miercuri, 31 decembrie 2014

Arborenii-și cinstesc tradițiile



                                                                                          29 decembrie 2014
                               
         Ținând cont de apropierea Anului Nou, dar și de semnalele tot mai puternice date de Baba Iarnă că dorește să ne viziteze meleagurile, Primăreia Arbore, împreună cui biserica din comună și căminul cultural, a organizat trecerea în revistă a unor obiceiuri de iarnă practicate de secole la Arbore. Trebuie să menționez c-a fost cea de-a X-a ediție a acestei manifestări.
         În curtea centrului local de informare turistică trona un brad uriaș, înalt cam de 15 m, frumos ornat, un adevărat brad de Crăciun. Tot aici a fost amenajată și o scenă, pe care vor evolua interpreții și formațiile tradiționale,împodobită cu frumoase covoare arborene.
         După cuvântul de deschidere rostit de Ionel Hrincescu, primarul comunei,
 s-a urcat pe scenă corul Parohiei ortodoxe ” Marele Mucenic Gheorghe” care, sub conducerea preotului Ciprian din Capu Câmpului, a interpretat câteva colinde românești, încheind cu ”Plugușorul”, o prelucrare corală populară.
         Prichici Traian, renumit rapsod popular, acompaniat de-un grup de tineri, a prezentat o frumoasă urătură străveche. Anul acesta n-a ridicat osanale conducătorilor și nici nu s-a referit prea mult la realități contemporane. Ce talent are la urat! În finalul evoluției acestui cor, preotul- paroh Molea a mulțumit pentru participare celor câteva sute de arboreni care au venit la spectacol, care au înfruntat cu stoicism vremea cam vitregă.
         Fie că i-au chemat  Mihai, Ionuț sau Gabriel, cei trei tineri au susținut un splendid miniconcert de colinde , mult apreciat de public. Consider că în evoluția lor cheia de boltă a constitui-o colinda ”La poartă la Ștefan Vodă”.
         Apoi scena  fost inundată de copii, care-au adus înscenă ”Banda lui Jianu”, ”Jocul caprei”, ”Ursul” și ”Plugușorul copiilor”. Costume splendide, autentice, dialog susținut și alert, cunoașterea perfectă a textelor și ritm, mult ritm. ”Plugușorul” a fost într-adevăr al copiilor, adus parcă din negura veacurilor. În finalul evoluției lor au consumat destul grâu, pe care l-au scos din trăistuțele lor și l-au aruncat pe spectatori, sorcovindu-i cu cuvinte alese.
         A intrat apoi în scenă o formație de căiuți. Costumație superbă! Deși este un joc practicat, de regulă, de băieți, în această formație erau numai doi, restul fete. Fanfara a interpretat melodii ritmice, săltărețe, dar fetele …au ținut ritmul mai abitir decât băieții, care, la un moment dat, au părăsit scena și-au rămas să joace numai fetele. Și când te gândești că erau din clada a IV-a.
         Au apărut apoi 8 tineri, îmbrăcați în costume populare, dar cu chipurile acoperite de măști populare, care din care mai haioasă. Pe melodiile cântate de taraf,ei au executat diferite jocuri. De menționat că, la fel cum a fost și cu jocul căiuților, și acesta a fost  este un obicei importat din alte zone folclorice. Demn de
menționat este faptul că sonorizarea, excelentă, a fost asigurată de  Mugurel Prichici.
              În finalul activității, după ce primarul le-a mulțumit spectatorilor pentru participarea la acest eveniment tradițional, le-a urat toate cele bune pentru noul an, toți spectatorii s-au prins într-o horă mare. A fost ceva superb!

                             Text și foto- Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu