marți, 22 octombrie 2013

Cetățeanul, intelectualul, scriitorul…



                                                                                                              10 octombrie 2013 

La data de 16 aprilie 1933 a venit în această lume , în comuna Arbore,Stelian Gruia Iațentiuc, cel care va deveni, peste ani, profesor universitar, poet, romancier și traducător.
            După o viață tumultoasă, dar plină de realizări pe toate planurile, s-a suit la Ceruri în data de 16 octombrie 1996, lăsând un gol imens în sufletele prietenilor săi, a familiei, dar și  în viața intelectuală, universitară, culturală și socială a țării noastre.
            Cum SCLRB obișnuiește să-și cinstească, ori de câte ori are prilejul, personalitățile, am sugerat conducerii CARP ”Speranța ” din Rădăuți să organizăm împreună o manifestare literară închinată lui Stelian Gruia. Noi am venit cu specialiștii ,care să vorbească, iar CARP a mobilizat membrii săi, și nu numai.
            Doamna președinte Ana Marcu, în prezența unui mare număr de cetățeni,a deschis manifestarea prezentând publicului de ce-am considerat necesar să comemorăm această personalitate, dând apoi cuvântul pentru a fi prezentate comunivcările.
            Am prezentat aspecte din viața și activitatea literară a lui Stelian Gruia, oprindu-mă asupra poetului. După prezentarea tematicii poeziei sale, am citit din volumul ”Baladele Arborei” două balade: ”Balada cu alb-negru” și ”Balada lui Toader Hrib”. Am continuat cu prezentarea câtorva întâmplări cu Stelian Gruia și Grigore Vieru din vara anului 1993: vizita  lui Vieru, însoțit de Stalian Gruia, la Arbore, când Vieru era în convalescență, întâlnirea cu elevii la școală, cu sătenii și popasul la stâna lui Dragoș Bivolar, vizitarea lui Stelian Gruia de către o echipă a TVR Iași pentru a face un reportaj cu el ș.a.
            Domnul profesor Vichentie Nicvolaiciuc a insistat asupra activității literare a lui Stelian Gruia, activitatea lui universitară, prezentând toate volumele care i-au fost  tipărite, inclusiv cele postume. A relatat câteva întâmplări în care a fost în preajma lui Stelian Gruia și a dialogat cu el, precum și vizita lui la Arbore, cu mai mulți intelectuali din zonă, atunci când s-a acordat bilbliotecii din Arbore numele de ”Stelian Gruia”. A încântat auditoriul citind câteva pasaje, pe care le-a ales din cărțile lui Stelian Gruia, scrise atât în limba română, cât și în cea ucraineană.
            Foarte emoționantă a fost și intervenția domnului Ghiță Aga, învățător din Dornești, care a vorbit despre volumul ”Un poet pe Golgota Basarabiei”, volum care îl are ca personaj principal pe Grigore Vieru, prietenul cel mai iubit al lui Stelian Gruia. Ne-a încântat și cu câteva pasaje din acest roman, recomandându-l tuturor să-l citească, deoarece el l-a recitit de câteva ori și parcă nu s-a săturat, de fiecare dată descoperind ceva interesant  ce n-a observat la lectura anterioară.
            Doamna Oltea Lungoci, poetă foarte sensibilă, a recitat poezia ”Toamna” o creație excepțională, în care poeta surprinde aspectele frumoase ale toamnei, dar , iertată fiindu-mi părerea, parcă este străbătută de prea multă melancolie. E, drept, toamna predispune la așa ceva, dar parcă aici este prea mult. În rest, ideal, ca și realizarea, sunt excepționale !
            Domnul Adrian Maurer, cu talentu-I recunoscut de toată lumea și apreciat, a citit trei din poeziile doamnei Lungoci, publicate în  recentul număr al revistei ”Obcina literară : ”Icoană”, ”Primește-mă alături” și ”Steaua polară”. Într-adevăr, superbe poezii, atât prin ideile abordate, cât și prin modul de realizare!
            Domnul Adrian Șindilariu din Dornesti, recent cooptat în grupul nostru, a încântat, la rândul lui, cu câteva din realizările sale poetice: ” La noi și pietrele vorbesc”, ”Rugăciune pentru Bucovina”, ”Sub flamuri tricolore” și”Baladă pentru Bucovina”. Dar ne-a demonstart că este și un foarte bun recitator, nu numai poet. I-am smuls promisiunea că va reveni cu recitaluri de poezie, mai ales că, în prelungirea activității nostre, la un pahar de vorbă…prelungită, a citit câteva poezii  despre femei și închinate femeii.
            Următoarea activitate va fi închinată Unirii Bucovinei cu Patria- Mumă.

                                                                Text prof. Gh.Dolinski
                                                                 Foto Vasile Pătrăucean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu