joi, 20 noiembrie 2014

Am încheiat o etapă, începem alta



                                                                                            16 noiembrie 2014

         Ca ieri s-a desfășurat adunarea generală de dare de seamă și alegeri. Și iată c-au trecut cinci ani. Ce  repede  s-a scurs timpul ! Iarăși s-au adunat delegați din toate grupele sindicale din zona Rădăuților la forumul lor superior pentru a analiza ce-au făcut din ce și-au propus, de ce n-au realizat tot ce și-au propus și să hotărască ce mai au de făcut.
         La ordinea de zi a adunării generale au fost aprobate cinci puncte: raportul referitor la activitatea desfășurată între anii 2009 și 2014; raportul comisiei de cenzori; propuneri pentru modificarea statutului; alegerea noului birou executiv și discuții.
         De la bun început menționez că toate ,materialele au fost distribuite din timp delegaților la adunare pentru a le studia. În consecință, a cestea, după aprobarea propunerii prin vot deschis, n-au mai fost prezentate în adunare, ci numai au fost cerute păreri și, dacă este cazul, de modificări ale unor prevederi sau chiar schimbarea unora.
         Cu toate acestea, domnul Gheorghe Șorodoc, liderul  Sindicatului Liber și Independent  ”Bucovina” al Învățământului din zona Rădăuților,  a prezentat o sinteză a raportului, detaliind problemele pe care le-a considerat că sunt foarte importante.
         Din prezentarea raportului financiar a rezultat că din anul 2010 până Acum am avut realizări tot mai mari, an de an. Am realizat venituri de 2.765.500 lei pe cei 5 ani analizați și s-au efectuat cheltuieli de 2.365.576 lei, rezultând un plus de 399.984 lei, ceea ce este foarte bine. Acum urmează calcularea procentului de 20% din cotizația depusă, care se va împărți membrilor de sindicat. Toate cheltuielile au fost evidențiate pe capitole  și subcapitole, în conformitate cu clasificația bugetară.
         La discuții s-au înscris 11 delegați din tot atâtea grupe sindicale, plus invitații de la Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Vorbitorii au apreciat modul  în care au fost redactate materialele pentru adunarea generală, precum și conținutul lor, nefiind obiecțiuni., rezultatele obținute, unitatea sindicală, profesionalismul conducătorilor, faptul că  biroul este o echipă serioasă și unită, arătând că domnul lider Gheorghe Șorodoc are atâtea calități încât nu se pune problema schimbării sale. Tot așa trebuie procedat și cu ceilalți membri ai biroului executiv. S-a semnalat că guvernanții au încercat să scoată sindicatele de pe linia lor.
         Delegații au fost de acord, în unanimitate, cu materialele prezentate, cu execuția bugetară și cu noile prevederi ale statutului, care au fost introduse pentru a aduce statutul în armonie cu legislația actuală.
-         2 –
Un număr de 11 membri au fost aleși în biroul executiv, aproape toți fiind realeși. Doar cei care au ieșit la pensie n-au mai vrut să activeze. Gheorghe Șorodoc a rămas tot lider pe zonă, pe timp de 5 ani, urmând ca biroul executiv, în prima sa ședință, să-și desemneze cei doi vicelideri, conform statutului.
         Domnul Gheorghe Șorodoc a prezentat ”Acordul asupra unor măsuri care urmează să fie adoptate în domeniul învățământului”, acord care a fost semnat de primul- ministru, 8 miniștri și cei 4 lideri naționali ai federațiilor sindicale. Din discuțiile purtate după terminarea adunării generale, care s-au prelungit destul de târziu, mulți delegați și-au manifestat îndoiala în legătură cu realizarea acestui acord. Noi ne-am ”fript” de prea multe ori, ca să nu mai aibă încredere în guvernanți. Se\ tem că, în loc să ne pregătim pentru a realiza lecții de cea mai bună calitate, să desfășurăm o paletă variată de activități cu elevii, să ne gândim cu îngrijorare la ziua de mâine, vom organiza acțiuni sindicale pentru a-i forța pe guvernanți să respecte legile țării. Dar, vom trăi și vom vedea.       
            Text și foto: prof. Gh.Dolinski, membru al                                               biroului executiv
        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu