marți, 19 august 2014

Doamne care ne dăruiesc frumusețe



                                                                                            15 august 2014

                         
          Foarte multă lume spune, și eu sunt întru totul de acord, că o floare este cel mai frumos cadou care poate fi dat unei femei, indiferent de vârsta ei. De acest lucru m-am convins de-a lungul vieții mele. Important este să știi, de fapt să te pricepi, să alegi floarea potrivită pentru femeia și momentul respectiv. Dar cel mai important este să cunoști ce floare iubește mai mult femeia respectivă.
          Am considerat excelentă idea administrației municipal rădăuțene de-a permite amplasarea unui chioșc la intrarea în piața agroalimentară de unde doritorii pot cumpăra fel de fel de flori. Ați socotit vreodată de câte ori pe an trebuie să dăruiești un buchet de flori sau, mai précis, măcar o singurtă floare? Nu veți putea ști exact niciodată.
Aici, la acest chioșc, două doamne foarte amabile au grijă ca, de îndată ce-ai trecut pragul florăriei, să te-n trebe pentru ce eveniment ai nevoie de flori. Nicodată nu vei iesi din această florărie cu mâna goală: o flaorea, un buchet de flori, un butas de trandafir, flori pentru răsădit în grădinăță, se găsesc de toate felurile.
          Simțind parcă interesul rădăuțenilor și chiar al cetațenilor din comunele limitrofe, administrația  pieții a  aprobat, și-a făcut foarte bine, să se amenajeze standuri pentru flori, de-o parte și de alta a intrării în această piață. Am admirat îndelung, în mai multe zile, pe parcursul a  șase ani, marea de culori care încadrează oamenii care intră în această piață. Florile sunt asemenea unor santinele  care veghează intrarea în piață, dar care parcă te trag de mânecă :”Ia-mă și pe mine acasă, că sunt foarte frumoasă!” Și mulți oameni cumpără flori. N-as putea să denumesc toată varietatea de flori care ți se oferă aici.
          Am admirat profesionalismul doamnelor care cresc aceste flori pentru a le vinde. Sunt clienți care schimbă trei- patru buchete de flori până se hotărăsc ce să cumpere. De fiecare dată decizia finală o iau la recomandarea acestor doamne.
          Am stat de vorbă de nenumărtate ori de vorbă cu aceste doamne. Fie că am cumpărat flori de la dânsele pentru a le dărui sau a le planta acasă, în grădină, sau a le pune în ghivece. De fiecare dată am avut parte și de sfaturi competente. Dar, când am scos blocul- notes și aparatul de fotografiat, și-au” pus lacăt la gură”. Am aflat că nu vor popularizate. Dar nici n-am avut această intenție. Vroiam doar să arăt oamenilor câtă muncă depun aceste femei pentru a ne pune în mână o floare frumoasă.
  Dar cu mine și-au găsit nașul. Nu mă puteam lăsa, mai ales că și dânsele sunt frumoase ca niște flori. Din cele culese până în acea zi, cu cele ce le-am  mai aflat, pun la dispoziția cititorilor câteva date.
          ”Vă rog să mă creedeți că sunt foarte bucuroasă atunci când clientul pleacă bucuros, nu atunci când îmi pune banii în mână. Foarte mulți revin de ani de zile după flori la mine”, mi-a spus o doamnă bucuroasă. Eu nu le consider florărese, pentru că dânsele vând flori, dar pentru că ele îngrijesc flaorea de la sădirea semințelor și până la punere florilor în mâna oamenilor, le consider adevărate artiste .
          Doar doamnei  Dorina Pricob am reusit ”să-I smulg” câteva cuvinte. ”Soțul meu a început cu florile. După mdoi ani m-am  alăturat și eu lui în această muncă. Am început cu legume și-am trecut apoi la flori pentru nbalcoane. Mușcate, petunia, crizanteme, zambile, primule, allele, precum și la flroi pentru grădină. Am învățat din experiența altora și din cărți. Am primit sfaturi și observații la care am ținut foarte mult și care m-au ajutat. La Bădeuți avem o seră de 3000 m.p, pe care-o folosim tot anul și pentru legume. Este foarte multă, dar și satisfacțiile sunt mari”.
          Eu le-am vazut pe aceste doamne, unele sunt foarte tinere, ca pe niste mesagere care dăruiesc oamenilor frumusețe prin florile pe care ni le pun la îndemână.Prin munca  ce-o prestează sunt foarte utile societății.

                        Text și foto: prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu