vineri, 28 septembrie 2012

Hoinarind pe...meridianele globului



                           

            Este cunoscut faptul că fiecare om, pe lângă specialitatea sa, are şi anumite pasiuni pe care le practică, mai ales, în timpul său liber. Oamenii colecţionează ortice, unii având pasiuni pentru şerveţele de masă, cutii de chibrituri, capace de sticle, autografe, vederi, mărci poştale etc. dar, orice pasiune ar avea, individul este în câştig. Am întâlnit destui colecţionari de cărţi poştale ilustrate ( CPI), fie alb- negru sau multicolore. Asupra acestei pasiuni voi zăbovi puţin. Consider  că această pasiune este foarte importantă. Colecţionarea acestora se numeşte cartofilie, iar ea este o ramură a filateliei. Cartofilia dezvoltă spiritul de observaţie şi simţul artistic al colecţionarului, îmbogăţindu-i cunoştinţele sale generale.
            Pornind de la acest lucru, am întocmit şi noi un exponat de cartofilie cu titlul „Hoinărind pe…meridianele  lumii.”
Membrii clubului filatelic au apelat la părinţi, colegi, rude, prieteni şi-au strâns o cantitate destul de importantă de CPI. Când le-am sortat pe ţări am constatat c-avem vederi din 10 ţări ale Europei. Şi, luându-ne după titlul dat exponatului, am afişat vederi din  aceste ţări, exclusiv din România: Ucraina, Republica Moldova, Italia, Franţa, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Anglia şi Republica cehă.
            În prezenţa unui număr mare de elevi, însoţiţi de cadre didactice ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Rădăuţi, pe coridoarele acestei şcoli am deschis expoziţia de cartofilie. Participanţilor li s-a explicat cum se colecţionează asemenea materiale, se sortează şi se întocmeşte un exponat de cartofilie sau de filatelie. S-a răspuns şi la întrebările puse de copii. Interesant şi lăudabil este faptul că în urma acestei acţiuni se va mări numărul membrilor clubului filatelic al şcolii.
            Expoziţia va fi vizitată şi de elevii din alte clase, rămânând deschisă timp de o lună. Va urma o expoziţie de cartofilie cu vederi din România.


                                                                      Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu