duminică, 9 noiembrie 2014

Păstrând cu sfințenie tradițiile satului



5 noiembrie 201
                        


         Toată lumea cunoaște că absolut toate localitățile din țara noastră au tezaure inestimabile de folclor. Și, cum îmi place să spun, dar cu acoperire, că tezaure etnografice și folclorice, cum sunt în satele Bucovinei, nu se găsesc nicăieri pe pământ. Și acest lucru este o mare mândrie pentru noi.
         Bilca, o localitate din spațiul Bucovinei istorice care, așa cum a afirmat un cronicar contemporan bucovinean, este ” un sat de pe Valea Sucevei”. Localitate  foarte veche, menționată într-un document domnesc în 23 mai 1436, când urmașii lui Alexandru cel Bun îi dăruiesc o ”braniște”( teren împădurit cuprinzând munți , dealuri și poiene) lui Stan Babici, făcând parte din așezarea Vicovelor, din care se va desprinde destul de târziu. Aceasta va fi menționată ca localitatea independentă în anul 1746. Acte semnate ”Bilca” au apărut de-abia în anul 1850. În anul 1818 a fost adusă în sat biserica de lemn din Vicovu de Jos.
         Pornind de la cele menționate mai sus, conchidem că localitatea Bilca își pierde rădăcinile  în negura veacurilor. Tocmai din acest motiv localitatea are o zestre foarte bogată de tradiții și obiceiuri, la care se adaugă un costum popular de excepție.
         Cadrele didactice au și menirea nescrisă, prin tradiție meseriei, să se preocupe de culegerea, valorificarea și punerea în valoare a tezaurului folcloric din localitatea în care-și desfășoară activitatea.
         Cunoscând activitatea deosebită a doamnei profesoare Elena Negru ca îndrumătoare de ansamblu folcloric, dar și ca interpretă de excepție a cântecului popular bucovinean, m-am deplasat la Bilca, prilej cu care am realizat și un scurt metraj. Surpriză mare a fost când am ajuns la școală: toți copiii îmbrăcați în costume populare locale, mame, bunice și colegi de muncă de-ai doamnei Negru.  Fie că pe-o mamă sau pe-o bunică o chema Mărioara sau Veronica, au asistat cu mari emoții la discuția mea cu copiii, iar la urmă, pentru modul excelent în care s-au descurcat, i-au tratat cu prăjituri.
         De la doamna negru am aflat că-n Ansamblul Folcloric ”Bilcuța”( ce superb nume!) evoluează copii din clasele I-VIII, alături de câteva gospodine din sat, care interpretează partitura bunicelor de la Bilca.
Discuția purtată cu câțiva membri ai ansamblului m-a făcut să-i apreciez la superlativ.
Discuția cu ei s-a legat repede, fără perioadă de acomodare. Gabriel, Patricia și Mădălina mi-au vorbit cu dezinvoltură despre tradițiile locale, obiceiuri și mi-au descris în amănunțime costumul lor popular
 ( național). Am aflat că unii din ei poartă costume vechi de peste un secol.
         Aflând de la doamna Elena Negru ( și dânsa este o interlocutoare de excepție, pentru că nu-ți dă simple răspunsuri, ci, pur și simplu, ”turuie”) de participările ansamblului la foarte multe concursuri, spectacole și emisiuni TV, am fost curios  să aflu cine-i susține.
         ”Ne bucurăm de-un sprijin necondiționat din partea părinților, a bunicilor, a colegilor de muncă, al conducerii școlii și a conducerii primăriei. Domnul primar Zaharie Rusu are mare grijă de activitatea noastră culturală. A creat chiar un cont special în bugetul primăriei în care sunt depuși bani pentru susținerea activității culturale, chiar din luna ianuarie a fiecărui an. Și-acum mai avem fonduri pentru deplasările din luna decembrie la posturile Național TV și Etno TV .Pentru luna noiembrie am declinat invitația de la Etno TV  nemaigăsind loc liber în agenda noastră. La începutul lui decembrie vom participa la ”Festivalul interjudețean de colinde”.
Și, cum cunoșteam foarte bine activitatea trecută și zecile de premii cucerite, am fost foarte mulțumit c-am aflat și ce vor face în continuare.
         Cu deosebită mândrie mi-a vorbit domnul Costică Negru, directorul școlii, despre activitatea din școală: ”Avem 387 de  elevi în cele trei școli. Învață foarte bine și sunt foarte buni și activiști culturali. Majoritatea absolvenților școlii noastre își continuă studiile la Colegiul național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și la Liceul ”!Ion Nistor” din Vicovul de Sus. Acum cinci ani au ieșit la pensie trei sferturi  din colegii noștri și au venit  colegi mai tineri. Acum media vârstei este cam de 30 de ani. Din total, sunt cam jumătate localnici. Îndată vom avea o întâlnire managerială la Școala noastră, când vor veni 50 de directori din județul nostru.  În tot ce facem avem sprijinul părinților și al autorităților comunale.”
         Iată c-am întâlnit o altă comunitate în care școala și slujitorii  ei se bucură de respect, apreciere și ajutor din partea părinților și a autorităților. Cu atât mai mult cu cât cadrele didactice se preocupă de culegerea, tezaurizarea și valorificarea folclorului local, a tradițiilor și a obiceiurilor moștenite din veac în veac, din generație în generație. De fapt, aceasta este și menirea noastră, a educatorilor, în general, și a celor care s-au ridicat din localitatea respectivă, în special. O mențiune specială pentru doamna Elena Negru, cadrul didactic care se dăruiește în totalitatea meseriei pe care o practică, dar și pasiunii ei pentru jocul și muzica populară. De așa cadre didactice, cât mai multe, are nevoie învățământul românesc.
         Am plecat profund impresionat de tot ce-am văzut, am auzit și-am constatat în cadrul vizitei făcute în această localitatea vestită din Depresiunea

-         -
Rădăuților . Mă frământă mult gândul ce-ar trebui făcut pentru a se generaliza această experiență nemaipomenită. Oare mi se va împlini vreodată și acest vis ?
                                          
                                A consemnat cu admirație, dragoste și respect,
                                                     prof. Gh. Dolinski


                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu