, deosebită și care merită trăită din plin.
                                                    A consemnat cu  mare nostalgie,
                                                                 Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu