vineri, 18 octombrie 2013

Comuna Arbore pe meridianele turismului



                                                                                                1 octombrie 2013


                       
Desfășurate pe parcursul a cinci zile în localitățile Rădăuți, Suceava, Siret, cursurile celei de-a XXIV-a ediții ale  Universității populare ”Ion Nistor” a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și-a încheiat activitatea în comuna Arbore. Aici au fost organizate de Filiala SCLRB și de Mișcarea pentru Progresul Satului Românesc.
          Manifestarea a fost găzduită de Școala Gimnazială ”Luca Arbure”( prof. Vasile Pahomi, director) în eleganta sală de festivități a școlii, școala asigurând și prezena cadrelor didactice care-și terminaseră programul. Pe lângă cetățeni din comună au mai venit și două clase de elevi din școală, una avea o lecție de dirigenție tot despre comuna Arbore și elevii celeilalte clase studiază la opțional despre meșteșugurile din Arbore.
          Profesorul Gheorghe Dolinski, președintele filialei arborene, a deschis  manifestarea, a prezentat oaspeții din conducerea SCLRB. A vorbit apoi despre tematica manifestării și a motivat de ce a fost aleasă această tematică. Apoi profesorul Vasile Bodnar a vorbit despre trecerea localității Arbore prin istorie, din neolitic și până-n zilele noastre, amintind și despre eventualele săpături arheologice care s-ar putea efectua în diferite puncte ale localității. Multe din cele comunicate nu erau cunoscute de cei prezenți.
          Eu am vorbit despre obținerea de către monumentele medievale din Bucovina a primului ”Măr de aur”, apoi despre celelalte două, echivalentul unui premiu Oscar în turism, fiind acordat de  Organizația Internațională a Jurnaliștilor din Turism. Le-am amintit de faptul că biserica din Arbore, cu hramul ”Tăierea capului Sf. Ioan  Botezătorul, ctitorită de hatmanul Luca Arbure cel Tânăr, pârcălab de Suceava, fiul lui Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Neamț,alături de  șase mănăstiri a fost trecută sub egida UNESCO, tocmai pentru valoarea ei. De aceea biserica din Arbore este confundată cu o mănăstire, chiar și în unele ghiduri turistice, deși n-ar trebui să se întâmple așa ceva.
Domnul Trifan Irimescu, component de-o viață al echipei de jocuri bărbătești din Arbore,a evocat istoria acestei formații recunoscută chiar și peste hotarele țării, cu o vechime de peste 60 de ani, vorbind și de spectacolele date în Franța, Polonia, Ucraina și în Italia, unde-au fost demni ambasadori culturali ai României. ”Întineream când îmbrăcam costumul popular arborean, pentru c-avem un costum minunat, admirat pe toate meridianele lumii… Rog tineretul să păstreze cu sfințenie portul strămoșesc și tradițiile noastre”, a  spus,printre altele.
                   Spectacolele date de această formație artistică pe marile scene din România, participarea la zeci de festivaluri de folclor , în țară și peste hotare, a fost evocată magistral de domnul Vasile Pătrăucean, vechi activist cultural  arborean. Cu mare atenție au aflat spectatorii și activitatea pe care au desfășurat-o când au fost oaspeții complexului cultural din Dumbrava Sibiului, timp de 11 zile.
          Preotul Cătălin Berfeholschi, ca un veritabil critic de artă, dar pe înțelesul spectatorilor, a prezentat frumusețea frescelor de pe pereții bisericii din Arbore, comentând picturile ,în concordanță cu canoanele bisericii ortodoxe române.
Maxim Nistor, cel care-a condus cooperativa de artă populară din Arbore o viață, a prezentat evoluția acesteia de la câteva zeci de femei angajate, până la cele peste 600 pe care le-a scos la pensie. A vorbit și despre sortimentele care se executau în aceată cooperativă, materialele folosite și
 modelele executate, precum și despre țările în care se exportau produsele realizate la Arbore.
          Învățătoarea Liliana Ursan, așa cum ne-a obișnuit de la alte activități, a prezentat o foarte interesantă comunicare despre meșteșuguri arborene uitate, unele chiar dispărute. Nu se mai fac în Arbore ”bocânci”( papuci din lemn), hamuri pentru cai, cojoace, bundițe. ”În gospodăria țăranului român se executa absolut totul care-i era necesar pentru a-și duce traiul. Acum, cumpără totul. Păcat că s-au uitat atâtea meșteșuguri”, a conchis cu tristețe dânsa.
          Domnul profesor Petru Bejinariu, din partea conducerii SCLRB, a vorbit despre mari familii de români bucovineni din această parte a țării, care-au militat pentru independența și propășrea ei, pentru îmbogățirea tezaurului cultural și științific al României și cel universal. ” Gîndiți-vă numai că Bucovina a dat până acum 23 de membri ai Academiei Române, dintre \care unii mai sunt în viață”.
          În finalul activității asistența a fost invitată să vizioneze și o a micro expoziție filatelică cu tema ”Tezaur strămoșesc” în cadrul căreia au fost prezentate exponate cu tematică de etnografie și folclor, cu exponate de la cluburile filatelice din Galați, Rădăuți, Horodnic de Jos și Arbore, expoziție care rămâne deschisă încă două săptămâni.
          Banda magnetică, după terminarea manifestării, a înregistrat câteva păreri de-ale participanților: ”Să ne mai chemați la asemenea activități. Sunt foarte interesante ”(Tr. M.); Trăim în această comună și n-ama știut asemenea lucruri foarte interesant despre dânsa”(A.M), ”Dacă s-ar face asemenea cercuri  de lucru  manual la școală, ca altădată,ar fi foarte bine.”
          Credem că orice comentariu este de prisos.
                                                                       Text-prof. Gh.Dolinski
                                                                        Foto- Vasile Pătrăucean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu