joi, 21 noiembrie 2013

Poezia muzicii, muzica poeziei

http://www.youtube.com/watch?v=35iUXsmEgro



                                                                          

                                                20 noiembrie 2013





Dintotdeauna am susținut, și numai eu, că sunt binecuvântați de Bunul Dumnezeu cei care-au primit harul de-a scrie poezii, compune câîntece, a le interpreta sau a povesti. Am aflat cu stupoare că doamna Elena popa- Repeziș, inginer IT la primăria Iazlovăț, are trei haruri, adică ea scrie poezii, compune și interpretează melodii de muzică populară.

 În urma unei discuții, am hotărât să organizăm la clubul pensionarilor din Rădăuți o prezentare de carte, fără să bănuiesc amploarea ce o va lua această activitate culturală.
 Am discutat cu doamna Ana Marcu, președinte al CARP ”Speranța” Rădăuți și cu doamna Carmen Andronache, președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina pentru desfășurarea acestei activități. Am convenit ca manifestarea s-o închinăm celei de-a 95-a aniversări a Unirii Bucovinei cu Patria-Mumă.
Sala clubului societății noastre a deveniut neîncăpătoare. Doamna Marcu a prezentat oaspeții și-astfel activitatea cultural a demarat. Uitasem să vă spun că doamna Repeziș venise la această manifestare cultural și cu oaspeți de seamă, dragi ei: prof. univ. dr. Mihai păstrăguș, directorul revistei ”Moldova literară”, poeta Carmen- Antoneata marcian din Suceava, fiul cel mare cu soția sa și fiul cel mivc, alături de Nicolai Cotoară, directorul căminului culrural din comuna Iazlovăț, precum și câțiva din colewgii ei.
            Pentru început am prezentat mesajul prof. univ. dr. ing. Nicolae Șorea, consăteanul sărbătoritei și mentorul ei literar. Un mesaj plin de cuvinte alese și aprecieri elogioase la adresa poetei și a cântăreței.
            O excelentă prezentare a făcut domnul profesor Mihai Păstrăguș. A vorbit despre sărbătorită la superlativ, prezentându-ne principalele momente din viața și cariera ei artistică.  A arătat că recent Filiala Iași a SCLRB a organizat tot o prezentare a cărților ei. A rămas profund impresionat de modul în care doamna compune, recită și , totodată, interpretează cântecele noastre populare.
            Am vorbit despre personalitatea sărbătoritei, activitatea ei în calitate de poetă și interpretă de muzică populară, cu atestat de profesionist eliberat de Ministerul Culturii.
            Domnul profesor Vichentie Nicolaiciuc, așa cum este cunoscut déjà publicului rădăuțean, și nu numai, a prezentat prima carte de versuri a sărăbătoritei: ”Depărtări și…lacrimi”. Deși timpul acordat pentru lecturarea cărții și redactarea prezentării a fost destul de scurt, domnul profesor ne-a dovedit c-a citit cartea în totalitate. Ca specialist, a vorbit la concret. A prezentat totul și prin ochiul iubitorului de poezie, exemplificând cele arătate cu versuri pe care le-a citit artistic. ”Sunt strofe deosebite, cu o mare încărcătură poetică sau te întrebi ce zbatere cumnplită a fost în sufletul ei de-a scris unele crâmpeie de poezie  de mare forță expresivă” a afirmat, printre altele.
Adăugaţi o legendă
            Cel de-al doilea volum de poezie, ”Frământări și vise…” a fost prezentat de subsemnatul. N-am avut decât să constat aceleași lucruri bune și foarte bune semnalate de domnul Nicolaiciuc.Temele constate din lectura poeziilor sunt iubirea , mai ales cea pierdută, natura, mama și Ziditorul. În unrelre poezii chiar se âîmpletesc două teme.
 Am mai remarcat spiritual său aprig, liber: ”Nori în suflet mi se-adună/Sar și așchii și scântei,/Mulți ar vrea să mă supună,/Ca să joc cum cântă ei…”/ (Temeri vin…) Remarcabile sunt și poeziile în care cântă frumusețile toamnei, cu simfonia ei de culori ale frunzelor. Nu este tributară unei anumite măsuri a versului, nici unei singure rime, la fel și în cazul ritmului.  Excelente sunt poeziile în care utilizează monorima, dând poeziilor o tentă de creație populară:” Iubirea ce moare/Când soare răsare/pe-nspumata mare/În zări și depărtare.”(Viața se trece).
            A urmat un recital al sărbătoritei. În primul rând s-a adresat foarte frumos asistenței, mulțumindu-i călduros pentru că, deși n-au cunoscut-o personal, au venit la această lansare de carte. A fost rugată să răspundă la câteva întrebări despre activitatea sa și despre poezii, recitând și câteva din ele care, după cum a spus, au fost considerate foarte reușite. Apoi, acompaniată la orgă de fiul ei cel mare, a delecatat asitența cu câteva melodii populare bucovinene compuse de ea. Publicul a admirat și frumosul ei costum popular, authentic bucovinean, din comuna Iazlovăț.
            A urmat o sesiune de acordat autografe. Din păcate ,oferta de carte n-a putut acoperi acoperi cererea. Dar, după cum a promis, ne vom mai întâlni la asemenea manifestări cultural. Semnificative au fost ropotele de aplauze cu care asistenșța a răsplătit evoluția artistei.
            S-ar putea ca, din cauza emoțiilor trăite la această manifestare cultural, să fi scăpat ceva din vedere, tocami de aceea îmi cer iertare dacă s-a întâmplat așa ceva.
                           
                                  X    X    X
            Din convorbirea telefonică avută cu domnul Șorea, în  dimineața prezentării, care nu s-a putut deplasa la Rădăuți din cauza unei suferințe, împreună cu alți doi profesori universitari din Iași, am reținut că aceste două cărți au fost primite la acțiunea de la Filiala Iași a SCLRB cu mare bucurie, cu entuziasm chiar. Și acolo doamna Repeziș s-a prezentat în costum național,  storcând câteva lacrimi bucovinenilor care au asistat. A încântat auditoriul cu minunatele noastre melodii populare bucovinene.
 

                                                             A consemnat cu adânc respect,
                                                                             prof. Gh.Dolinski
                                                              Foto. Vasile Pătrăucean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu