sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Școala și comunitatea merg mână-n mână



                                                                                     14 noiembrie 201

                   
         Schimbătoare mai este vremea! Dacă ieri-alaltăieri ne mai mângâia soarele cu razele lui blânde, e drept cam anemice,dacă păsărelele mai susțineau ultimele concerte din acest an, iar oamenii mai sperau , că așa este omul, la zile calde. Dar gata! Parcă prea repede atmosfera s-a răcit, iar ceața a început să stăpânească pământul. Ce bine-ar fi fost dacă vremea bună s-ar fi menținut încă măcar două zile! Era mai bine și pentru noi, mica delegație a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, care ne îndreptam spre Vicovu de Sus.
         De cum am intrat în oraș, am constatat că este o sărbătoare. Forfotă mare pe străzi, grupuri- grupuri de copii,adolescenți sau maturi se-ndreptau spre liceul din centrul orașului. Ajunși în fața liceului vedem o mare de oameni! În grădina din fața liceului, încadrând bustul istoricului și patriotului Ion Nistor, spectatori de la câțiva ani până la cei de câteva decenii. Erau și forte mulți adolescenți îmbrăcați în frumoasele costume naționale locale. În fața acestui careu puzderie de oficialități: directorul și directorul adjunct ai liceului, primarul orașului, inspectorul general, Gheorghe Lazăr, Cătălin Nechifor, președintele consiliului județean, deputați și ex-deputați Aleasă adunare!
         Steluța Pîslaru, director adjunct, a deschis ceremonialul manifestării, punctând importanța lui: sărbătorirea semicentenarului liceului ”Ion Nistor” din localitate, anunțând ce va urma în continuare.
         Un sobor de 10 preoți, sub conducerea starețului mănăstirii Putna, arhimandritul Velnic Melchisedec, a ținut o slujbă înălțătoare , care a fost închinată memoriei celor trecuți la cele veșnice și în sănătatea celor care acum lucrează și învață în liceu sau au ieșit la pensie.
         Angelo-Cătălin Bărbuță,  directorul liceului, a prezentat un istoric al acestuia, punctând momentele principale ale dezvoltării liceului. Acum acesta a ajuns la 2326 de elevi, care învață în 88 de clase, iar peste 5500 de elevi au absolvit liceul în această perioadă. Prezenta manifestare se integrează în ”Zilele liceului” și acțiunile se vor desfășura și în zilele următoare.
         Luările de cuvânt au fost numeroase, dar s-au încadrat într-un timp rezonabil. Au rostit cuvinte alese profesorul Iancu Breabăn, fostul director, Florin- Constantin Gheorghiță, director adjunct; Petru Bejinariu, ex-deputat în Parlamentul României; Gheorghe Lazăr, inspector general; Cătălin Nechifor, președintele consiliului județean;Ovidiu Eane, deputat.

Luările de cuvânt au fost încheiate de Gheorghe Schipor, primarul localității, care, printre altele, a spus: ” Să păstrăm și să cinstim istoria școlii vicovenilor.  Recunoștință veșnică pentru toți slujitorii  acestui liceu.”
         Corala liceului ( condusă de profesoara Ancuța- Dumitrița Galan), un grup de instrumentiști ( prof. Doru Cotos) și grupul vocal tradițional ( prof. Vasile Schipor) au prezentat un program artistic de excepție compus din cântece patriotice și populare bucovinene. Elevul  Andrei Pătrăucean din clasa a XII-a n-a fost nici el mai prejos. A recitat poezia : ”Liceu la ceas aniversar”, creație proprie, din care redau: ”Aflat acum la ceas aniversar,/ Când împlinești 50 de ani,/ Liceu solemn, al nostru vechi  altar,/  Te vom avea în suflet toată viața./”
         Într-o casetă elegantă, făcută din purpură domnească,  era o plachetă aniversară, care-a fost înmânată oficialităților prezente la manifestare, precum și câtorva cadre didactice pensionare și în activitate. În metalul medaliei erau săpate cuvintele. ”50 de ani de învățământ liceal la Vicovu de Sus. 1964- 2014”.
         În final, arhimandritul Melchisedec i-a îndemnat pe toți: ” Să vă cunoașteți rădăcinile ! S-aveți iubire și respect față de dascăli. Respectând profesorii, vă respectați pe voi. Să vă amintiți cu drag de ei. Azi este sărbătoarea tuturor vicovenilor. Profesorii să-și urmeze vocația, altfel aceasta nu li se va împlini. Iar comunitatea să-i respecte pe educatorii copiilor lor.”
         În continuare, pe clădirea școlii a fost dezvelită o placă de marmură, asemenea unei cărți deschise, pe care erau săpate cuvintele: ”50 de ani de învățământ liceal la Vicovu de Sus…Să dea bunul Dumnezeu ca acest liceu să dăinuie peste ani. Prof. Ilie Tipa, primul director al liceului. 1964- 2014.”
         Ne-am retras apoi în cabinetul de chimie al liceului în care am desfășurat un simpozion închinat evenimentului. Întâi am vizionat un film documentar închinat celor 50 de ani ai liceului. Am putut vedea fotografii în care erau prezentate aspecte începând de la săparea fundației clădirii liceului și până în zilele semicentenarului. Imaginile au fost comentate de Vladimir Rusu,Ana Lungoci, Florica Botezat, Dimitrie Olinici, care-a donat cărți pentru liceu împreună cu Sorin Trelea,Doina Smereca, Constantin Niță, Domnica Flutur, Ion Maruțeac, Carmen Bahan și alții, povestind și întâmplări hazlii din timpul liceului. Emoționant!!!
         Am fost impresionat de portretul făcut lui Ilie Tipa, cel care-a muncit efectiv la ridicarea clădirii liceului și i-a fost primul director  între anii 1964-1978. Cuvinte alese pentru înaintași ! Respect față de cei care au fost pionierii învățământului ”jicovean”, față de munca lor, de modul în care-au

muncit în cadrul acestui liceu. Așa trebuie să fie peste tot !”
Demn de semnalat este editarea unei reviste cu un titlu foarte sugestiv  , ”Arc peste timp”. Revista este o istorie în cuvinte și imagini, unele din ele vechi de jumătate de secol. Dar despre această revistă- document voi povesti cu alt prilej, pentru că nu merită să fie ”expediată” doar  în câteva fraze.
         Toată admirația pentru absolut toți truditorii pe ogorul învățământului ”jicovean” pentru rezultatele muncii lor, pentru minunații elevi ai acestui liceu, pentru părinții lor, pentru autoritățile locale.
         Tot ce-am văzut la Vicovu de Sus mi s-a întipărit în minte pentru cât voi trăi. Și mă voi ruga bunului Dumnezeu să-mi dea sănătate ca să mai pot asista la asemenea manifestări de suflet. Și, cum este frumos și caracteristic nouă, românilor, în general, și bucovinenilor, în special, îmi scot pălăria în fața tuturor ”jicovenilor” și mă înclin cu admirație.
                                    Text și foto. prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu