duminică, 1 decembrie 2013

Familia Isopescu- mândria frătăuțenilor



                                                                                                    30 noiembrie 2013



          Mândri oameni mai sunt românii, în general, și bucovinenii, în special! Dar și au de ce, despre ei știindu-se în lumea largă, vestea ducându-se, mai ales, prin faptele oamenilor locului. Și locuitorii comunei Frătăuții Vechi au această calitate. Ei se mândresc, alături de toți bucovinenii, cu faptul că-n localitatea lor au văzut lumina zilei destul de mulți membri ai familiei Isopescu, familie renumită în zonă și nu numai. Aș putea spune că nu poți număra ușor membrii ramurii acestei familii ,care sunt risipiți în cele patru zări, dar să mai mergi înapoi pe firul istoriei.
          Recent a apărut cea de-a doua ediție a cărții ”Familia Isopescu în mișcarea națională din Bucovina”, ediție revăzută și adăugită, a distinsului intelectual Petru Bejinariu, aflat acum la a douăzeci și una carte.
După apariția acestei cărți, și prezentarea ei în târgul Rădăuților, am fost solicitați s-o prezentăm și locuitorilor comunei Frătăuții Vechi. Manifestrea culturală a fost organizată de Biblioteca sătească ”Dragoș Luchian”, bibliotecară doamna  Veronica Buzic, în colaborare cu primăria din localitate și cu sprijinul efectiv al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.
          De cum am intrat în sala de ședințe a primăriei ne-am data seama că este sărbătoare pentru acest sat. Au participat învățători, profesori, țărani,funcționari ai primăriei și elevi.
Doamna Veronica Buzic, bibliotecară, sufletul acestei manifestări, a prezentat oaspeții și-a anunțat tema întâlnirii, prezentându-ne și participanții, în rândul cărora am remarcat câțiva reprezentanți ai familiei Isopescu. Unii dintre ei erau chiar octogenari.
          Am vorbit participanților despre contextul în care ne desfășurăm activitatea , apoi despre Ștefan Isopescu (1820- 1885). Acesta,  după absolvirea Facultații de Teologie din Cernăuți, a fost numit ptreot –paroh la biserica din Arbore. Aceasta era ctitoria hatmanului Luca Arbure cel Tânăr, pârcălab de Suceava, fiul lui Luca Arbure cel Bătrân, pârcălab de Nemaț, zidită în anul 1502. El s-a căsătorit cu Maria Grigorovici și a avut 8 copii. A slujit la această biserică până la pensie. Și-a adus contribuția și la activitatea cultural a comunei.      
Domnul economist Ion Burciu a prezentat, succint viața și activitatea lui Modest Isopescu, fost și  colonel de jandarmi. A lucrat  la Jandarmeria din Rădăuți. Acesta a  luptat pe front în cele două războaie mondiale. A fost primul bucovinean care-a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, apoi Școala Militară de Ofițeri. A evocat și personalitatea economistului Dragoș Luchian, al cărui nume îl poartă biblioteca satului.
Domnul profesor Petru Bejinariu, autorul cărții,  a vorbit despre trei probleme: de ce a trebuit să scoată o nouă ediție a cărții; personalități ale culturii care au vorbit despre membrii familiei Isopescu și alte familii renumite din Frătăuții Vechi, în afară de familia Isopescu.Argumentația a fost foarte interesantă și a  interesat asistența, după cum s-a putut citi pe fețele lor. A precizat că unii membri ai acestei familii au fost prieteni și cu Mihai Eminescu. Această carte se găsește , în afară de instituțiile centrale de cultură, în aproape toate bibliotecile școlare din județul nostru.
În finalul acțiunii s-au făcut fotografii cu participanții și, în special, cu membrii familiei  Isopescu, și-am mai stat la un pahar de…vorbă cu participanții, care au vrut să afle și alte date despre această familie. Autorul cărții a donat câteva exemplare bibliotecii comunale, pentru ca locuitorii s-o poată consulta.Eleva Miruna Moloce ne-a delectate cu versurile poeziei ”Repetabila povară”, recitată magistral, cu multă simțire, iar Ion Burciu n-a rezistat ispitei și ne-a prezentat, la aceleași cote, poezia ”Ulciorul” a unui poet persan.
La oficiul poștal din localitate a fost lansat un plic , care are pe față portretele lui Dimitrie, Modest și Claudiu din neamul Isopeștilor, plicul fiind obliterat cu ștampila  de zi a oficiului poștal  local.

                                                  A fost fenomenal!
                                                          Text: Gh. Dolinski
                                                          Foto. Ionel Dan
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu