miercuri, 3 decembrie 2014

Păstrarea și promovarea tradițiilor locale







                                                                                                  1 Decembrie 2014
         Una din îndatoririle sfinte ale fiecărei generații este aceea de-a păstra vie în sufletul fiecăruia amintirea înaintașilor, tradițiile și obiceiurile care trebuire să se transmită din generație în generație. Pentru mine mare bucurie este atunci când, în deplasările  și vizitele mele prin județ, găsesc activități prin care se urmărește cele menționate mai sus.
         Costâna, sat component al comunei Todirești, aflat, cum zice românul ” la o zvârlitură de băț„ de municipiul Suceava. Acest lucru ar trebui să fie un dezavantaj pentru păstrarea tradiților, care să fie ”alterate”, dar nu este așa și voi arăta cum este la Costâna.
Satul are tradiții milenare, pe care actualii locuitori, indiferent de vârsta lor, le păstrează cu sfințenie, lucru dovedit temeinic prin acțiunile pe care le organizează.  Mi-am întărit această impresie participând recent la o activitatea organbizată, în colaborare, de copii de la grupa mare a grădiniței din sat și elevii din clasa I-a.
         Profitând de desfășurarea proiectului thematic ”Călător prin anotimpuri” la grupa mare ( Angela Sporneac-Mihalcea, educatoare) cu învățătorul Dan Sporneac-Mihalcea a organizat activitatea ”La șezătoare cu bunica”. Ambele cadre didactice eraiu îmbrăcate în costume populare locale.
         Preșcolarii au fost superbi.Au recitat și-au cântat anotimpurile anului, oprindu-se mai mult asupta toamnei. Acest lucru l-am interpretat și ca un omagiu adus bunicilor lor, care sunt în toamna vieții. Am rămas impresionat de numărul mare de fersuri memorate de copii, a zicătorilor și propverbelor, precum și a cântecelor despre toamnă.
         Sala de clasă era ”tapetată” cu covoare cu modele florale și arhiplină de spectatori de diferite vârste, preponderent bunice. Mai era o bunică torcând lână și un bunic împletind o coșarcă din nuiele, copiii având astfel ocazia să vadă cum se practică diferite îndeleniciri milenare ale poporului nostru. În plus, mai erau diferite ustensile pregătite pentru șezătoare: furcă de tors, depănătoare, gherghef, vârtelniță, sucală și altele care sunt strict necesare unei gospodine și la care ea lucrează, de regulă. Toate acestea vor fi folosite de copii în timpul activității.
         Domnul învățător Dan a prezentat întâi, pentru public, dar și pentru copii, o scurtă informare în legăturîă cu ”Rolul șezătorilor în formarea și exersarea deprinderilor de conduit morală. Copilașii, care erau așezați fiecare la ”piupitrul de comandă” pe care și l-au dorit, au început munca. Concomitent, prin rotație, copiii au spus ghicitori, proverbe, snoave.Am
    
Apreciat exprimarea lor curată, corectă, nuanțată, redarea cursivă a ideilor, istețimea lor, spiritul lor de competiție și interpretarea textului. În tot acest timp lucrau , cei mai harnici mi s-au părut cei doi voinici care, mânuind cu mare greutate un ”chilug” mai mare decât ei, străduindu-se să desfacă grăunțele de pe știuleții de porumb.
Veselia a domnit tot timpul, și-a fost nevoie de mare efort din partea învățătorului pentru a-i tempera sub privirile admirative ale asistenței. Am avut impresia că fiecare copil s-a străduit să învețe mai multe ghicitori și proverbe decât li s-a spus de învățător,. Înseamnă că filonul folcloric al comunei este destul de bogat.
         Le-am privit cu atenție pe bunice, mătuși, mame sau surori ale copiilor prezente la manifestare. Buzele li se mișcau în concordanță cu ceea ce spuneau sau cântau copiii. Înseamnă că și ele cunosc aceste producții folclorice ale satului. Aplaudau cu frenezie fiecare răspuns dat, chiar dacă
 n-avea nicio legătură cu copilul respectiv, iar din colțurile ochilor, de cele mai multe ori, se rostogolea câte-o lacrimă. Impresionant !
         Și, dacă fiecare număr s-a constituit într-un punct culminant, finalul a fost apoteotic. Domnul Vasile Avram, primarul comunei, cel care-a privit și ascultat cu mare atenție pe toată durata manifestării, în finalul ei i-a felicitat pe copii, pe cadrele didactice care i-au pregătito, pe conducerea școlii, dar și pe spectatori că au astfel de copii. A  format un număr la telefon, dar n-a spus nici un cuvânt. Dar în câteva secunde au intrat pe ușă doi bărbați cu brațele pline de cărți. Toți cei 47 de copii, care s-au produs în timpul activității prezentându-și talentele, au primit în dar câte o carte de povești destul de voluminoasă, le-a urat sărbători fericite, să fie cuminți și să învețe. I-a rugat să-i felicite și pe cei de  acasă care n-au venit astăzi la școală.
         Puține sunt cazurile în care primarii participă la activitățile organizate de școli. Tocmai de aceea l-am întrebat dacă la nivel de consiliu județean sau de prefectură n-au sarcina de-a participa la asemenea activități culturale.
Mi-a răspuns că nu sunt asemenea orientări, dar fiecare primar procedează cum consideră de cuviință, cum îl lasă inima. Și pe acest primar îl lasă, pentru că particip la a patra asemenea activitate laTodirești și la fiecare primarul a fost prezent. Și, pentru a fi în tonul sărbătorilor de Crăciun care se apropie,s-au împărțit și alte cadouri pentru copii și adulți. Așa am simțit spiritul Crăciunului și noi, cei care am avut fericirea să asistăm la o activitate culturală tradițională de excepție.
                                              Semnează cu entuziasm și acest articol,
                                                         prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu