joi, 25 aprilie 2013

Ziua culturii arborene

17 aprilie 2013 



Oricine , care este interesat, poate constata că activitatea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina nu este numai continuă, ci și fructuoasă. Sunt solicitate denumiri de acțiuni de la filialele din teritoriu, sunt analizate în consiliul director , apoi comunicate filialelor și se trece la lucru. De regulă, în cadrul filialelor sunt orcanizate acțiuni culturale prin care sunt pomeniți intelectualii de marcă ai localității respective, care și-au adus o contribuție importantă și la activitatea din zonă sau din țară.
În comuna Arbore s-a desfășurat recent ediția a III-a a ”Zilei culturii arborene~, manifestare prilejuită, în special, de împlinirea a 80 de ani de la nașterea lui Stelian Gruia, fiu al plaiurilor arborene. El a fost o personalitate polivalentă: profesor universitar, romancier, poet și traducător. Dar, folosindu-ne de acest prilej, i-am evocat și pe alți arboreni și patrioți , care s-au ridicat din ținuturile arborene.
În sala de festivități a Școlii Gimnaziale ”Luca Arbure”, cu care s-a colaborat în realizarea activității culturale menționate mai sus, plină de spectatori ( cadre didactice, alți intelectuali, țărani și elevi) a fost amenajată o mică expoziție cu cărți scrise de Stelian Gruia și una de filatelie cu tematică de literatură. Ultima a fost amenajată de membrii Clubului filatelic ”Luca Arbure” cu exponatele lor, dar și cu un exponat despre Bucovina, trimis de elevii Clubului filatelic ”Ștefan Petică” al școlii din Liești, județul Galați, club condus de doamna profesoară Mihaela Bulai.
După deschiderea activității și rostirea unui cuvând de bun venit rostit de profesorul Vasile Pahomi, directorul școlii, au început lucrările simpozionului. Au prezentat comunicări membrii ai SCLRB din filiala Arbore, precum și alți membri ai SCLRB din municipiul Rădăuți.
Profesorul Petru Bejinariu, vicepreședintele SCLRB, a prezentat comunicarea ”Mari familii de români bucovineni”, iar profesorul Vasile Bodnari a vorbit despre viața și activitatea literară a lui Stelian Gruia
Profesorul Luca Bejinariu a vorbit despre ”Aurel Munteanu- arboreanul care a fost deschizător de drumuri în studiul fizicii”, iar economistul Ion Burciu
i-a provocat pe arboreni să facă studii despre Gheorghe Balmoș, arboreanul născut în anul 1831 și care-a fost învățător la Școala poporală din Cernăuți.
Profesorul Dolinski a vorbit despre rolul avut de Stelian Gruia în dezvoltarea literaturii române, în general, șI a celei bucovinene, în special,
prezentând asistenței volumele scrise de acesta.
Autoportretul făcut de Stelian Gruia, într-o baladă, a fost prezentat de doamna profesoară Anca Tiperciouc, insistând asupra volumului ”Baladele Arborei”, care deschide acest volum. În acesta sunt prezentate 22 de balade, care sunt închinate satului său natal.
L-am evocat apoi pe Mircea Pahomi, supranumit ” cronicarul modern al ținutului Bucovinei istorice”, prezentând date din biografia sa, enumerând apoi titlurile cărților pe care acesta le-a scris. Am enumerat și titlurile acestor cărți.Am vorbit, succinct, și de Vasile Manoilă, fost profesor universitar la Bacău, urmând ca despre el să se vorbească la următoare noastră manifestare culturală.
Doamna profesoară Ana Ruști a evocat câteva întâmplări din viața sa când s-a întâlnit cu maestrul Stelian Gruia, iar un elev al domniei- sale a citit două din poeziile autorului.
Toți participanții la această manifestare culturală au primit câte un plic, care a fost realizat special pentru astăzi, pe care era reprezentat portretul lui Stelian Gruia, alături de reproducerea a patru din coperțile cărților sale. Tot în aceeași zi, la Oficiul poștal Arbore a fost lansat acest plic, care a fost obliterat cu o ștampilă ocazională, pe care era reprodus portretul lui Stelian Gruia.Plicul a fost realizat artistic de către dr. Ioan Daniliuc din Bucureștimachetator renumit de întreguri poștale, prietenul declarat al Clubului filatelic ”Luca Arbure”. Aceeași ștampilă specială a fost aplicată și pe toată corespondența care a plecat în acea zi de la acest oficiu poștal.
Domnul professor Petru Bejinariu, vicepreședinte al SCLRB șI autor de cărți, a donat școlii-gazdă un pachet de cărți pentru biblioteca școlii.
Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea expoziții filatelice tematice, amenajată de membrii clubului filatelic din localitate, la care s-a adăugat și-un exponat tematic foarte bun despre Bucovina istorică.
Nu s-ar fi putut realiza materialele pentru această manifestare culturală dacă n-ar fi contribuit patroni din comună și din Rădăuți, consilieri locali , alți iubitori de cultură și de ținutul natal.
Toți participanții, așa cum se obișnuiește la asemenea pomenire, au primit câte un colăcel. La următoarea zi a culturii arborene vom evoca alte personalități care s-au ridicat din această localitate.

Prof. Gh.Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu