luni, 23 martie 2015

Și primăvara se numără…



                                                                                         22 martie 2015
            Am fost tentat să reproduc proverbul românesc, pentru că toată lumea știe că numai toamna se numără…bobocii. Dar , cum nu este nici toamnă și nici nu este vorba de boboci, ci de  cărți, m-am oprit la timp.
            Mare mi-a fost surpriza când distinsul intelectual Octavian Ciobîcă, fost profesor și director a două licee din zonă, m-a invitat să particip la o nouă lansare de carte de versuri. M-am mirat pentru că trecuseră doar câteva luni de când asistasem la lansarea celei de-a cincea cărți a sa, volumul ”Arbore, mândria Bucovinei”. Și, cum, ne-a comunicat și numele unor personalități care au confirmat că vin la această lansare, persoane simandicoase chiar, am luat pe loc hotărârea să particip și eu. Și-apoi se poate desfășura o activitate culturală în zonă  la care să nu participăm și noi, membrii Societății pentru cultura și Literatura Română în Bucovina ?
            Zi splendidă de primăvară plină ! Cerul curat ca lacrima, soarele își revărsa cu generozitate razele sale asupra pământului încă destul de rece și, ce este mai important, aerul se încălzise. Sigur că din această cauză graurii și-au unit  glasurile prezentându-ne un concert adevărat, intimidându-le chiar pe gureșele vrăbiuțe care tăceau de data aceasta. Și gândul m-a dus la lansarea unei cărți de anul trecut, în plină luna mai, când i-am întâmpinat pe participanți cu îndemnul poetului Ion Minulescu : ”Veniți ,privighetoarea cântă/ Și liliacul a-nflorit!” De data aceasta nu cânta privighetoarea ci graurii, încă nu înflorise liliacul, dar atmosfera era fantastică.
            Și de data aceasta locul manifestării literare a fost ales restaurantul fratelui și nepotului său din Arbore, Mihai, respectiv , Sorin, care fusese pregătit ca de mare sărbătoare. Invitații nu s-au lăsat așteptați și, la ora fixată, manifestarea putea începe. Dar toți au mai zăbovit puțin afară, sub razele binefăcătoare ale soarelui, lăsându-se scăldați de razele lui. Și bine am făcut pentru chiar de-aici s-au înfiripat discuții despre carte.
            Domnul Octavian Ciobîcă, autorul volumului de poezie, a prezentat celor peste 30 de spectatori ce l-a îndemnat să scrie aceste poezii, care este tematica poeziei sale și-a motivat de ce-a pus acestui volum titlul ”Arbore, mândria Bucovinei”. Apoi, cu glasul tremurat de emoție ( noi știm de ce) a citit poeziile ”Scrisoare către fiul meu” și ”Îmbrățișarea mamei ce plângea”.
         Senatorul Mihai Neagu, unul din sponsorii cărții,a filosofat pe tema necesității oamenilor de cultură pentru orice societate. A evocat apoi
activitatea autorului ca profesor, director de licee și autor de cărți de poezie. A apreciat elogios cărțile de poezie scoase până acum de autor.
         Am vorbit despre activitatea literară a autorului, despre prezența sa la activitățile culturale pe care SCLRB le organizează în zonă făcând legătura și cu regretatul Gheorghe Ciobîcă, cumnatul meu, verișorul și finul autorului, care-a închinat, la rândul lui, pagini nemuritoare satului natal și oamenilor lui. De fapt, la manifestare a fost prezentă și Maricica Ciobîcă, soția lui Gheorghe, care a fost însoțită de doamna brândușa, o prietenă de familie.
         Despre omul, profesorul și directorul Octavian Ciobîcă, în cuvinte elogioase, au mai vorbit doamnele Paula- Tamara Ciobîcă. Viorica Cîrdei, foste colege de muncă, Aurel Stavarache, care a venit pentru eveniment tocmai de la Iași, învățătorul Ghiță Aga de la Dornești și Ionel Hrincescu, primarul comunei, fostul lui elev. Doamna Ciobîcă a făcut și o analiză detaliată a câtorva poezii, din care a și citit, la fel ca domnul Aga. În aplauzele prelungite ale asistenței, primarul comunei i-a înmânat placheta cu titlul ”Cetățean de onoare” al comunei arbore, titlu care i-a fost acordat prin votul unanim al consilierilor localității Arbore. Demn de semnalat a fost prezența domnului Mircea Popescu, om de afaceri rădăuțean, fostul lui elev, consilier al municipiului Rădăuți, sponsor al cărților, împreună cu distinsa lui soție. Prezență discretă, pe când ar fi trebuit să fie în prim-planul manifestării.
         Manifestarea literată a continuat, în mod fericit, cu un minirecital de muzică populară bucovineană și folk. Protagoniști au fost Mihai Hrincescu, voce și cobză, și Ioan Dănuț-Buliga, voce și chitară. Am ascultat melodii populare bucovinene vechi de peste un secol , dar și muzică nouă. Impresionant a fost când asistența a început să cânte  împreună cu protagoniștii !
         Și-așa cum obișnuiește, autorul și-a invitat participanții să mai discute și în fața unei mese încărcate cu bucate alese, care-au fost stropite din belșug cu țuică bucovineană și vin de viță nobilă, probabil adus din vreun vechi beci domnesc. Și, cum limbile participanților s-au dezlegat repede, discuțiile despre carte și autorul ei au continuat, fiind întrerupte, din când în când, de citirea unor poezii, fie de autor fie de participanți.
         Ne-am bucurat că și de această dată Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și-a trimis aici reprezentanții săi, constituindu-se în oameni de nădejde în organizarea unei activități culturale de excepție, așa cum stă bine unor oameni de cultură.

                                              Prof. Gh.Dolinski




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu