duminică, 1 decembrie 2013

Vrut-am să ne unim cu Țara și ne-am unit !



                                                                                            




  1 Decembrie 2013

          Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina este singura societate sau asociație neguvernamentală care desfășoară activitate culturală, socială și civică în tot spațiul Bucovinei istorice. E drept, din când în când vin alături de ea alte asociații sau unități școlare, de regulă, cele din municipiul Rădăuți. dar este imposibil să vină ziua Unirii și noi să nu organizăm manifestări omagiale închinate acestei zile.
          Și de data aceasta și-au dat mâna , alături de SCLRB, colegiile din municipiul Rădăuți, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” și, bineînțeles, Biblioteca Municipală ”T.Flondor”, care ne-a asigurat și spațiul în care am desfășurat activitate. Trebuie să menționez de la bun început că în sală  și pe coridor au fost aproape 200 de persoane, pe lângă membrii SCLRB venind consilieri locali, salariați din oraș, reprezentantul biroului senatorial, elevi de la școlile gimnaziale și colegiile din oraș.
          Manifestarea a debutat printr-o slujbă religioasă prin care au fost comemorați membri ai SCLRB care au trecut în eternitate de la ultima noastră manifestare, slujbă ținută de preotul-paroh Nicolae Vârtea .
           Elevii școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu au prezentat un program artistic de excepție, care a fost susținut și de cadre didactice, prezentându-se apoi p.p. despre condițiile în care s-a înfăptuit Unirea Bucovinei cu Patria- Mumă și personalitățile care au contribuit la aceasta. Proiecția pe ecran a fost urmărită cu multă atenție pentru că poezia și cântecul au alternat cu foarte multe momente de proză și de prezentarea unor documente ale vremii. Felicitări acestor copii minunați, dar și profesorilor Maria Popescu, Sextilia Crăciun și  Gabriela Sascău, sub conducerea prof. Ilie Romaniuc, directorul școlii. Recitarea poeziilor și textile de proză au fost prezentate la înălțime, de adevărați actori profesioniști.
          Elevele Bianca Ciornobrevei și  Claudia Ducan  de la Școala Gimnazială Dornești( îndrumător înv. Ghiță Aga), surorile Iuliana și Ioana Luța de la Colegiul ”Andronic Motrescu”( înv. Ghiță Sbiera), DanielaBălan și Angelica Rusu de la Colegiul Tehnic ( prof. Elisabeta Marici și Maria Mehedin), au încântat publicul cu frumoase melodii de muzică populară bucovineană, dar și cu autentice costume populare din localitățile lor de baștină.
          Domnul Adrian Șindilariu, poet din Dornești, a reușit să scoale spectatorii în picioare ,care l-au aplaudat frenetic pentru conținutul și modul în care a recitat poezia ”Baladă pentru Bucovina”. Dacă închideai ochii, credeai că te afli în sala unui mare teatru din capitală și recită un actor profesionist.
          Corul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”, condus de doamna profesoară Cătălina Herghelegiu, a interpretat magistral cântece patriotice, care au mers la sufletul spectatorilor: ”Treceți batalioane române Carpații”,” Doamne, ocrotește-i pe români!”Interesant a fost faptul că spectatorii au ascultat aceste cântece în picioare și bătând ritmic din palme. Și momentul acesta a fost sublim.
          Și pentru a avea și altă surpriză, pentru prima dată un grup de elevi de la Colegiul Național ”E. Hurmuzachi”, sub bagheta profesorului Laurian Abălașei, a prezentat tema ” Viața muzicală din Bucovina secolului al XIX-lea”. Într-o liniște profundă spectatorii au ascultat cu urechile ciulite intervențiile adolescenților la flaut, vioară și pianină, precum și cele spuse de ei în texte scurte. Au făcut o trecere documentată prin viața muzicală din Bucovina.
          Partea a doua a fost rezervată unor scurte comunicări făcute de ing. Mircea Irimescu ( Contribuția membrilor SCLRB  la realizarea Unirii cu Bucovina); prof. dr. Marisan Olaru(  Aspecte mai puțin cunoscvute din timpul primului război mondial), prof. Nicoleta Mitrofan( ” Contextul istoric al asnului 1918, evenimente și personalități”) și a elevei Dana Cârdei de la CN ”E.Hurmuzachi ( Ion Grămadă, un mod de trăire eroică a românismului în Bucovina) și  prof. Gh.Dolinski (” Reflectarea Unirii în filatelia românească”)
          La Oficiul poștal nr. 1 din Rădăuți a fost lansat un plic special închinat Unirii Bucovinei cu Patria-Mamă , pe care era portretul lui Sextil Pușcariu și  ziarul ”Glasul Bucoovinei”, plicul fiind obliterat cu o ștampilă omagială. Toți spectatorii au primit câte un asemenea plic și o cocardă tricoloră.
           Vă-nchipuiți că, dacă am avut auditoriu până la final, activitățile au fost pe placul spectatorilor, care au apreciat, după cum am arătat mai sus, , iar la cântecele patriotice au cântat împreună cu interpreții , bătând din palme.


                 Superb, superb…

                        Text: Gheorghe Dolinski
                         Foto: Vasile Pătrăucean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu