sâmbătă, 20 august 2011

Siret-vatra de istorie, cultura si civilizatie

                                                                                                                                                                                                                                                                                    20.08.2O11

                      ION NISTOR- ISTORICUL IDEII ŞI UNITĂŢII NAŢIONALE

            Oraşul Siret, adevărată vatră de istorie şi civilizaţie românească, a fost gazda societăţii noastre  pentru desfăşurarea unei sectiuni a lucrărilor cu tema menţionată în titlu.
            Bună gazdă ne-a fost de data aceasta muzeul oraşului şi foarte bun amfitrion domnul Dorel Ursachi, directorul instituţiei. Domnul Petru Bejinariu, rectorul universităţii populare, a deschis lucrările secţiunii, a salutat pe cei prezenţi şi le-a urat succes în activitatea de azi.  În continuare a făcut un rezumat al acţiunilor desfăşurate de societate în cele patru zile anterioare.  A predat apoi conducerea  lucrărilor domnului profesor Florin Creţu, preşedintele Filialei Siret a SCLRB.
            A vorbit domnul Mihai Mihăiescu- Aniuk, directorul casei de cultură, care a  prezentat o serie de activităţi culturale şi educative desfăşurate  în oraşul Siret în ultima perioadă. Am reţinut un lucru foarte interesant din cuvântul dumnealui, anume că  educaţia nu se face numai în şcoală, aşa cum cred greşit mulţi oameni, ci se face de  familii , de toate instituţiile statului şi de societatate, fiind un proces continuu.
            Despre istoria culturală a oraşului Siret a vorbit domnul Florin Creţu, care a enumerat personalităţile culturale ale Bucovinei şi României, care au fost la Siret cu prilejul desfăşurării a diferite acţiuni culturale.  Îi pare rău că sărbătoarea “Zilele culturale ale oraşului Siret” s-au transformat în “Zilele oraşului Siret”, din conţinutul cărora a cam dispărut cultura.
            Despre personalitatea istoricului Ion Nistor, bucovineanul nostru, a vorbit domnul profesor Corvin Bejinariu         , profesor la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. De fapt, a  făcut o pledoarie pentru lectură  a operei istoricului şi patriotului Ion Nistor în registrul lui Jakues Attali..

            Despre Ion Nistor ca om al şcolii, academician şi om politic a vorbit domnul profesor Radu Vizitiu de la Şcoala Generală George Popadiuc din municipiul Rădăuţi. A recomandat tinerilor prezenţi în sală, şi nu numai lor, să studieze două lucrări de referinţă ale istoricului  “Istoria Bucovinei” şi “Istoria Basarabiei”.
            O prezentare foarte interesantă a activităţii  învăţătorului Nicolae Simionovici ,ca om al şcolii din Bucovina istorică ,a prezentat doamna învăţătoare Corina Călinescu de la Şcoala “Petru Muşat” din Siret . S-a cunoscut c-a făcut o temeinică documentare pentru realizarea acestei comunicări, venind cu foarte multe date inedite.
            Din partea bibliotecii  orăşeneşti din Siret a vorbit doamna Lica- Narcisa Daneliuc, care a prezentat instituţia pe care o reprezintă. Cele peste 30.000 de volume ale bibliotecii sunt  suficiente pentru cititorii biblotecii, cei mai statornici vizitatori şi cititori fiind , totuşi, elevii şcolii generale şi ai liceului. Secţia pentru copii este cea mai vizitată, cele mai siolicitate fiind  cărţile de aventuri, cu subiecte istorice, atlasele, dicţionarele, cărţile de poveşti şi cărţile de colorat
            O altă intervenţie foarte interesantă a fost cea a profesorului Frantz Pieszkock, care a făcut o scurtă inscursiune în istoria şcolii sucevene, de la anul 1341, când a luat fiinţă cea mai veche şcoală din Moldova, şi până la 194o, urmând ca  despre această temă până în zilele noastre să ne vorbească cu prilejul altei întâlniri. A evocat, succinct fgurile învăţătorilor care-au slujit la şcoala sireteană încă din secolul al XVIII-lea, mulţi dintre ei fiind necunoscuţi pentru noi.
            Domnul Dorel Ursachi, directorul muzeului siretean, ne-a vorbit despre ideea care a stat la baza amenajării acestui muzeu, prezentându-ne etapele în care a fost amenajat, ce are mai valoros în vitrinele şi pe panourile afişate, invitându-ne să  zăbovim în faţa acestora.
            Despre prezentarea Bucovinei în filatelia românească a a vorbit subsemnatul, prezentându-le câteva din realizările filialei sucevene, dar şi de intenţia de-a milita pentru realizarea unor emisiuni filatelice în care să apară figurile emblematice ale istoricilor şi oamenilor de cultură din Bucovina, lucru care nu s-a făcut până acum. Tot este bine că pe mărcile poştaleau apărut  imaginile bisericilor şi mănăstirilor din Bucovina, obiceiuri de Anul Nou, ceramică şi arta lemnului.
            Participanţii au putut admira o expoziţie de carte cu lucrări scrise de autori bucovineni, care a fost amenajată de domnul profesor Mihai Reman şi de doamna Cristina Ciobanu, bibliotecară la Siret, cu cărţi ale autorilor bucovineni şi despre Bucovina.

      Prof. Gheorghe Dolinski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu