joi, 6 septembrie 2012

Sadesti dragoste, culegi bucurii !


                                                                                                                        26 august 2012


            Este cunoscut faptul că se mai aminteşte din când în când de personalul didactic, de munca lui nobilă. Pe ici-colo mai sunt sărbătorite cadrele didactice la o zi a satului, a căminului cultural sau cu alt prilej, în schimb, anual, sunt sărbătoriţi la serbările de sfârşit  de an şcolar.
            În schimb, la Arbore, în incinta Şcolii Gimnaziale „Luca Arbure”, a avut loc un eveniment deosebit care, după părea mea este unul unicat, nemaiîntâlnit undeva până acum. S-ar putea să mă înşele memoria, dar nu cred. Este vorba de  „PREMIEREA DASCĂLILOR”.
             Elevii arboreni obişnuiesc ca, din când în când, după absolvirea şcolii noastre şi chiar a facultăţii , să-şi mai viziteze fostele cadre didactice. Ideea s-ar fi născut într-o seară de Crăciun, în faţa unei plăcinte stropită c-un pahar de vin, în casa profesoarei Ana Ruşti. Întrebarea lui Ionuţ Maxim, elevul de care este vorba, era cum ar face ei , foştii elevi , să-şi cinstească educatoarele, învăţătorii şi profesorii. Şi, din idee în idee s-a ajunsa la modalitatea menţionată mai sus, Ea a fost transmisă şi unor colegi din diferite generaţii şi aşa a prins viaţă., fiind pusă în practică.
            Au luat Legătura cu foşti colegi de-ai lor, aceştia au prieteni din alte promoţii şi-aşa au pornit la muncă elevi din zece generaţii, 1985- 1995.
            Ziua de 26 august 2012 a fost o zi deosebită. În primul rând dimineaţa s-au sărbătorit cei 100 de ani de la zidirea bisericii cu hramul „Sfânta Treime” în cadrul unui simpozion de ţinută. După amiază s-a organizat la şcoala „Luca Arbure” sărbătoarea dascălilor.
            Adunarea actualilor dascăli şi a celor pensionaţi a fost în noua cancelarie a şcolii. Nimeni nu ştia nimic concret, pentru că organizatorii ţinuseră  totul într-un secret perfect. Doar ştirea care se difuzase pe canalul local de televiziune anunţase lapidar : „Duminică, 26 august 2012, la şcoala din centrul satului se organizează premierea dascălilor.”  Atât. Dar cine o organizează, cum se va desfăşura…nimic.
            Dar n-am fost ţinuţi mult în tensiune. La orele 17,00 fix am fost invitaţi în sala de festivităţi a şcolii. În acordurile cântecului „Gaudeamus igitur” invitaţii au trecut printre două rânduri de elevi ş, care aveau buchete de flori ridicate deasupra capetelor invitaţilor, formând o cupolă multicoloră. Au fost ca nişte furci caudine foarte plăcute.
            Sala ne-a primit frumos ornată, ca de sărbătoare. Pe fiecare masă erau buchete de flori. În sală era amenajată şi o frumoasă expoziţie de insigne, medalii pioniereşti din trecut ,precum şi documente ale fostei organizaţii a pionierilor. Domnul colonel  de aviaţie Marcel Iliese, fost elev al şcolii de pe Clit, ne-a spus că-a vrut prin această expoziţie să ne reamintească de vremurile în care am muncit cu copiii.
            A urmat strigarea catalogului cadrelor didactice de către Ioana Bujei (Leonte). Să fi văzut educatoare, învăţători şi profesori cum se ridicau cuminţi şi spuneau „Prezent!”. Fiecărui cadru didactic i s-a înmânat o diplomă de excelenţă, o medalie jubiliară , un buchet de flori, iar pe cap i s-a pus o coroniţă din frunze de stejar împodobită cu flori. Pe carte era scrisă o dedicaţie de suflet, strict referitoare la modelatorii de suflete şi de atitudini.
            Cred c-aţi fi dat orice vi s-ar fi cerut ca să vedeţi oameni cu  buchete de ghiocei  la tâmple ce ţanţoşi stăteau cu coroniţa pe ca, cu medalia pe piept, la care strângeau diplome şi florile ! Se pare că aşa ceva nu le este dat multora să vadă.
            Au fost şi luări de cuvânt emoţionante, aşa cum se cade  la asemenea eveniment unic din viaţa unui educator. Dascălii erau copleşiţi de două ori : prima dată că unii se întâlneau după mulţi ani cu foştii elevi şi colegi, a doua oară pentru că, după cum ni lu-i sa întâmplat până acum, li se preţuia munca. Au luat cuvântul şi câţiva  foşti elevi, premiaţi la  diferite olimpiade, concursuri sportive sau filatelice. Câţiva elevi din actuala generaţie din şcoală au vorbit , cu mare emoţie şi admiraţie despre colegii lor mai mari, sperând că vor obţine şi ei asemenea rezultate.
             Cu ajutorul videoproiectorului a fost prezentat un documentar cuprinzând aspecte din activitatea şcolară a generaţiilor 1985- 1995. Efectiv, nu ne-am putut închipui de unde au colectat aceşti elevi atâtea fotografii. Şi, pentru ca surpriza să fie şi mai mare, organizatorii ne-au asigurat că pentru întâlnirea următoare mai au la dispoziţie câteva sute de fotografii.(!?)
            Am reţinut , printre altele:”Evenimentul l-am dorit să fie un model de recunoştinţă şi apreciere a întregii activităţi a dascălilor noştri, un moment prin carte să mulţumim pentru contribuţia educatorilor noştri la devenirea noastră şi, de ce nu, a altor zeci de generaţii”(Mihaela)
            În final, în faţa bucatelor oferite în cadrul unui bufet suedez, foste şi actuale cadre didactice, alături de elevi, au  depănat amintiri şi-au pus la cale…activităţile viitoare. Datorită succesului obţinut, s-a propus de către elevi repetarea acestei acţiuni şi-n anii următori.
            Fie că s-au numit Mihaela, Ioana, Georgiana, Anca, Ionuţ, Liliana sau mai ştiu eu cum, foştii elevi au organizat şi desfăşurat o acţiune unicat, cum n-a mai organizat nimeni. Este normal să-i cinstim şi pe ei pentru idei, acţiune şi cheltuielile făcute.
Dar este necesar să mulţumim şi sponsorilor care, prin contribuţiia adusă, ne-au făcut acest momemnt unic în viaţă. Este vorba de Societatea Logicomp  Dat- Rădăuţi, Librăriile Cărtureşti şi preoţii de la biserica „Sfânta Treime „ Arbore, Nicolae Cârdei şi Cîătălin Bereholschi.



                                                      A consemnat cu emoţie, uimire şi mulţumire,
                                                               prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu