marți, 16 decembrie 2014

Întâmpinând Nașterea Domnului



                                                                                      




   15 decembrie 2014
         Cine trăiește pe-aceste meleaguri mustind de istorie și pline de legendă, cunoaște foarte bine și bogăția lor spirituală. Dar cine pășește pentru prima dată și pe pământul binecuvântat al părții de sud a Bucovinei istorice rămâne uimit și nu uită toată viața ce i-au văzut ochii: oameni harnici, frumoși, cu credință în Dumnezeu, port parcă izvorât din basmele cu Ilene Cosânzene și Feți-Frumoși, dar și tradiții mergând departe de tot, în negura istoriei.
         Așa ceva ne-a fost dat să vedem recent la Bilca, străveche vatră de istorie, etnografie  și folclor bucovinean, care-a găzduit cea de-a cincea ediție a festivalului interjudețean de colinde ”Astăzi s-a născut Hristos”. Doar apropierea vacanței școlare a împiedicat unele formații din alte județe să participe. Dar elevii Școlii gimnaziale ”!Sf. Andrei” din Sărmaș și a Liceului ”Miron Cristea ” din Subcetate, județul Harghita au lăsat toate trebuirile deoparte, au trecut munții și-au venit la Bilca. Și, din discuțiile purtate cu profesorii lor, am constatat că n-au regretat. De fapt, conducătorul grupului, profesorul- director  Daniel Tun, a fost coleg de facultate cu directorul școlii din Bilca.
         Deschiderea manifestării a făcut-o preotul- paroh  Gheorghe Calancea, c\are-a punctat evenimentul  nașterii Domnului și le-a urat oaspeților bun venit și succes. A exemplificat apoi cele spuse cu fragmente din colindele noastre strămoșești și i-a îndemnat pe toți să nu uite să fie buni cu semenii lor, să păstreze cu sfințenie credința, limba, tradițiile și portul strămoșesc. Apoi i-a adus pe scenă pe membrii Ansamblului ”Mugurații” al Școli nr. l din Bilca. Îndemnându-ne ” să ne lăsăm sub vraja sărbătorilor de Crăciun, doamna învățătoare Elena Negru, conducătoarea Ansamblului folcloric ”Bilcuța”,  prezentatoarea spectacolului, dar și interpretă de muzică populară, într-adevăr ne-a introdus sub vraja Crăciunului prin ce-a prezentat cu membrii acestui ansamblu folcloric, recunoscut acum și peste granițele județului.
         Casian Calancea, fiul preotului- paroh, student al Facultății de Toelogie Ortodoxă din cadrul Universității ”Al.I.,Cuza” din Iași a adus pe scenă grupul ”Axios” al acestei facultăți care, sud conducerea sa ,a prezentat un grupaj de colinde. A fost superb, dumnezeiește chiar !
         C-un ansamblu folcloric compus din prichindei s-a prezentat și doamna învățătoare Mirela-Doina Ionuță din Bineț. Valentin Cernovsci ( 7 ani) a încântat publicul cu vocea sa și cu melodiile interpretate la vioară. Iar colindele interpretate de toți copiii au fost adevărată minune !
Un moment aparte l-a constituit intrarea în spectacol a elevilor din Harghita. Spectatorii ascultau și nu le venea să creadă ce auzeau pentru că erau colinde ca pe la noi. La fel și costumația copiilor era asemănătoare cu a bucovinenilor. Partea lor de program a fost complexă: colinde, poezii, momente de interpretare instrumentală.
         Parohia nr. 1 din Bilca a prezentat un grup vocal, care-a interpretat colinde strămoșești. Dirijorul lui, dascălul Gheorghe Galan, și-a ales cu mare grijă repertoriul, iar modul în care interpreții și-au prezentat rolurile a demonstrat că, așa cum s-a și remarcat arată că s-a muncit cu mult simț de răspundere.
         La un moment dat  am avut impresia că pe scenă s-a revărsat un tsunami. O revărsare năvalnică de tineri a inundat scena. Erau membrii Ansamblului folcloric ”Fiii Putnei” (ce nume frumos !). Scenariu original, desfășurat cursiv: colinde, urătură, sorcovă, căiuți, ursul . Urătură foarte veche, mult ”gustată” de public. Cei patru urători au evocat faptele de arme ale lui domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Glasurile lor puternice, baritonale, au zguduit din temelii sala căminului cultural. Costumația lor îți luau ochii ”! pentru realizarea acestui spectacol putnean și-au dat concursul  Elena Cotos, profesoară și Bogdan- Vasile Negrean, preotul- paroh.
         Ansamblul  folcloric ”Arcanul” ( ce nume frumos!), sub  conducerea învățătoarei Vera Moisuc din Frătăuții Noi a încheiat în mod strălucit spectacolul. După un scenariu bine gândit au prezentat colinde, au urat ( plugușorul strămoșesc0 și, cum era normal, în final au sorcovit spectatorii. Astfel au adus mai aproape mirajul sărbătorilor de iarnă, începând cu cele ale Crăciunului și terminând cu Boboteaza.
         Între ansambluri au evoluat și interpreți individuali: Elena Zaharie ( 9 ani) din Rădăuți, Iuliana – Alexandra Moisuc și Angela Rusu  din Frătăuții Noi; Denisa Solcan din Solca, Ancuța Bercutean, Diana Cuciurean și Florentina Gâza. Au prezentat colinde frumoase, repertoriu variat, nerepetabil,exprimare corectă, glasuri melodioase, bine ”lucrate”, costumație autentică, specifică localităților de unde provin.Ce să mai vrem?
         Am stat de vorbă cu câteva persoane care au trudit la realizarea acestui spectacol încântător, de excepție chiar, dar și cu simpli spectatori. Din păcate, nu pot reproduce tot ce mi s-a spus. Am spicuit: ”Acesta-i un spectacol de suflet, desfășurat în preajma nașterii Domnului, când trebuie să demonstrăm că suntem mai buni și mai înțelegători față de oameni. Dumnezeu să-i ocrotească pe români!”( Zaharie Rusu, primarul localității). De fapt primarul a stat tot spectacolul, timp de patru ore, a urmărit cu atenție evoluțiile de pe scenă și i-a aplaudat frenetic pe toți.
”Ne bucurăm c-am ajuns aici, în Bucovina. Sunt născut în Rădăuți și muncesc în Harghita. N-am uitat de relațiile de prietenie. Cu directorul de-aici am fost coleg de facultate. E nemaipomenit că păstrăm tradițiile strămoșești. Azi ne bucurăm bucovineni și transilvăneni împreună. Veniți și pe la noi ! la mulți ani !( prof. Daniel Tun)
”Leru-i  sara de Crăciun/ Să nu uităm colindul străbun/Noi cântăm din moși-strămoși/Colindul nostru e frumos”(prof. Otilia Cuciurean, spectatoare).
”E foarte obositor să faci un asemenea spectacol. Dar vine marea bucurie când vezi fețele spectatorilor pline de  bucurie, când vin mamele, și nu numai ele, și-ți mulțumesc, când te felicită spectatorii, toată oboseala trece și sufletul tău se umple de mare bucurie”.(Elena Negru, prezentatoare, instructor și interpretă de muzică populară) .
Și, pentru c-am pomenit de dânsa, musai să mai scriu  ceva. Prezentatoare înnăscută, costum autentic bilcan, o voce de aur, dragoste nețărmurită față de tradițiile și obiceiurile strămoșești, dar și față de copii,  precum și o prezență agreabilă și statornică în emisiunile de folclor ale multor posturi de televiziune. Numai așa o personalitate poate organiza și desfășura spectacole de anvergura acestuia.
         Am observat multe sătence în costume populare, ca și toți cei care-au urcat pe scenă. Am constatat diversitatea colindelor, armonie dumnezeiască în execuție, frazare corectă, pregătirea super a participanților.  S-a făcut și o foarte reușită paradă a costumelor populare din zona noastră folclorică, și nu numai. Aceleași aprecieri superlative și pentru costumația specifică membrilor formațiilor tradiționale.
         După evoluția pe scenă, toți copiii treceau în sala de…mese, unde erau ospătați ca la nuntă, cu mâncăruri tradiționale. Pe lângă acestea primeau și-o pungă cu…cadouri. Sponsorii locali, și nu numai, au fost foarte generoși. S-a apelat și la fondul școlii destinat acestor manifestări.
Sub egida Inspectoratului Școlar Suceava, Școala gimnazială ”G.Tofan” din localitate, consiliul local, căminul cultural și parohia ortodoxă au asigurat totul ca spectacolul să fie de neuitat. Felicitări tuturor!
         Puteam scrie doar cuvintele:” spectacol absolut al strălucirii, eleganței, interpretării și conținutului său extraordinar ,prin adevărata lecție de românism” și-ar fi fost suficient pentru a arăta adevărul despre acest spectacol. Dar am vrut să vă detaliez pentru a părea rău acelora care n-au putut să fie în sală.

                                       Text și foto Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu