joi, 31 mai 2012

Seara magica sireteana


                                                                                                                        
                                                                                                 28 mai 2012                                            


            Respectând buna tradiţie statornicită în peste 20 de ani de activitate, Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, a organizat, cu sprijinul filialei şi a organelor locale din oraşul Siret o seară culturală deosebită. Genericul acţiunii, după părerea mea, a fost unul foarte bine ales: „Spaţiul cultural bucovinean- oraşul Siret”.
Participanţi au fost cadre didactice, funcţionari şi elevi ai colegiului tehnic din localitate. În orice caz, organizatorii au mobilizat foarte multe persona, sala de şedinţe a primăriei fiind plină.
            Cuvinte de salut au rostit domnii Adrian Popoiu, primarul localităţii, Mihai Mihăiescu- Aniuk, directorul casei de cultură şi Florin Creţu, preşedintele filialei locale a SCLRB.
            Domnul Petru Bejinariu, moderatorul acţiunii, a prezentat o sinteză a acţiunilor desfăşurate în zonă în zilele anterioare, acţiuni închinate sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea SCLRB şi-a dat startul prezentării comunicărilor.
            Domnul Florin Creţu, preşedintele filialei locale, a prezentat evoluţia învăţământului siretean de la înfiinţarea sa din secolul al XV-lea şi până la actualul colegiu tehnic cu numele de „Laţcu Vodă”. Date foarte interesante, culese printr-o muncă asiduă şi grea în bilbiopteci şi arhive.
            Despre personalitatea poetului Ilie Cojocaru, siretean de obârşie,a vorbit în cuvinte alese doamna Corina Călinescu, învăţătoare, care a presărat intervenţia sa cu frumoase versuri din creaţia poetului.
            Simion Reli, un distins om de cultură siretean, a fost evocat, într-o comunicare foarte bine documentată, de doamnele Cristina Ciobanu şi Lica Daneliuc, bibliotecare la biblioteca orăşenească „Teodor Ştefanelli” din Siret.
            Aşa cum ne-a obişnuit de mult timp, domnul profesor Frantz Pieszckock de la Şcoala „Petru Muşat” a prezentat monografia satului Mănăstioara. Lucrare complexă, documentată şi temeinic argumentată. Prezentartea a fost pigmentată şi cu întâmplări hazlii din perioada  în care a realizat monografia.
            Profesorul Luca Bejinariu a evocat activitatea culturală sireteană desfăşurată de-a lungul timpului numind oraşul Siret cu „ vatră de cultură românească”. Iarăşi , auditoriul a aflat o serie de lucruri inedite despre oraşul Siret, lucruri care pot fi descoperite numai de un cercetător împătimit ca domnul profesor.
            Muzeograful Dorel Ursachi a făcut o prezentare succintă a muzeului siretean şi a activităţii desfăşurate în cadrul lui punctând, mai ales, ce şi-au propus să facă în perioada următoare pentru îmbunătăţirea şi extinderea lui.
            Am prezentat modul în care istoria Bucovinei, această provincie istorică, este regăsită în filatelia şi în numismatica românească. Comunicarea a fost ilustrată cu planşe color, pe care erau reprezentate emisiunile de mărci poştale respective, planşe care-au fost împărţite  participanţilor. Domnul Petru Bejinariu a semnalat apariţia numărului aniversar, sub formă de carte, a revistei „Septentrion”, organul de presă al SCLRB, îndemnând publicul să-şi procure această carte din care vor afla lucruri foarte interesante despre istoricul Societăţii, dar şi despre Bucovina istorică.
            În finalul activităţii profesorul Florin Creţu a propus ca, în una din acţiunile viitoare, să organizăm un simpozion în care să evocăm figura poetului Nicodim Iţcuş, a cărui activitate este legată şi de oraşul Siret. A fost fixată şi data desfăşurării acestui simpozion  şi s-au promis lectori de la nivelul Societăţii.
            Doamnele bibliotecare au invitat participanţii vă vizioneze şi expoziţia de carte cu volume scrise despre Bucovina sau de scriitori bucovineni, care a fost deschisă în localul bibliotecii orăşeneşti.
                                                                         Priof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu