miercuri, 23 octombrie 2013

Dialoguri la distanță , și nu numai



                                                                                                       6 august 2013
                                          
Din practica activității la catedră și din  acțiunile organizate în afară de clasă am observat vă elevii agreează toate acțiunile organizate în colaborare cu colegi din alte unități școlare din apropiere și chiar cu cei din alte juderțr.cmai de aceea m-am bucurat vând am aflat că elevii de la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței au realizat un  proiect cultural- educativ în colaborare cu cei ai Școlii Gimnaziale nr.3 dfin comuna Liești, județul Galați.
Demn de semnalat este faptul că, în urma desfășurării activităților
propuse prin acest proiect, s-a reușit și realizarea și tipărirea unei reviste superbe, atât grafic cât și în conținut, cu titlul semnificativ de ”Daloguri”.
Colectivele de redacție ale celor două unități școlare au fost coordonate de profesoarele Mihaela Bulai ( Liești, Galați) și Tudorița Huțuleac (Vatra Moldoviței , Suceava).  Cele două colective redacționale au fost formate, în exclusivitate, de elevi de la cele două unități școlare, dar au beneficiat și de colaborarea câtorva cadre didactice.
Revista se deschide cu un ”Argument ” foarte solid, prezentându-se,succinct, prin ce se motivează necesitatea realizării revistei, prin care se continuă un proiect cultural- educativ început acum 10 ani în urmă, prin el urmărindu-se apropierea a două zone geografice: cea a Dunării și a Bucovinei.
Doi elevi au realizat foarte interesante prezentări ale celor două localități. Cititorul află astfel lucruri deosebite despre istoria,viața social, relieful și ocupațiile oamenilor. Foarte interesantă este prezentarea și istoricul mănăstirii Moldovița.
Dialogul purtat de elevi cu inginerul Virgil Saghin, primar,  directorul Ilie Sauciuc din comuna Vatra Moldoviței și  directoarea Alina- Carmen Boț Boț din Liești aduc noi date despre cele două localități, în general, și despre cultura și învățământul lor, în special.
Am remarcat toate întrebările care au fost puse celor trei personalități. Foarte interesante și pertinente, precum și  bogăția informațiilor prezentate cititorilor. Elevii au dat dovadă de adevărați reporteri.   La fel de interesantă este și rubrica ”Dialog cu performanța”, unde elevele Mădălina Moț și Diana Petică răspund  întrebărilor puse de Georgiana Stuparu despre modul în care acestea  au obținut performanțe școlare     foarte bune. E drept, nu ni s-au dezvăluit mari secrete, ci modul în care pot fi însușite cunoștințe temeinice printr-o muncă asiduă și permanentă.
În rubrica ”Dialoguri literare” și-au făcut loc creațiile mai multor copii din cele două localități: Mădălina Ivesciuc, Mircea- Constantin Cotlarciuc, Luminița Ineci, Irina-Mădălina Niga, Evelina Sauciuc, Nicolae- Ionuț Lazăr (Vatra Moldfoviței);Iuliana-Maria Balahura,Georgiana Stuparu, Andra Neagu, Andreea Lefter, Daniela Buturugă, Diana Petică, George Borsan,Geanina Lupoaiei,Nicoleta- Alexanda Lupoaie (Liești).
Urmează o pagină întreagă unde, pe două colonae, sunt menționați elevii școlii din Moldovița care-au obținut premii la diferite concursuri pe obiecte de învățământ.
Foarte interesantă este și rubrica ”Cercetaș, gata oricând! ” din cuprinsul căreia cititorul poate afla câteva lucruri despre această organizație pentru copii și tineret, în general, dar și activități desfășurate în cele două școli pe această temă, în special.
           Și, dacă revista se cheamă ”Dialoguri”, copiii au găsit de cuviință că și profesorii, părinții și colegii trebuie să răspundă unor întrebări, să-și spună părerea în legătură cu școala și cu problemele ei. Și-așa 32 de profesori, 72 de părinți și 205 de elevi au răspuns întrebărilor puse prin cele două chestionare. Realizatorii lor au clasificat răspunsurile și-au prezentat o sinteză a  acestora. Las cititorii să descopere ce răspunsuri foarte interesante au dat cei intervievați, ceea ce denotă și  răspunderea cu care au fost întocmite chestionarele și seriozitatea cu care s-au colectat datele, în timpul discuțiilor purtate cu subiecții.
O mențiune specială și pentru elevele Tudorița Huțuleac ( Vatra Moldoviței) și Mirela Voicu (Liești), care-au asigurat fotografii superbe pentru ilustrarea  revistei. Fotografiile sunt realizate în cele patru anotimpuri ale anului. Studiind cu atenție aceste fotografii veți constata, chiar dacă nu sunteți specialiști, că sunt realizate de adevărați profesioniști. După părea mea ,aceste fotografii și-ar găsi locul și într-o expoziție de profesioniști.
Alături de fotografii, pe foarte multe pagini sunt reproduce desene executate de elevi de la cele două școli, probabil de la grădiniță și până în clasa a VIII-a. Toate desenele sunt executate în culori vii, artistice și care-și găsesc un loc firesc în paginile revistei.
Foarte, foarte interesante sunt interviurile  care-au fost relizate cu elevi din ambele școli, mai ales din cei care au diferite probleme în familie: o fetiță orfană, un elev chiulangiu, părinți care nu se interesează de situația școală și comportamentul copiilor lor în școală și în afara ei. Intrebări decente, grijă deosebită față de formularea lor... Alte felicitări!
Am citit și câteva dialoguri ( bineînțeles cu traducător) în limbi…moderne: cei din Moldovița în limbile franceză și engleză, cei din Liești în limba engleză, subiectele fiind luate din viața lor de elev.
                        Un dialog ”spumos”, câteva ghicitori literare culese de elevii Valentina Milașc (Moldovița), Giulia Tăbăcar, Valentina Dănăilă, Daniela Buturugă și Petru Frătița(Liești) anunță că revista… se apropie de sfârșit.  Dar mai vine o nouă rubrică în care cele două colective de redacție mulțumesc celor care-au sprijinit apariția revistei: Virgil Saghin ,primar ot Moldovița; ing. Costel Buia, ing. Valentin Hahua, Marcel Scarlat, Florin Muscă, Petrică Frătița și firmele SC ”Floarea  salcâmului” SRL și SC Alex SRL. Frumos gest ! Iar Georgiana Stuparu ne prezintă o emoționantă  scrisoare prin care-și cheamă colegii să scrie la revistă, să-și prezinte gândurile, năzuințele și, din când în când, să pună câte o scrisoare în cutia poștală a revistei.
                        Pentru coperta revistei eleva Niga Iulinsa de la Moldovița a realizat un desen foarte sugestiv, cu temativă biblică, iar pe coperta a patra sunt prezentate principalele edificii de învățământ și de cultură din cele două localități,  fotografii care vor fi  reluate și pe numărul următor al revistei.
                        O realizare grafică deosebită, rubrici foarte interesante, grijă deosebită pentru redactarea articolelor, fotografii și desene de excepție, foaie de hârtie de cea mai bună calitate,un tipar foarte îngrijit, toate acestea asigurând un succes deosebit revistei. Nici nu se putea altfel , pentru că, din câte le cunoaștem pe doamnele profesoare Mihaela Bulai (Liești) , Huțuleac Tudorița și Cristina Bîndiu (Moldovița) nici nu se putea ca această revistă să n-apară cu asemenea calități, care sunt foarte apreciate de orice cititor
                        Pentru toate cele arătate mai sus, și nu numai, recomandăm cu căldură aceasetă revistă tuturor iubitorilor de lectură care, din această revistă, vor afla lucruri deosebite.
                                                                         A consemnat cu mare satisfacție și respect,
                                                                                        Prof. Gh.Dolinski
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu