marți, 7 ianuarie 2014

Ștefan cel Mare și Sfânt la…Arbore



                                                                                                    30  Decembrie 2013
Bunul Dumnezeu l-a învrednicit pe hatmanul Luca Arbure cel Tânăr, pârcălab de Suceava, fiul hatmanului Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Neamț, ca în ziua de 29 august a anului 1502 să sfințească biserica cu hramul ”Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” , biserică aflată pe moșia sa din satul Arbore. În preajma acelei zile domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, aflat la curtea domnească din satul Milișăuți, a participat la această slujbă de sfințire a lăcașului bisericii.
            Secolele s-au scurs nemiloase și iată că, la peste 500 de ani de la sfințirea acestei biserici, Ștefan cel Mare a fost din nou la… Arbore. De fapt, este vorba de” Malanca lui Ștefan cel Mare și Sfânt” jucată de oameni din Vicovu de Sus, renumiți de-acum în întreaga țară pentru acest teatru popular. Ei au venit  împreună cu corul bisericii din Marginea, cor condus deAurel Halip, dacălul acestei biserici.
            În anumite circumstanțe, chiar  comice, Ionuț Maxim și Mihai Hrincescu, vereișori, i-au cunoscu pe  Petru Bodârlău din Vicovu de Sus, ,instructorul și interpretul domnitorului, și pe Ioan Halip, cel al colindătorilor din Marginea. Atunci, chiar de la prima întâlnire, de comun accord au hotărât, fără să negocieze prea mult, ca în preajma Anului nou cele două formații să se deplaseze la Arbore pentru a da un spectacol. Deplasarea s-a făcut de data aceasta cu forțe proprii.
În ziua venirii lor la Arbore, pe scena din curtea Punctului local de informare turistică Arbore, formații tradiționale de Anul nou din Arbore, plus corurile bisericilor ”Sfânta Treime ” și ”Marele Muceniuc Sf. Gheorghe” prezentau un spectacol. Prin fața spectatorilor au trecut, la trap, două căruțe încărcate cu membrii celor două formații artistice, căruțe trase de câte doi cai focoși, frumoși ca-n poveste, în chiote de veselie. Au strigat toți ”Vă rugăm să ne așteptați ! Ne întoarcem!”
Au descins la Biserica lui Luca Arbure, unde-i aștepta preotul Constantin Chifan, parohul bisericii, care le-a urat bun venit și le-a prezentat istoricul satului și al bisericii, scoțând în evidență personalitatea hatmanului Luca Arbure cel Tânăr, ctitorul bisericii.
Oaspeții au prezentat apoi programul lor, care a fost foarte apreciat de cei prezenți. Preotul le-a mulțumit pentru vizită și pentru programul prezentat , felicitându-l pe interpretul lui Ștefan cel Mare pentru modul în care l-a interpretat pe voievod și pe Aurel  Halip pentru repertoriul ales , pentru ținuta interpreților și, mai ales, pentru modul sublim în care au interpretat colindele și cântecele patriotice. Apoi,  așa cum îi stă bine unui gospodar arborean, le-a plătit cinstindu-i cu un vin foarte apreciat.
Întregul ansamblu artistic, suit în căruțe, urmat și de ceilalți oaspeți din cele două comune, îmbarcați în mașini, s-au îndreptat spre locuința gospodarilor Maria și Gheorghe Buliga, zis ”Babalicu”. Neavând o scenă unde să prezinte programul, a fost aleasă această gospodărie, iar gospodarii i-au primit cu brațele deschise, cu pîâine și sare, în spiritual bunului obicei bucovinean. Curtea lor și balconul restaurantului erau arhipline de arboreni. Mulți au venit după convoi, pentru că i-au văzut pe interpreți îmbrăcați în costumele lor, costume nemaivăzute pe la Arbore.
”Doina ” lui Mihai Eminescu a fost recitată în așa fel , încât ți se zburlea părul pe cap. Dac-ai fi închis ochii, ai fi avut impresia că recita unul din cei mai mari actori de-ai

-         2 -
noștri. Recitatorul a cules și aplauze îndelungate, călduroase, ca o apreciere deosebită din partea spectatorilor.
A  urmat intrarea în scenă a celor care interpretau”Malanca lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. De la prima apariție au impresionat costumele interpreților, fie ei Ștefan cel Mare și Sfânt, curteni, haiduci,  răzeși, sultanul turcilor sau turci simpli. Credem că regizorul  a vut mult de studiat până a finalizat aceste costume. Interpretarea a fost fără cusur. Recitare impecabilă, frazare de profesioniști, dialog foarte viu și antrenant. Interesant că n-au avut nevoie de sufleur. Textul  era cunoscut la perfecție. Ni s-a explicat la discuția de după spectacol că învățarea perfectă a texului și exercițiile de dicție sunt obligatorii pentru cei care doresc să joace în piesă. De fapt, nici schimbarea interpreților nu se face des , ci doar la câțiva ani. Sunt schimbați doar aceia care nu pot sau nu mai doresc să joace în piesă. Se asigură continuitatea interpreților. ” Am venit în vizită la Arbore pentru a-i omagia pe strămoșii noștri care ne-au păstrat cu sfințenie tradițiile, și în special pe Ștefan cel Mare și Sfânt, cel mai mare conducător pe care l-a avut Moldova…Interpretez rolul marelui Ștefan de 23 de ani și-l voi interpreta atâta cât voi putea. N-am vrut să se piardă această piesă”. ( Petru Bodîrlău, agent la poliția de frontieră, conducătorul formsației).
            Este o lucrare dramatică cu un puternic mesaj patriotic. Și , dacă la acest mesaj se adaugă o costumație care-ți ia ochii, o interpretare de excepție, la nivelul unor actori profesioniști, atunci totul este excepțional, după cum a fost și la Arbore. Prin toate acestea au un puternic impact asupra spectatorilor. Și la Arbore a fost cu atât mai mare, cu cât arborenii au văzut această piesă pentru prima dată. Nu degeaba i-au rugat pe interpreți să vină și la anul.
                                   A intrat în scenă corul cameral al  bisericii din Marginea, numit foarte sugestiv ”Păstrătorii tradițiilor”. Puțini coriști, dar foarte buni. Toți în costumație de culoare neagă, căciuli la fel pe cap și sumane negre. Întâi și-ntâi au interpretat câteva colinde de Crăciun. Au continuat cu cântece patriotice, care au fost mult apreciate de public, în permanență fiind   aplaudați ritmat.Ascultându-i îți face impresia că este un cor al unei filarmonici. Nu, n-am agreșit cu nimic  făcând această afirmație.
                                   A fost o manifestare de excepție, cu niște formații de același nivel  înalt și care, prin costumație, interpretare și mesajul patriotic transmis , i-au încântat pe spectatorii arboreni. Bine că mai sunt români adevărați care respect tradițiile , le conservă și le transmit urmașilor !
                                   Toți interpreții s-au deplasat cu gazdele la o pensiune din sat unde, după ce s-au alimentat , au pornit un nou spectacol. Și s-a jucat și cântat că, dacă patronul nu-i anunța că timpul este prea înaintat, mai erau și azi acolo.
             
                                             Text: prof. Gh.Dolinski
                                           Foto: Vasile Pătrăucean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu