luni, 8 decembrie 2014

Tezaurizând comorile satului



                                                                                                 6 decembrie 2014

         Oriunde te-ai duce pe pământul românesc, vei observa că satele noastre beneficiază de tezaure inestimabile, păstrate cu sfințenie, cu venerație chiar, din generație în generație, de mii de ani. Tocmai de aceea m-am exprimat adeseori, și n-am greșit niciodată, că-n fiecare localitate rurală s-ar putea amenaja un muzeu cu profil istoric și, mai ales, cu profil etnografic. Încă mai sunt  destule obiecte care se constituiau în averea satului și care pot ajuta la amenajarea unui asemenea muzeu. Dar nu știu care sunt motivele că, după părerea mea, sunt puține asemenea muzee etnografice, mai ales în spațiul Bucovinei istorice, pe care-l cunosc foarte bine.
         Am rămas profund impresionat de activitatea de adevărat Sisif a distinsului dascăl Gheorghe Aga din Dornești ( cunoscut de prieteni sub numele de Ghiță), care se străduiește de ani de zile să adune obiecte pentru amenajarea unui asemenea muzeu. Când privești multitudinea de obiecte adunate  îți spui că poți amenaja cam patru muzee cu ele, poate și mai multe.
         Am purces la Dornești, unde mă aștepta distinsul dascăl, cu care-am realizat, cu sprijinul SC ”Cromtel” din Rădăuți un documentar despre muzeu. Întrebări am pus multe,  iar răspunsurile au venit năvalnic, Ghiță fiind obișnuit să vorbească mult și documentat despre acest muzeu. Dar cititorii, din răspunsurile date, vor înțelege lesne ce întrebări am pus.
         ” Cum să nu fii mândru, mi-a spus Ghiță, că trăiești în acest loc mirific, binecuvântat de Dumnezeu, între două orașe pline de istorie: Rădăuți și Siret. Dornești, vatră veche de istorie, datează din vremea domnitorului Alexandru cel Bun, fiind atestat documentar în 15 martie 1490 pe vremea slăvitului domnitor Ștefan cel mare și Sfânt.
         Și, dacă treci prin Dornești peste superba pasarelă, musai trebuie să  faci un popas și în centrul comunei unde, pentru a-i cinsti pe cei care au trudit  pe ogorul școlii și a le păstra veșnică amintire, se înalță <Troița Dascălilor Dorneșteni> ( 129 de nume pe ea), care ne-au dat lumina cărții. În dreapta, pe ulița școlii, și-a purtat pașii Mihai Eminescu, poetul nemuritor, în drumul său, în anul 1871, spre marea serbare de la Ptna.”
         Căminul cultural se află chiar în partea stângă a troiței, fiind o construcție deosebită. El adăpostește, printre altele, peste 1000 de obiecte, care și-ar găsi un loc de cinste și binemeritat în orice muzeu etnografic din țară și din lume.  Despre acestea ne-a vorbit cu mare mândrie Ghiță  Aga.
După ce intrăm în căminul cultural, la stânga, ne întâmpină o foarte frumoasă poartă bucovineană, din lemn sculptat, prin care intrăm în încăperile care adăpostesc exponatele(mâna ctitorului muzeului).
         ”Sunt exact 1134 de exponate adunate sau aduse personal de dorneșteni. În ziua de 24 aprilie 2002, din inițiativa mea și a doamnei Dorina-Simionela Seniuc, învățătoare la Școala nr.2, am înființat acest muzeu. Primul donator de obiecte a fost eleva Georgeta- Liliana Pașcaniuc din clasa a III-a, care-a adus atunci un cheptănar . Alături de noi au venit apoi   Doina- Maria Marici,Oana-Alina Costiuc, Mariana Naida de la Școala nr.1, care-au ajutat
 mult și, la data de 17 decembrie 2004, cu sprijinul părinților clasei a VII-a B am inaugurat acest muzeu.
         La 15 martie 2009, la inițiativa mea  și a profesorului Marcel Colibaba, directorul școlii, și cu sprijinul autorităților locale, cu prilejul desfășurării ediției a VII-a a concursului de interpretare Comori de suflet românesc, dar și a împlinirii a 599 de ani de la prima atestare documentară a localității, am deschis acest muzeu.
         Colecția cuprinde absolut toate ustensilele utilizate în vechea gospodărie țărănească, obiecte de cult, de îmbrăcăminte  și încălțăminte, pentru prelucrarea lemnului, a fierului, a nuielelor, covoare, lăicere etc.
         Purtăm veșnică recunoștință celor care ne-au ajutat să colectăm obiectele, dar și acelora care le-au  donat, de multe ori despărțindu-se de obiecte dragi , moștenite din generație în generație. Numărul acestora este foarte mare și nu-i  putem nominaliza pe toți. Toate obiectele sunt etichetate și inventariate, conform normativelor în vigoare. Este imposibil să se piardă sau să se rătăcească vreun obiect.
         De-a lungul anilor i-au trecut pragul și-au semnnat în cartea lui de onoare personalități marcante ale culturii: artistul plastic Dan Cornel, prof. univ. ing.dr.Gheorghe Hubca, Marian Olaru, directorul Centrului de Studii Bucovina  din Rădăuți al Academiei Române, Călin Brăteanu, interpret de muzică populară; Ion Cozmei, poet; prof. Ioan Chiudeșciuc; preot pr. dr. Constantin Hrehor; prof. Vichentie Nicolaiciuc, dar și cadrele didactice din comună și din localitățile învecinate, precum și vizitatori din Spania, Suedia, Germania, Ungaria.
         Mi-amintesc cu dragoste și admirație de  Eugenia Georgian, profesoara mea de istorie, de învățătorii Samuil și Eugenia Ioneț  din Rădăuți și de Toaderi Hrib din Arbore, ctitori de muzee. Aceștia mi-au fost modele în viață.”
         Am studiat exponatele, întîrziind mai mult în fața multora, gândindu-mă cât timp a a fectat Ghiță Aga și prietenii lui pentru a depista, colecționa,




eticheta, inventaria aceste obiecte. Mă gândesc la talentul lui de-a se înconjura cu oameni de excepție și-ai determina să-l ajute., dar și la puterea lui de muncă și de seducție față de oamenii locului.
Îndemnul meu este simplu, pornit din inimă, prețuire și admirație: ”Veniți la Dornești ca să vedeți o minune, reînvierea gospodăriei țărănești vechi, poate multimilenare! Veniți să admirați munca unui intelectual al neamului nostru, muncă pusă în slujba  semenilor lui și, ce este mai important, făcută fără plată!  Veniți să vedeți și, de ce nu, să luați exemplu! Veniți și vă minunați!”

                    A consemnat cu răsuflarea tăiată și-a fotografiat,
                                                    prof. Gh.Dolisnki

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu