marți, 23 decembrie 2014

Colindele și … filatelia



                                                                                               22 decembrie 2014




  
         Impresia generală, pe bună dreptate, este că sfintele sărbători ale Crăciunului și Paștele se constituie în cele mai importante sărbători ale creștinătății ortodoxe. Tocmai de aceea sărbătorirea Crăciunului se face de întreaga lume creștină, începând din zilele premergătoare Nașterii Domnului, ciclul acestor manifestări încheindu-se după Bobotează.
         Am participat, cu admirație, prețuire și entuziasm, la debutul acestor manifestări care s-au desfășurat zilele acestea, premergătoare vacanței de iarnă a elevilor la Școala gimnazială ”Luca Arbure”. Atunci am văzut un program artistic de excepție ,la desfășurarea căruia și-au adus contribuția toți elevii școlii.
         Profitând de faptul că azi (n.n. marți) urma să deschidem o expoziție de filatelie și cartofilie  închinată Crăciunului, am rugat pe doamnele profesor Anca Tiperciuc și Andreea Tănăsoaie, specialitatea limba și literatura română, să prezinte cu acest prilej, vernisarea expoziției de filatelie și cartofilie, un scurt program artistic        .
În ziua stabilită ne-am întâlnit la școală unde, în primitoarea sală de festivități a școlii, amenajasem expoziția filatelică cu exponatele Ionelei-Alexandra Buliga, Cristina –Holly Dolinski, Cosmin- Viorel Avram și Ioan- Paul Bereholschi, membri  ai Clubului Filatelic ”Luca Arbure”.
         În deschiderea vernisajului, am prezentat câteva sate despre semnificația lunii decembrie, a solstițiului de iarnă, obiceiuri de Crăciun la români și la a alte popare  ale lumii. A urmat un scurt program artistic grup vocal, soliști de colinde, de muzică orchestrală și jocul tradițional ”Capra”.
         Fie că le-au chemat Simona, Iuliana, Andreea, Ana- Maria, Mihaela sau camellia, fetițele ne-au încântat cu vocile lor îngerești și cu frumusețea versurilor colindelor.  Iar Mihai Hrincescu și Ionuț Buliga au completat strălucit programul prezentând și ei trei colinde, acompaniindu-se la cobză și fluier (Mihai) și la chitară (Ionuț). Ana- Maria Tănăsoaie a recitat poezia ”Nașterea Domnului” de Ion Creangă, foarte puțin cunoscută în zonă.
         Un miniconcert de colinde a susținut și taraful școlii, compus din Ioan-Paul Bereholschi ( trompetă),  Ionuț-Andreu Pâțu și Emanuel Prelipcean(ambii la acordeason) și Valentin Pâțu ( tobe). Deși n-au fost soliști vocali, asistența a ascultat cu mare atenție.

Totul a fost foarte frumos și interesant, dar apariția celor din formația ”Capra” a stârnit ropote de aplauze. Interesant este faptul că la Arbore nu umblau copii cu această formație, ea fiind  apanajul exclusiv al adolescenților și tinerilor. Toat interesant a fost și faptul că nu se obișnuiește  ca rolul fetei  să fie fost jucat de o fată ci să se apeleze la un băiat travestit în fată. De data aceasta roul fetei a fost jucat chiar de o fată, Iuliana Popovici, care l-a jucat perfect. Am admirat jocul tuturor, dar mai ales al caprei, care a fost jucat cu mare măiestrie, acuratețe și mult ritm de Emanuel Cotleț. Ceilați membri ai acestei formații: Cătălin Cristinel, Ionuț Magdici, Tiberiu Sturzu, Alexandru Olariu și Ionuț Balmoș s-au încadrat în cerințele acestui jos, podelele răsunând sub ropotul bătăilor din picioare în ritmul dat de tobe.
         După prezentarea exponatelor și explicarea modului în care au fost întocmite , copiii s-au oprit mai mult asupra frumoaselor maxime, dar au admirat și numeroasele felicitări din exponatele de cartofilie, în care erau prezentate aspecte de la Crăciun și Anul Nou. Chiar și părinții prezenți în sală au fost mulțumiți și încântați de evoluția copiilor lor ,pe care au avut grijă să-i îmbrace cum trebuie și să le aranjeze fiecare cută la cămașă sau lungimea ei.
 Prezentarea plicului special, a ștampilei cu care a fost obliterat și explicarea modului de realizare, a interesat pe copii, mai ales că fiecare din ei a primit un asemenea plic , recomandându-li-se să-l trimită cuiva drag, mai fiind timp până la plecarea poștei.
În aceeași zi, la Oficiul poștal din Arbore a fost ștampilată toată corespondența, care a plecat în țară ,cu o ștampilă specială. Menționăm faptul că machetarea plicului și a ștampilei a fost realizată de dr.Ioan Daniliuc din București, bucovinean de-al nostru din Botoșana, care a și donat câteva zeci de plicuri ,pentru a fi puse la dispoziția doritorilor. Un gest pe care-l face de fiecare dată și pentru care-i mulțumim mult. Manifestarea a fost o simbioză perfectă între tradițiile noastre strămoșești și mișcarea filatelică, expoziția organizată fiind o foarte bună propagandă pentru aceasta din urmă.
                                 Text și foto: prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu