sâmbătă, 19 octombrie 2013

Constantin N. Hurmuzachi- cercetătorul și omul politic



                                                                                                                                                                              8 octombrie 2013





Studiind calendarul activităților culturale ale SCLRB, oricine își poate da seama că acesta cuprinde foarte multe activități în cadrul cărora aniversăm și comemorăm personalitățile Bucovinei istorice din toate domeniile. Nu este o laudă din partea noastră, dar facem acest lucru pentru ca generația tânără să cunoască acele personalități bucovinene care au dat totul pentru țară, unii chiar și viața.
           Recent, cu sprijinul direct al Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” am sărbătorit 150 de ani de la nașterea lui Constantin N. Hurmuzachi, personalitate importantă  a acestei familii ,care a dat atâția oameni deosebiți care au militat pentru țară.
            În sala elegantă a cabinetului de informare a acestui colegiu, în prezența unui mare număr de membri ai SCLRB, profesori de biologie din municipiu și elevi ai colegiului, s-a desfășurat simpozionul cu tema ”150 de ani de la nașterea biologului și omului politic  Constantin N. Hurmuzachi”.
           Doamna director Carmen Andronache, președinte al SCLRB, moderatorul simpozionului, a deschis lucrările lui motivând de ce s-a ales această temă, pe care-o consideră foarte importantă. Apoi a vorbit despre preocupările membrilor familiei Hurmuzachi.
           Prof.dr.Aspazia Băieșu, specialitatea biologie, de la colegiul organizator, a prezentat o schiță biografică a sărbătoritului, scoțând în evidență activitatea acestuia la cateda universitară. Totodată, i-a îndemnat pe elevi să citească despre activitatea personalităților care s-au ridicat din spațiul Bucovinei istorice.
           Prof. Petru Bejinariu  a vorbit despre ”Entomologul și omul politic Constantin N. Hurmuzachi”. A insistat mai mult asupra activității profesorului Hurmuzachi la catedră, prezentarea numelor ”gângăniilor” pe care acesta le-a descoperit și clasificat. A vorbit și despre implicarea acestuia în viața politică a Bucovinei istorice.
           Am vorbit despre prezența sa în paginile publicațiilor din Bucovina, dar și din țară și din străinătate, prezentând titlurile publicațiilor în care i-au apărut articole., lista fiind destul de lungă și cuprinzând multe țări din Europa. Am reiterat ideea  că este necesar să prezentăm, pe rând și în cât mai multe localități din Bucovina istorică,  personalitățile bucovinene care, de-a lungul celor 151 de ani de activitate, prin tot ce-au făcut, ne-au dus faima în lume. Trebuie să ținem seama și de faptul, deloc neglijabil,  că din acest colț de țară s-au ridicat 23 de academicieni.
           Domnul prof. ing. Ștefan Rotaru a prezentat câteva aspecte hazlii din activitatea pe care a desfșurat-o pe când era elev al acestui liceu și participa, sub conducerea profesorului de biologie, la adunarea de diferite insecte sau plante. Aspectele prezentate au fost, nu numai educative, ci și instructive.
           Asistența a puytut admira și o expoziție de carte deschisă în incinta cabinetului de către biblioteca colegiului, cărți scrise de autori bucovineni și despre oamenii din ținuturile Bucovinei istorice.

                 Prof. Gh.Dolinski
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu