miercuri, 30 iulie 2014

Model de respect pentru cultură





  Este de-acum binecunoscută atitudinea autorităţilor locale din comuna Dumbrăveni pentru cultură, în general, şi pentru Mihai Eminescu, în special. Despre activitatea reprezentanţilor autorităţilor locale din această comună s-a scris destul de mult în presă.

  Noi nu ne vom referi la realizările pe linie edilitar-gospodărească sau economice, ci despre modul în care mai marii acestei localităţi de frunte a judeţului nostru o acordă voievodului limbii române, Mihai Eminescu. Iertată fie-mi aprecierea, dar cred că sunt foarte puţine astfel de exemple, nu numai în judeţ, ci în întreaga ţară. Toată lumea – şi în special conducătorii comunităţilor – are multe alte preocupări, dar numai la cultură nu îi este capul. Dar, după cum este foarte bine ştiut, biserica, şcoala, cultura şi tradiţiile sunt cei patru stâlpi pe care se sprijină o naţiune.
  Nu demult, Primăria şi Consiliul Local Dumbrăveni, cu sprijinul Academiei Române, au organizat comemorarea celor 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Şi n-a fost o manifestare numai de dragul de-a fi făcută şi bifată o altă acţiune culturală. Am constatat de-a lungul zecilor de ani că omagierea şi comemorarea lui Eminescu sunt două evenimente gravate cu roşu în inimile cetăţenilor din Dumbrăveni şi a conducătorilor lor.
  Şi de data aceasta, alături de autorităţi s-au aflat şcoala şi cultele religioase venite pentru a-l omagia pe Poet – un adevărat model de organizare şi dezbatere academică. Reamintim că manifestarea s-a desfăşurat sub bagheta acad. Emil Simion, fost preşedinte al Academiei Române, care n-a venit singur de la Bucureşti, ci a adus şi alţi academicieni, care au dat o greutate de neînchipuit acestei manifestări culturale.
  Poate că e bine să ştie toată lumea că în anul 1902, când mai trăiau unii dintre contemporanii lui Eminescu, boierul Ghica, a cărui moşie a fost administrată şi de tatăl poetului, a înălţat un bust în memoria poetului, în parcul comunei Dumbrăveni, în faţa conacului său.
  Printre altele, autorităţile comunale un pregătit şi sau decernat diplome de excelenţă academicienilor care au participat la manifestare, din ţară sau de peste Prut, oficialităţilor judeţului Suceava participante la manifestare, unor cetăţeni din comună şi altor personalităţi din afara comunei. Printre ei s-a aflat şi profesorul Octavian Ciobîcă, membru al SCLRB, Filiala Rădăuţi, fost director al liceului absolvit de persoane din conducerea primăriei şi de consilieri locali.
  Nivelul dezbaterilor a fost foarte ridicat, dat de prezenţa şi contribuţia specialiştilor. Toate acestea s-au constituit într-un frumos model de unitate sufletească şi mândrie, dar şi o răsplată pentru cei care nu uită, pe durata întregului an (nu numai în 15 ianuarie şi 15 iunie) că Eminescu este mândria neamului nostru. Aşa cum fac autorităţile comunei Dumbrăveni, alături de ele fiind toată suflarea comunei, spre cinstirea Poetului, dar şi spre recunoaşterea muncii desfăşurate în această aşezare de intelectuali, în cadrul activităţilor culturale de orice fel.
  Cum să nu-i invidiezi (bineînţeles, în sens pozitiv) pe aceşti oameni? Dar cine le urmează exemplul?
          Îmi scot pălăria cu respect şi în faţa acestor Oameni.
Sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu