sâmbătă, 19 octombrie 2013

Muzica iernii



                                                                                                              10 august 2013
  
Iată că timpul a trecut pe nesimțite și domnul Decebal- Alexandru Seul din Izvoarele Suceavei   a ajuns deja la cartea a unsprezecea.Îi place să spună, și eu îl înțeleg pe deplin că ” ținutul meu este de la  cumpăna apelor Sucevei și Moldovei, care țâșnesc la lumina zilei din același masiv, însă pornesc în lume în direcții diferite”.
            Am considerat, la prima vedere, că este o ciudățenie ca în plină vară toridă autorul să scoată de sub tipar o carte cu titlul ”Muzica iernii”. Dar, după câte-l cunosc din cărțile sale și, mai ales, din paginile ziarelor în care și-a publicat prozele, are dreptate. Cred că s-a gândit să mai atenueze puțin canicula pentru cei care vor deschide cartea pentru a-I cunoaște conținutul, dar și la unele evnimente care i-au marcat viațsa. Și-apoi , trăitor în mijlocul munților, câte simfonii nu ascultă pe parcursul unei ierni!
            Articolele au gost publicate în  ”Crai nou ”, ”Pro Seculum”, ”Curierul ucrainean”, ”Bucovina literară”,”Plumb ”-Bacău și revista școlii din comună.Numai din simpla enumerare a acestor publicații, cititorul își dă seama de răspândirea ideilor sale pe un vast teritoriu. Și a avut ce scrie ! Dar nu este vorba numai despre o selecție a celor publicate și veți vedea de ce.
            Autorul își împarte cartea în patru capitole: ”Crîmpeie din povestea meleagului de la cumpăna apelor”, ”Darul mării”, ”Proze ” și ”Recenzii”. Fiecare din aceste capitole își are farmecul lui.  Nu știu de ce, dar  am simțit că a acordat mai mare atenție primului capitol, bănuiesc pentru faptul că povestirile respective n-au fost publicate nicăieri până acum.
            Așa cum am precizat la început, autorul este  pur și simplu fermecat de satul său natal, de împrejurimile lui, de oamenii care-l populează și de tradițiile lor la care țin cu sfințenie. Aș putea spune cvă fiecare proză este un imn închinat unui om, unei colectivități sau unui obicei. Iar de descrierea frumuseților naturii nu mai spun nimic. În plus, este preocupat și de soarta unor personalități românești, cum ar fi Mădălina Manole și scriitorul Mircea Dinutz, profesoara Anca Griga de la Colegiul de Artă Suceava, care a pregătit două soliste de muzică populară din satul său; de poștărița din comună, despre un câinea al nimănui din   piața din Cîmpulung Moldovenesc de culesul zmeurei din pădure sau de fântâna satului care are peste 120 de ani.,precum și despre sărbătorirea Rusaliilor. Observați diversitatea personajelor prozelor sale?
            Capitolul al doilea, de mică întindere, este format dintr-o singură proză care-i dă și titlul:”Darul mării”. Eu aș fi dat acest titlu volumului. Este o proză excelentă în care autorul prezintă cât de fericit a fost într-un concediu la mare, când a fost și cu Ovidiu, iubitul său fiu. ”Fiul meu avea să vadă pentru prima și ultima oară marea !”, și aduce aminte cu amărăciune autorul. Proza este ilustrată cu 11 fotografii foarte frumoase și sugestive.
            Capitolul al treilea denumit scurt ”Proze” prezintă o selecție de douăzeci și două de proze selectate din cele publicate. Nu știi care este mai frumoasă: de la ”Lourdes- inima lumii” la ”Vara harbujilor”, de la ”Ruleta” la ”Noaptea bradului- rege” sau de la”Uraganul” la Umbra femeii”. Care din care mai interesantă și, deși sunt foarte scurte, ai ce învăța sau afla din ele. Farmecul de povestitor al lui Decebal Seul este proverbial.
            Capitolul al patrulea încheie apoteotic volumul. Aici sunt prezentate 16 recenzii la volumele sale, recenzii redactate de  persoane avizate: critici literari, ziariști, confrați de breaslă, ș.a. Așa sunt Doina Cernica, Grigore Codrescu, Cornel Galben,Lăcrimioara Grigorciuc, Ion- Mugurel Sasu,Liviu D. Clement,VioletaCodorean,Lumința Țăran  și Ion Drăgușanul.
Noutățile aduse de autor față de celelalte volume îl fac și mai interesant, plăcut la citit.. De aceea nu-mi rămâne decât să urez succes cititorilor pentru că, după încheierea lecturii, sunt sigur că toți îmi vor da dreptate . Mai mult, vor spune că  puteam să le spun mai multe lucuri bune despre această carte ,dar nu este bine să descopere și cititorul
            Domnule Sel, v-am citit cu mare interes cartea și vă urez mult success în continuare!
                                                 A consemnat cu mult interes,
                                                                  prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu