marți, 16 decembrie 2014

O după amiază de neuitat



                                                                                        16 decembrie 2014
                                    
         Iată că proverbul ”Toamna se numără bobocii” nu se potrivește lui Constantin Georgescu, poetul rădăuțean. În plină iarnă el își mai adaugă un  volum de poezie, al șaselea, cu un titlu destul de sugestiv”Secerișul ninsorilor”.
         Doamna Angelica Andronachi, director al Bibliotecii municipale ”T.Flondor” din Rădăuți, a deschis manifestarea ,arătând că-i bucuroasă când vede c-au venit spectatori și la o prezentare de carte de poezie, urând bun venit tuturor.
         Doamna profesor Sextilia Crăciun  i-a felicitat pe cei care-au venit în spațiul poeziei, recitând două versuri din poezia ”Singurătate”: ”Curând mă vor chema oglinzile cu riduri/ Ca să începem balul dezmățului barbar”. A vorbit apoi despre tematica poeziilor cuprinse în acest volum, exemplificând cu versuri.
         Senatorul Mihai Neagu, sponsorul cărții, a arătat  ”Particip la dezvoltarea spiritului bucovinean. Trebuie să-i prețuim pe acești creatori. Lecturând volumul, am constatat că autorul și-a construit o metafizică proprie. Dovedește că are un punct de  sprijin și un reper (Dumnezeu). Să facem un echilibru între scriitor și cititor. Prin poezie înțelegem care-i rostul vieții.”
         Am considerat că trebuie să alătur acestor spuse și cele trecute de distinsul profesor Traian Rei, și el creator de poezie, în interiorul acestui volum: ”Meritul cel mai important al poetului Constantin Georgescu îl regăsesc în faptul că , în versurile cele mai inspirate, reușește să creeze acea stare practică cotidiană într-un tărâm miraculos, în care frumosul trăiește în armonie cu sufletul omului”. Frumoase și interesante cuvinte !
         Profesorul Radu Vizitiu a creat un moment inedit. În foarte puține cuvinte ( asta-i caracteristic lui) și-a arătat respectul pentru cuvântul tipărit.  Cititorilor le-a închinat un catren: ”Dorința-mi este fapta/ sau doar visez la ea/Tu, cititorului, spune-mi/ Te-ai mai gândit la ea?” L-au însoțit două eleve de la Școala gimnazială ”Gh.Popadiuc” care-au citit câte-o poezie, iar Radu a încercat să ne descifreze mesajul lor.
         Irina-Alexandra,Teodora, Bianca, Beatrice-Maria, Mihai,Ioana,sabina, Andreea, Oana și Daria- Denisa au susținut un foarte reușit recital din poezia lui Georgescu, unele poezii fiind luate din volumele sale anterioare. Câtă sensibilitate în glasul acestor adolescente!Prea puține au fost cele care și-au aruncat ochii pe text.
o     Iar Oana Bejinari, interpretând la vioară        Adagio”, a făcut să răsune  acorduri dumnezeiești sub tavanul sălii, acorduri care au umplut inimile spectatorilor de bucurie și mulțumire. Sau mai cântat Ana-Maria,Teodora, Magda,Marius, Denisa, Beatrice- Maria, precum și formația ”Folk pedea”, solita acesteia fiind Teodora Simota ( prof. Ciprian Pomohaci). Această muzică tânără, asemenea unui taifun, a năvălit în sală, iar apoi Ionuț Buliga,  acompaniindu-se la chitară, a interpretat tot muzică tânără, dar ceva mai romantică. Iar Mihai Hrincescu, îmbrăcat într-un splendid costum național arborean, acompaniindu-se la cobză, a interpretat melodii vechi de tot, unele de peste 100 de ani. Nici de data aceasta nu i-a lipsit din repertoriu balada, la care ține foarte mult și-o melodie din repertoriul străbunicii sale .
Constantin Georgescu, amfitrionul manifestării, a vorbit despre realizarea acestui volum de versuri. A citit câteva poezii și tot el le-a comentat. Interesant ! A arătat că a ales greu titlul volumului. A avut o listă întreagă, dar s-a oprit la acesta. Consideră că este un titlu esenian. ”Sunt fericit c-a venit public mult, iubitor de poezie. Nimic din ce vedeți nu este regizat. Totul este spontan. E normal să apară și stângăcii. A vorbit despre preocuparea sa de-a realiza un volum de poezii cu titlul „Citadela inocenților„. Toate poeziile vor fi închinate orașului Rădăuți.
În finalul activității, o mare surpriză pentru participanți: prin grija autorului și a conducerii bibliotecii municipale, absolut toți participanții au primit o frumoasă diplomă, realizată sugestiv, cu un titlu excelent. Astfel  fiecăruia i s-a acordat titlul de ”Prieten al cărții”. Ce să mai zici?



Text și foto Gh.Dolinski
o    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu