miercuri, 1 mai 2013

"Vin Floriile cu soare….

28 aprilie 2013


și soarele cu Florii ” Ce poate fi mai mângâietor pentru inimă și creier decât aceste versuri cu mult tâlc și talent, pe care le-a așternut pe hârtie maestrul doinelor și al lăcrămioarelor, cântăreț al naturii cum nu este altul. Și cum sărbătoarea Floriilor precede cu o săptămână marele eveniment al creștinătății, cu atât mai mult sunt iubite aceste versuri.
S-a-ncetățenit de-acum tradiția la Arbore ca, în ziua de Florii, Parohia ortodoxă ”Sfânta Treime” sau ”Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” să organizeze un concert de muzică religioasă. Și anul acesta prima parohie a organizat un asemenea concert, în cadrul căruia, pe lângă corul Parohiei ”Sfânta Treime” au evoluat corurile de la Parohia ”Sf.Vineri”din Suceava, al Parohiei ” Sf. Gheorghe” Bosanci, al parohiei ”Sf.Procopie” din Milișăuți au răspuns invitației făcute și s-au prezentat pentru a-i delecta pe arboreni. Coorganizatori au fost Consiliul județean Suceava, prin Călin Brăteanu, reprezentantul lui, și Primăria comunei Arbore.
Ziua concertului a fost una de vară autentică, fiind un cer senin și un soare care-și aruncă săgețile sale de foc asupra satului. Cu mult înainte de ora anunțată pentru începerea concertului, curtea bisericii s-a umplut de credincioși arboreni, printre care puteai vedea și credincioși din satele învecinate. Pe lângă aceasta,biserica era plină, printre oameni făcându-și cu greu cei 7 preoți care au venit ca, alături de cei doi preoți ai parohiei, să oficieze Taina Sfântului Maslu, cum se obișnuiește în această zi sfântă. Soborul de preoți a oficiat această taină sub conducerea părintelui protopop Petru Lupăștean.
Preotul- paroh Nicolae Cârdei le-a vorbit credincioșilor despre retrăirea duhovnicească a cestei clipe din viața lor., îndemnându-i să-și trăiască viața după învățăturile din Sfânta Evanghelie. A prezentat apoi formațiile corale, care au venit să se bucure alături de credincioșii arboreni de această zi sfântă.
Corurile reunite ale Parohiilor ”Sfântul Gheorghe” și ”Adormirea Maicii Domnului ” din comuna Bosanci au deschis concertul interpretând cântece bisericești, patriotice și colinde de Florii. I-am admirat pe acești bărbați în puterea vârstei, îmbrăcați în frumoasele lor costume tradiționale populare, care au interpretat cu mult suflet aceste cântece. Din discuția purtată cu domnul Anton Curic, primarul comunei, am aflat vă acest cor are o tradiție de 115 ani și vă este format din persoane de diferite ocupații. De instruirea acestor coriști se ocupă domnii ion Spoială,Ion Barbă și Zamfir Găitan.
Corala ”Lumină lină ” al Parohiei ”Sfânta Vineri ” din Suceava, sub conducerea domnului Virginel Ștempel, a interpretat un superb buchet de cântece bisericești , populare și patriotice. A fost o plăcere deosebită să-i asculți, apreciind interpretarea lor de excepție , de adevărați profesioniști, și a unor melodii compuse de Ciprian Porumbescu. Ținuta coriștilor, în costumele lor specifice a impresionat și ea asistența. Am aflat vă această corală a fost înființată în anul 1991 prin bunăvoința preotului- paroh Minu Mititelu, ajutat de preoții Viorel Sasu și Dumitru Boariu. Repertoriul acestei orale este strict liturgic, participând la diferite festivaluri de muzică religioasă, printre care și cel de la Fundu Moldovei, la care a cucerit și trofeul ”Ștefan cel Mare”. În cadrul acestei corale funcționează și corul bărbătesc ”Cantores domini”.
Corul ”Sf. Procopie” a Parohiei ortodoxe Milișăuți, un oaspete permanent al concertului arborean, înființată în anul 2009, a prezentat un repertoriu apreciat și acesta de public. A surprins costumați acestor interpreți, care nu erau îmbrăcați în costume populare, ci în unele cum sunt cei de la oraș. Corul este mixt, pe patru voci, din el făcând parte oamenii satului de diferite categorii sociale. Dirijorul lui, preotul Bogdan Lupăștean, ne-a spus printre altele ” Să nu-l lăsăm pe Iisus Hristos să pătimească singur, pentru că El pătimește pentru toți oamenii”. 
 
Corul parohiei Arbore, așa vum era și firesc , a încheiat acest concert de excepție. Este format din tineri și copii, parcă lipsind din el, după cum au comentat și unii spectatori, și cei care au cântat în el zeci de ani. Membrii lui erau îmbrăcați în superbele costume arborene. Acest cor a avut și soliști dintre copii, cum au fost

Una peste alta acest concert de Florii a fost unul de excepție, parcă de o calitate mai bună decât edițiile anterioare. Oamenii au avut ce asculta și vedea. La toate acestea se adaugă și spațiul în care s-a desfășurat, curtea bisericii organizatoare.
Preotul- paroh Nicolae Cârdei a mulțumit în finalul concertului pentru participare spunând, printre altele: ”Acest concert și-a dorit să trezească în noi simțăminte de excepție…Dorim tuturor prezenți, dar și celor rămași acasă, ca învierea lui Hristos să vă aducă lumină și pace în suflete”.
Domnul Călin Brăteanu a arătat vă ” suntem onorați că-n această zi sfântă ne-ați primit în mijlocul dvs pentru a vă prezenta cântece religioase. Ați avut în fața dvs, patru coruri superbe.”
Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu