joi, 21 noiembrie 2013

Jubileu glorios, rezultate pe măsură



                                                                                                                                      

             19 noiembrie
          Ideeea înființării caselor de ajutor reciproc  a pensionarilor a fost una foarte bună pentru că, numai asociindu-se, pensionarii puteau face față greutăților cotidiene.
          Prin decretul nr. 204/1951 aceste case de ajutor reciproc au fost trecute sub tutela  Ministerului Muncii și a Ocrotirilor Sociale. Pe parcursul anilor, acesta a emis mai multe acte normative care au dus la consolidarea, din punct de  vedere organizatoric, a acestora.
          La această dată activitatea caselor de reciproc a pensionarilor din România este reglementată prin actual normative menționat mai sus, la care se adaugă unele recente ca: Legea nr. 13/1992, nr. 540/2002, nr. 502/2004, dar și a Ordonanței de Guvern nr. 26/2000, care a devenit Legea nr. 266.
          Pentru că n-au rămas documente scrise, doar din mărturiile membrilor CARP ”Speranța” din Rădăuți s-a putut stabili că aceasta s-a înființat în anul 1953, anul acesta fiind un an jubiliar împlinindu-se 60 de ani de la înființarea sa, desfășurând o activitatea continuă. De-abia în timpul mandatului lui Gheorghe Juravle (1995-2006) s-a început consemnarea activității, care continuă și în zilele noastre.
          La data înființării s-a numit Societate pentru Ajutor de Deces( SAD). Din colectivul de inițiativă au făcut parte, printre alții, col.(r) Ion Boca, maiorul Gheorghe Tinu și căpitanul Bonifacio Protosievici, ultimul a fost  președinte din anul 1953 și până-n 1966. Atunci erau înscriși 500 de membri.
          Din anul 1966 și pînă-n 1983 unitatea a fost condusă de domnul Vasile Palievici, acesta fiind cel mai longeviv președinte ( 17 ani) și asociația număra 1100 membri.
          Cu suișuri și coborâșuri, numărul membrilor a fluctuat. În prezent sunt peste 3200 de membri, încadrați în 20 de sucusale și în municipiul Rădăuți. Proporțional, jumătate sunt în sucursale și jumătate în municipiu.
          Adunarea generală jubiliară s-a desfășurat într-un cadru festiv deosebit, emoțiile participnților fiind evidente. Cum să nu fie emoție multă pentru c-au fost invitați foști casieri, membri ai consiliului de conducere care au activat în asociație zeci de ani, acum unii din ei având peste 80 de ani și chiar peste 9 de ani , cum este cazul învățătorului Valerian Procopciuc, fost președinte, care are venerabila vârstă de 92 de ani.
          În debutul adunării s-a ținut un minut  de reculegere în memoria membrilor noștri care, de-a lungul activității de 60 de ani, au trecut la cele veșnice.
          Darea de seamă, prezentată de doamna Ana Marcu, președinte și activitatea financiară, prezentată de doamna Alexandrina Puha, contabil-șef,  au scos în evdență rezultatele obținute de asociație în acest an de activitate, creionând și  ce vom face pentru creșterea numerică și calitativă a membrilor și înregistrarea de beneficii bănești. Hotărârea adunării generale,           prezentată de Gheorghe Dolinski, vicepreședinte, a  prezentat ,pe capitole, activitatea pe care o vom desfășura în toate domeniile.
          Prin cuvântul lor, cei 11 membri au scos în evidență activitatea desfășurată de noua echipă de conducere, reliefând climatul deosebit de muncă asigurat de noua echipă de conducere, precum și modul ideal în care
 s-a integrat în aceasta și  colectivul de salariați de la sediul asociației. Au lăudat mult și activitatea depusă în cadrul clubului asociației, care acum are o activitate permanentă, deosebită.
          Fiecare participant a primit o mapă în care se aflau noul statut al asociației noastre, un pliant de prezentare, o monografie a asociației scrisă de doamna Ana Marcu, președinte, precum și o diplomă aniversară. Toți au fost încântați de conținutul mapei.
          Foarte interesant este faptul că, după terminarea adunării, mulți participanți au rămas la discuții, depănând amintiri și, mai ales, invitații în vârstă, fiind foarte bucuroși că s-au reîntâlnit cu prieteni sau cunoscuți mai de demult. Menționăm faptul că o serie de mape vor fi duse acasă pentru că unii membri de-ai asociației , din cauza vârstei înaintate și a bolilor de care suferă, nu s-au putut prezenta la adunare.
          Suntem siguri că această reîntâlnire va rămâne în sufletul participanților pe vecie.
                                                  A consemnat cu melancolie și bucurie,
                                                                         prof. Gh.Dolinski                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu