luni, 13 ianuarie 2014

Întâmpinându-l pe Eminescu



                                                                        

10 ianuarie 2014    
                                                   
Ne așteptam ca sărbătorirea lui Mihai Eminescu, la împlnirea celor 164 de ani de la nașterea sa, să se desfășoare într-un cadru hibernal deosebit de friguros, așa cum a fost atunci când a văzut lumina zilei, când troienele erau înalte când gardul. Nici măcar când a fost botezat la biserica ”Uspenia” din Botoșani n-au putut intra pe poarta bisericii, ci prin gardul ei. De data aceasta afară era un fel de primăvară timpurie de tot, soarele strălucind orbitor pe bolta cerească.
          Iubitori de poezie, în general, și de întreaga operă a lui Eminescu, în special, și-au dat întâlnire la Clubul seniorilor al CARP ”Speranța” din municipiul Rădăuți. Doamna Ana Marcu, președinte al CARP, a deschis manifestarea literară, prezentând invitații și tema activității noastre, dând apoi cuvântul invitaților.
           Pentru început a fost audiată de pe casetofon poezia ”Doina”, iar Ghiță Aga din Dornești, tot pe bandă magnetică, a prezentat cântecul ”Eminescu” în interpretarea regretaților artiști și patrioți, soții Doina și Ion Aldea- Teodorovici.. Apoi a prezentat citate din diferite personalități românești, care au scris despre Poet. Și-a încheiat intervenția recitând foarte frumos poezia ”Spovedanie” a lui Vasile Tărâțeanu, poezie închinată lui Eminescu.
          Am prezentat cteva repere ale vieții și activității literare ale Poetului. Am insistat asupra destinului pe care l-au avut cei 11 copii ai căminarului Eminovici. Am citit din aforismele lui, din care menționez :”Moravurile fără legi pot totul, legea fără moravuri nimic ”, ”Justiția subordonată politicului a devenit ficțiune” ; „Secretul vieții lungi a unui stat este păstrarea ierahiei meritului”. Cât de mare adevăr este în toate aforismele lui și cât de actuale sunt!
          Domnul profesor Vichentie Nicolaiciuc, riguros cum îl știm de mult timp și este renumit, a vorbit despre activitatea de jurnalist a  lui Eminescu. A precizat și-a insistat și asupra motivului din care Poetul a avut un sfârșit tragic, nemeritat și prea de timpuriu.
          Domnul învățător Gheorghe Dascălu a rememorat clipele de neuitat petrecute la Liceul ”Mihai Eminscu” din Botoșani, citind apoi, artistic, poezia ”Codrule, Măria ta”.
          Doamna Veronica Moscaliuc a evocat prietenia sinceră și curată dintre Mihai și Veronica  Micle, citind și poezia ”Lampa”, scrisă de Veronica pentru Mihai. A propus ca în 15 iunie anul acesta să ne deplasăm la Dumbrăveni pentru a participa și noi la o manifestare mai mare închinată lui Eminescu.
Doamna Oltea Lungoci a recitat poezia ”Primește-acesdte slove”, creație proprie, închinată lui Eminescu. Apoi a uimit asistența recitând din ”Luceafărul”, ”Călin ( file din poveste)”, Scrisoarea III” și ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Ne-a impresionat prin multitudinea versurilor reținute, dar și prin modul în care le-a recitat.
          Domnul Ioan Iosif a vorbit despre poezia patriotică a lui Eminescu, exemplificând cele afirmate cu câteva strofe din diferite poezii. Ca întotdeauna, ne-a distrat și cu câteva epigrame adresate unor persoane și personalități românești.Domnul Adrian Șindilariu din Dornești ne-a încântat și uimit cu câteva poezii proprii închinate lui Eminescu, mai ales ”E ziua ta ” și ”De vreți luceferi…”. Din poeziile recitate am reținut câteva versuri: ”Și codul te plânge cu murmurul lui  El tinere ramuri din suflet ți-a dat” și ”De vreți luceferi nu veniți la mine Căutați-i  în nemurire”.
          La rugămintea mea, domnul învățător Ghiță Aga din Dornești a povestit odiseea punerii unei plăci de marmoră pe fațada școlii din Dornești prin care s-a marcat trecerea și popasul lui Eminescu și al prietenilor prin comună în drumul lor spre  marea adunare studențească din 1871 de la Putna.
          Din păcate, filatelia și cartofilia românească  au realizat prea puține materiale filatelice prin care să  cinstim pe creatorul Eminescu și opera sa. Mult mai receptivi pentru acest lucru au fost confrații noștri din Republica Moldova care au realizat niște piese filatelice remarcabile cu acest subiect.
          Și de aceasă dată am semnalat apariția a două cărți scrise de Vasile Andru, bucovinean de-al nostru, și anume: ”Rugăciuni cu puteri vindecătoare” și ” Vasile andru povestit de 29 de cvonfrați și de el însuși”, urmând ca la întâlnirea din luna februarie să le fie  aduse și cărțile comandate.
          Toți participanții au primit câte o cocardă reprezentând portretul lui Mihai Eminescu și o bentiță tricoloră, precum și un calendar pe anul 2014 care cuprindea și potretele multor scriitori români. , material care vor fi istribuite și celor care vor veni pe 15 ianuarie.
          Așa cum ne-au obișnuit acești spectatori, nimeni nu s-a îndurat să plece acasă, au mai rămas pentru un schimb de idei despre ceea ce s-a vorbit și să se binedispună și la un… pahar.
          Motivăm organizarea acestei manifestări culturale în avans  pentru că pe data de 15 ianuarie îl vom sărbători pe LUCEAFĂR , dar și ”Ziua Limbii Române” în cadrul unei activități ample pe care o vom organiza la Biblioteca municipală ”T. Flondor” din Rădăuți, acțiune la realizarea cărei vor colabora mai multe instituții , asociații și organizații din municipiu și din localitățile din jur sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.

                                                        Text și foto: prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu