marți, 12 noiembrie 2013

Lansare de carte = mare sărbătoare



                                                                                                   11 noiembrie 2013

          Putem afirma cu certitudine că Bucovina istorică, cu frumusețile ei naturale și cu oamenii ei minunați, este un izvor nesecat de inspirație pentru cei care au condei măiestru, fermecat.
          Este și cazul distinsului intelectual Petru Bejinariu, un membru foarte activ al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina care, pe durata a patru decenii de activitate rodnică sub toate aspectele, a pus la dispoziția publicului douăzeci și unu de volume.
          Apariția unui nou volum ,” Familia Isopescu în mișcarea națională din Bucovina”, ediția a doua, revăzută și adăugită, ne-a prilejuit organizarea unei întâlniri a membrilor societății și a simpatizanților noștri. Astfel că sala de ședințe a bibliotecii municipal ”T. Flondor” din Rădăuți, la ora începerii activității era arhiplină, participând peste 170 de personae. Foarte important este faptul vă-n sală erau și mulți elevi din clasele terminale ale colegiilor din municipiu. De fapt, și politica Societății este de a atrage cât mai mulți tineri la activitățile noastre, pentru că ștafeta trebuie dusă mai departe.
          Activitatea a fost deschisă de doamna director Carmen Andronache, președinte al SCLRB, care, după prezentarea programului, a vorbit despre personalitatea profesorului- director Petru Bejinariu. În final ,a propus  participanților să fie de accord să înaintăm consiliului municipal propunerea ca domnului Petru Bejinariu să i se acorde titlul de ”Cetățean de onoare”.  Propunerea a fost subliniată de asistență cu aplauze prelungite, deci afirmative.
          Profesorul I. Halip de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” a făcut un excurs prin bogata activitate didactică a domnului Bejinariu. A spus apoi câteva lucruri relevante despre această carte, arătând care este valoarea ei și pentru învățământul românesc de biologie.
          Profesorul Victor Iosif a  vorbit elogios și despre această carte și apoi a evocat personalitatea lui Ifrim Isopescu, fost director al Școlii Vicovu de Jos. Foarte interesante au fost și mărturiile unor vârstnici din satul său, care l-au cunoscut pe Ifrim. Emoționante au fost cuvintele pe care aceștia i le-au
                                                                   
încredințat domnului Iosif să le ducă mai departe. Pe baza acestor mărturii a creionat și un excepțional portret fizic și moral al acestuia.
          Eu am vorbit, în general, despre această nouă carte, scoțând în evidență munca depusă de autor în studierea documentelor de epocă, a culegerii mărturiilor și a redactării cărții. Am vorbit apoi despre personalitatea lui Ștefan Isopescu, cel care a slujit la altarul bisericii ctitorite de hatmanul Luca Arbure cel Tânăr din Arbore timp de 39 de ani.
          Maestrul Emil Ianuș a elogiat activitatea domnului Petru Bejinariu și, așa cum ne-a obișnuit, i-a dedicat și câteva versuri. Am reținut că dorința lui este ca domnului Bejinariu să i se ridice o statuie.  Dar este cam sceptic pentru că ,în ziua de astăzi, oamenii sunt așa cum sunt.
          Autorul cărții, vădit incomodat de laudele care i s-au adus ( pentru că nu suportă să fie lăudat)  a vorbit despre principalele familii din Bucovina, adevărați patrioți  fiind membrii lor. A motivat de ce a scris această carte, de ce s-a întors la ea completând prima ediție. Recomandă tinerilor să citească cartea pentru a cunoaște bine istoria Bucovinei.
Foarte interesante  pentru public au fost aprecierile oamenilor vremii despre membrii familiei Isopescu, care au fost o familie de adevărați patrioți bucovineni.
          În finalul activității s-a aprobat ca domnul Petru Bejinariu să fie propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare”, cu speranța că domnii consilieri municipali vor aprecia acest luru și-l vor aproba. Consiliul Director al SCLRB a fost mandatat să înainteze aceasă propunere în scris.
          Pe un pertete al sălii au fost afișate două planșe mari. Pe una din ele erau  afișate protretele unor membri ai familiei Isopescu, iar pe cealaltă, în pregătirea evenimentului care va veni, sărbătoarea Unirii Bucovinei cu Patria- Mumă erau afișate portretele unor corifei bucovineni care au militat pentru această Unire și au înfăptuit-o. Pe două mese au fost prezentate mai multe cărți scrise de domnul Petru Bejinariu sau de alți scriitori din Bucovina despre oamenii și ținuturile Bucovinei.
          Nu ne lăudăm, dar și această activitate a fost una de excepție, receptată cu mult interes de publicul spectator. Nu vom întâlni din nou joi, când vor fi lansate două cărți de poezie, activitatea fiind organizată în colaborare cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor  ”Speranța ” din Rădăuți.




                                                               Text: prof. Gh.Dolinski
                                                                Foto: prof. Șt. Rotaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu