joi, 21 august 2014

”Arboroasa ” și Gherasim Buliga


                                                            


3 august 2014                                         
 
Arboroasa este ținutul din partea de miazănoapte a Țării de Sus a Moldovei. Acest ținut coboară din înălțimile Prislopului și ale Călimanilor, fiind unul al obcinilor domoale. El este străbătut de ape limpezi și locuit de oameni deosebiți, harnici și curajoși. Ei sunt descendenți ai dacilor liberi care, de-a lungul mileniilor, și-au păstrat cu sfințenie limba, credința, tradițiile, obiceiurile și străvechiul port strămoșesc.
Arboroasa, după definițiile date de Pintea Socaciu a fost  și ” o societate academică a studenților români de la Universitatea din Cernăuți care, în anul 1877, la aniversarea de către ocupanți a  unui veac de subjugare, a protestat contra răpirii Arboroasei ( Bucovinei) de către austro-ungari.” Tot după același autor, Arboroasa ”a fost Societatea studenților români încrezători în virtuțile, destinele și viitorul națiunii române. A fost o școală  a demnității, mândriei și conștiinței românești”.
La 2 octombrie 1872 a fost inaugurat, în mod festiv,  Liceul din Rădăuți la care, din păcate, se preda în liba germană. Primul director a fost Ernest Neubauer, care-I fusese profesor și lui Mihai Eminescu la Cernăuți.
La 4 octombrie 1875 a fost inaugurată Universitatea din Cernăuți la care, tot din păcate, predarea se făcea în limba germană. Tocmai de aceea studenții români au protestat neparticipând la aceste festivități.
De-abia în anul 1877 a fost înființată la această universitate  o catedră de limba și literatura română al cărei titular a fost I.G.Sbiera, la acea dată fiind și secretar al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.
Deși frecventau cursurile acestei universități doar 35 de studenți germani, aceștia aveau ca scop atragerea celor 177 de studenți români și de alte naționalitățipe făgașul germanizării. Dar acțiunea lor a eșuat.
Probabil, ca o replică la această atitudine, la 10 decembrie 1875, studenții români din universitatea cernăuțeană, în special cei de la facultatea de teologie, s-au constituit într-o societate  proprie denumită ”ARBOROASA”, după vechiul nume al Bucovinei. Sufletul acestei societăți a fost Teodor Ștefanelli, care-a adus în Bucovina modelul ”României june” din Viena.
-         2 -    
Membri activi ai Societății pentru perioada 1875- 1877 au fost 62 de studenți de la facultățile de teologie, filosofie și drept.
Pentru anii 1875- 1876 a fost ales un comitet formt din 6 persoane: Gherasim Buliga ( președinte); Leon Cerneavschi ( secretar interne); Constantin  Morariu ( secretar externe) și doi membri. Ioan Iliuț și Ștefan Cocinschi. Deviza Societății era : ”Uniți să fim în cugete/, Uniți în Dumnezeu.
Pentru anul universitar 1876- 1877 a fost ales un nou comitet: Ciprian Porumbescu (președinte), Zaharie Voronca ( vicepreședinte), Constantin Morariu ( secretar externe), Leon Cerneaschi ( secretar interne), Orest Popescu (casier) și Eugen Siretean ( bibliotecar).
Urmare a telegramei trimisă la Iași : ”Arboroasa, societatea junimei române din partea detrunchiată a vechei Moldove aduce condoleanțe membrilor săi pentru tutorul decapitat. Comitetul”  , dar și a   activității sale naționaliste, la 15 noiembrie 1877 comitetul a fost arestat de autoritățile austriece, ARBOROASA a fost desființată, iar Ciprian Porumbescu a fost arestat la Stupca la 18 noiembrie 1877 și trimis , sub escortă, la Cernăuți pentru cercetări.
Dar idealurile ”ARBOROASEI” au rămas veșnice! Ea, la vremea rspectivă, a reunit, pentru o scurtă perioadă, pe toți studenții români de la Universitatea din Cernăuți.
          Mândria noastră, a arborenilor, este că din satul nostrum s-a ridicat primul președinte al Societății studențești” ARBOROASA”, Gherasim Buliga. Acesta avăzut lumina zilei la data de 24 august 1849. Mama s-a la- născut într-o perioadă foarte grea pentru familie. Muncile câmpului erau în toi, se apropia hramul bisericii ( 29- 31 august) și altă ,mână de femeie nu era în casă. Și se cunboaște foarte bine că în perioada muncilor agricole femeia era aceea care, pe lângă faptul că muncea la camp, mai pregătea și mâncare pentru  cei care lucrau pe ogor. Dar tata lui, fiind un gospodar de frunte al satului, și-a permis să angajeze  zilieri pentru a-și rezolva treburile casei și ale câmpului.
          Primele două clase pșrimare le  urmează la școala sătească din Arbore. Pentru că averea-i permitea, și pe lângă aceasta, învățătorul copilului l-a îndemnat să-l dea la oală în altă parte, la oraș, tata l-a dat la școală la

-         3 -
Rădăuți, unde-a terminat ciclul primar. Notele obținute pe perioada școlarizării au fost la cel mai înalt nivel.
Studiile secundare le-a urmat la Gimnaziul Superior Greco- Oriental din Suceava  (1863- 1870), iar cele superioare la Facultatea de Filosofie a
Universității din Cernăuți. Demn de menționat este faptul că în perioada studenției a beneficiat de ajutor material din partea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina , datorită activității desfășurate în cadrul acesteia.    
          După absolvirea universității cernăuțene a funcționat professor la Liceul ”Ștefan cel Mare” din Suceava din anul 1879, fiind suplinitor. Dn anul 1894 devine profesor definitiv, unde va funcționa până în anul 1901. Aici a predat limbile română, germană și greacă.
Figurile mai multor cadre didactice, pe unele cunoscându-le personal, fiindu-i colegi de muncă, au fost evocate de Ioan Bilețchi-Albescu. Distinsa profesoară Rodica Belța, în lucrarea ”Când amintirea începe să vorbească…”, lucrare închinată sărbătoririi a 150 de ani de activitate ai Colegiului național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, prezintă portretele acestora. Printre altele, este și al lui Gherasim Buliga: ”De statură mijlocie, cu fața plină, cu privirea serioasă și mustața deasă, stufoasă, acum surie, preda pe vremea școlarității mele limbile latină, română și germană în cursul inferior. Avea o voce de bas care, în momente de iritare, devenea ascuțită. Când zâmbea, își punea platul palmei în dreptul gurii, pentru ca elevii să nu-l observe că râde. Lor le plăcea să-l îngâne, vorbind în această atitudine…Era un profesor bun și da cu dăruire elevilor buni note mari, da însă foarte rar note rele…”.
          N-a avut numai activitate de predare. A fost autor de manuale școlare și de alte materiale  de uz didactic, a publicat texte comentate din Cezar (De bello Gallico), Alecsandri și alți, a fondat societăți culturale. Astfel a fost membru fondator al Societății ”Școala română”, societate care a contribuit la fondarea bibliotecii centrale din acest oraș în anul 1923.
          În anul 1897 a scris și publicat o ”Carte de cetire germană” pentru clasa întâia gimnazială, împreună cu un dicționar germano- român, care ușura foarte mult învățarea acestei limbi de către elevii români. În anul 1899 publică  ”Manual de limba germană”. În anul 1896 a publicat ”Scrierile lui Ștefan Ștefureac”.
                                    - 4 –
          A fost coleg și prieten bun cu Simeon Florea Marian. Tocmai de aceea, atunci când scriitorul trecut la cele veșnice ( 24 aprilie 1907), Gherasim Buliga a publicat în revista ”Junimea” din iunie- iulie un articol emoționant, din care am spicuit: ”Cântecele ce i le aduceam din satul nostru le studia, le compara cu cele adunate de el din satul lui ori din alte sate. Căci înțelesesem că el umblă după cântece și povești și prin alte sate primprejur. El îmi vorbia de variante, comparații și câte și mai câte… Ce știam noi atunci de folosul cel mare al colectării poeziilor poporale! Nici catechetul nostru de pe atunci, care era dealtminterea om învățat și un  orator sau predicator excelent, mult regretatul, repausatul profesor de teologie Constantin Andrievici- Morariu nu ni spunea nemică despre aceste poezii sau cântece poporale…”
          Prin activitatea sa rodnică pe tărâmul învățământului, dar și prin cea de traducător, comentator de opere, autor de manuale  și alte materiale școlare , dar și prin activitatea sa de patriot bucovinean, Gherasim Buliga s-a înscris ca o personalitate de frunte și a arborenilor, iar după el au venit și alții care au făcut și fac cinste acestor plaiuri încărcate de istorie și de legendă.

                                         Text: prof. Gh.Dolinski
                                         Foto: Mihai Boiciuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu